Forsoning

Sidst redigeret d. 11/5 - 2019
Foto: United Nations Photo. MINUSMA Supports Youth Theatre for Peace and Reconciliation in Gao, Mali. Link.

Fred og forsoning

 

Özlem Cekic: Tre råd til god dialog med en, du er uenig med

Özlem Cekic er blevet kendt over hele verden for sin dialogkaffe. Vi har bedt om hendes tre bedste råd.

Politikken d. 11/5 - 2019

I øjeblikket er der valgkamp til både Folketinget og Europa-Parlamentet. Debatten og den politiske diskussion brager med andre ord afsted, hvilket de professionelle politikere, oftest, klarer fint. Men det er ikke alle, der er vant til at tage en politisk dialog med fremmede. For eksempel de mange danskere, der lørdag deltager i Europe Talks.

Derfor har vi bedt dialogkaffens moder, Özlem Cekic, om tre råd til at etablere den gode dialog med folk, man er uenige med.

Læs hele artiklen - for abonnenter.

Sidens top

 

Vigtigt med alternativer til krig

Forskere kræver fredsinstitut

Arbejderen d. 12/4 - 2019

Hvis Danmark skal forstå fremtidens konflikter og være i stand til at handle på dem, så er det vigtigt at genindføre freds- og konfliktforskning, mener en gruppe forskere.

Danmark har brug for et institut for freds- og konfliktforskning, der kan forebygge og håndtere fremtidige konflikter.

Sådan lyder opråbet fra en gruppe fredsforskere fra København, Aarhus og Aalborg. Forskerne er gået sammen i en fælles appel for at forsøge at sætte kravet om et freds- og konfliktforskningscenter på den politiske dagsorden her op til valget...

...Fredsforskning har stor betydning

Når Isabel Bramsen skal forklare betydningen af fredsforskning, så henviser hun til den svenske fredsforsker Peter Wallensteens ord: "Der en sammenhæng mellem antallet af fredsforskere, og hvor fredeligt et land er. Fredsforskning giver et land et mere oplyst grundlag at føre udenrigspolitik på".

– Hvis de danske politikere havde vidst mere om de konfliktmekanismer, der var i Libyen, så havde man måske håndteret situationen anderledes og tænkt i en ikke-militær løsning, siger Isabel Bramsen og tilføjer:

– Viden om verdens konflikter kan forhindre en masse menneskelige omkostninger, men også økonomiske omkostninger, som kommer, hvis man skal bruge penge på at bygge infrastruktur op igen, som er blevet smadret af krig.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Özlem Cekic: »Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at det ville udvikle sig sådan her«

Politikken d. 24/3 - 2019

En 16 minutter lang video om at drikke en kop kaffe med en, man er uenig med, har fået udlandet til at efterspørge debattør og foredragsholder Özlem Cekic.

Over 1,5 millioner mennesker har set videoen af den dansk-kurdiske debattør og tidligere folketingspolitiker Özlem Cekics TED Talk om, hvorfor hun drikker kaffe med folk, der sender hende hadefulde mails. BBC’s video af hendes møde med den indvandrerkritiske Stefan er blevet set knap fire millioner gange. Altså har Cekics budskab sammenlagt nået 5,5 millioner mennesker verden over.

Nu har udlandet igen ringet til brobyggeren og bedt hende om at fortælle om sine møder med de mennesker, der udtrykker sin uenighed med hårde ord.

»Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at det ville udvikle sig sådan her«, siger hun.

Læs hele artiklen her
for abonnenter.

 

 

Lørdag ønsker en gruppe muslimer glædelig jul til alle på Rådhuspladsen i København og uddeler gratis risengrød, te og tværkulturel dialog.

TV2 / LORRY d. 8/12 - 2018

Foreningen Muslimer for fred ønsker glædelig jul til alle på Rådhuspladsen og uddeler gratis risengrød, te og suppe.

Glædelig jul.

Ordene kan høres på Rådhuspladsen i København lørdag eftermiddag, hvor gruppen Muslimer for fred ønsker glædelig jul til kulturkristne, asatroende eller hvad end, man nu lige går rundt og tror på...

...Her er en af de mest centrale fællesværdier næstekærlighed og gavmildhed, forklarer Imad Malik...

...Foreningen arbejder for at fremme kærlighed, tolerance, sameksistens.

Nytårsdag samles foreningen igen på Rådhuspladsen i København. Her foretager de nemlig deres årlige oprydning efter nytårsfesten.

Læs hele artiklen

Se video nederst på siden.

Læs også: Muslimer deler mad ud i julens ånd: "Responsen har været rørende"

TV2 / LORRY d. 1/1 - 2018

Igen i år stod en gruppe mennesker tidligt op for at fjerne efterladenskaberne fra nytårsaften.

Det er gruppen Muslimer For Fred, der har gjort det til en tradition at samles om at få gjort Rådhuspladsen i København nogenlunde præsentabel igen...

...Det er både børn og voksne, der er med til at rydde op, og det er der også en pointe i, siger talsmanden.

- Det er godt for de unge selv, at de lærer, hvad det vil sige at være en god medborger.

For første gang var der børn helt ned til tre år med til oprydningen.

- Det er første gang, vi har haft nogle med, der er så unge. En af drengene var selv kommet hen til sin far og havde sagt, at han gerne ville med.

Imad Malik håber, at traditionen kan brede sig til endnu flere byer næste år...

Læs hele artiklen

 

violence2
Foto: Robert F. W. Whitlock
Violence is the Problem, NOT the Solution.
Link til billede

 

Faren for storkrig øker
– er det noe vi kan gjøre for å hindre den?

Steigan blogger d. 10/7 2016

Den siste lederen av Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov, sier i en kommentar til NATOs toppmøte i Warszawa at «NATO har begynt forberedelsene til å trappe opp fra en kald krig til en varm krig mot Russland.» Og NATO-møtet har virkelig vedtatt å tredoble de miitære styrkene opp mot Russlands vestgrense. Også Tyskland utenriksminister, Frank-Walter Steinmeier, har advart mot det han kaller «sabelrasling og krigshyl» fra NATOs side. Sjøl om Jens Stoltenberg hevder at NATOs handlinger er «defensive», ser svært mange kommentatorer at faren for en virkelig krig mellom atommaktene øker. Det reiser spørsmålet: Er det noe vi vanlige mennesker kan gjøre for å hindre krigen?

Læs hele artiklen

Sidens top

 

 

Brug fornuften i svaret på de brutale terrorangreb – det er ikke mere krig der skal til

RIKO d. 16/11 - 2015

Rådet for International Konfliktløsning (RIKO) er en uafhængig tænke-tank, der arbejder for at fremme ikke-voldelige løsninger på internationale konflikter.

Først må vi se på hvad der har forårsaget IS – det er dels det irakiske regimes undertrykkelse af sunnimuslimerne, der har fået dem til at samarbejde med IS, dels den syriske borgerkrig, som både vesten og de arabiske lande ikke har gjort nok for at få afsluttet.

IS lever af vold – og jo mere vi bidrager med dette ved bombninger jo mere styrkes IS regimet af potentielle sympatisører ude i verden. Med terror som resultatet.

Læs mere her

 

Mægling, civilbeskyttelse og stop for våbenhandel: Her er dine alternativer til krigen, Helle!

Arbejderen d. 20/10 - 2015

Der er masser af alternativer til bomberne mod ISIS. Her er 27 konkrete bud fra fredsforsker Jan Øberg, på hvad Danmark kunne have gjort i stedet for at gå i krig.

Princippet om øje for øje vil en dag gøre hele verden blind – som Gandhi, der den 2. oktober fødtes for 145 år siden, så klogt sagde.

Det er imidlertid dét princip den danske regering, et stort flertal i Folketinget og efter sigende 62 procent af den danske befolkning nu følger, når Danmark går i krig for 5. gang på 15 år.

Danmark bomber sammen med de store NATO-lande USA, England og Frankrig og så nogle arabiske småstater. Ud af 193 lande i verden!

Som kritiker af en militaristisk – men ikke aktiv – udenrigspolitik får jeg ofte spørgsmålet hvad Danmark (jeg siger ikke ”vi”) i stedet skulle have gjort.

Svarene forudsætter dels en anden måde at tænke på og en vis uddannelse og dels nogle konkrete ideer, der skulle kunne implementeres.

Her er nogle hurtigt nedfældede svar på de to dimensioner – ingen rangordning, tingene er alle vigtige:

Tænkemåde og (ud)dannelse

- Lær noget af de tidligere krige. Det er gået ret skidt og ingen af antagelserne forud for dem holdt stik. Dette er specielt vigtigt hér fordi ISIS i hovedsagen er et resultat af besættelsen af Irak.

- Indse at terrorismen ikke kan nedkæmpes ved at slå terrorister ihjel – så lidt som man kommer kriminalitet til livs ved at slå alle kriminelle ihjel. Man må forsøge at forstaa drivkræfterne bag den.

- Gør en grundlæggende konfliktanalyse eller -diagnose og se på problemet mere end aktørerne.

- Udform din egen politik kreativt og inddrag værdier: Udenrigspolitik kan ikke bestå i at have en telefonsvarer til opkald fra Washington, der siger: Vi kommer så snart I kalder.

- Tænk i overensstemmelse med FN-erklæringen som vi er moralsk og juridisk bundet af, nemlig at alle civile midler skal være prøvet og fundet resultatløse inden man tager voldelige midler i anvendelse.

- Handl ikke i panik – tag et længere tidsperspektiv og se på alle aktørers rolle, inklusive den vestlige verdens historiske rolle i stort alle konflikter, ikke mindst i Mellemøsten.

- Brug empati – spørg dig selv om hvorledes modparterne vil opfatte det du gør og hvordan de vil reagere.

- Lad dig ikke forblinde af den militære magts muligheder – i sidste ende vindes krige og løses konflikter udelukkende gennem intellektuel formåen og moralsk overlegenhed. Hybris er en meget farlig partner i alle statslige og menneskelige relationer.

- Forstå ISIS og deres had som mere end galninge – se den som noget vi selv gennem besættelsen og (fejl)administrationen af Irak selv har et medansvar for. Det aktuelle kalifat og måden det skabes på er en vanvittig idé, som vi ikke kan acceptere, men den har en gedigen historisk baggrund i Islam og i Vestens skalten og valten med regionen i hundredvis af år.

- At gå i krig er den vigtigste enkeltbeslutning noget land kan tage. Se til at dit lands kompetence er nogenlunde proportionel med dét og har tilstrækkeligt mange eksperter og velinformerede folketingspolitikere, der kan noget om globale spørgsmål.

Konkrete forslag

- I stedet for krig, erklær dig villig til at snakke med ISIS’s ledelse. En del af dem er trænet af vestverden så vi har altså kunnet snakke med dem før.

- Erkend tidligere begåede fejl – måske endog sige undskyld – for tidligere tiders synder – ikke mindst for den cirka én million menneskeliv Irak-krigen har kostet (invasion, besættelse og 13 års sanktioner). Piet Hein har sagt det så fint: ”The nobel art of losing face may one day save the human race and turn into eternal merit what weaker minds would call a disgrace.”

- Få stoppet finansieringen af ISIS – det er desværre i hovedsagen vestens allierede som Saudi Arabien og Qatar, der giver dem penge.

- Indsæt en robust, upartisk sammensat global FN-ledet styrke ikke til offensivt at bekæmpe ISIS, men defensivt beskytte byer, infrastruktur og oliekilder og kombinér det med humanitær hjælp til ISIS’ ofre.

- Samarbejd med Iran og Rusland – uden dem kan ingen løsning findes. Ophør derfor med intimideringen af begge.

- Stop al våbenhandel til konfliktområder! Disse konflikter ville aldrig været blevet så dybe og krævet så mange ofre hvis ikke i Vesten i hovedsagen havde pumpet ufattelige mængder af våben ind for milliarder af dollars år efter år. ISIS har fået sin militære styrke gennem de våben vi selv har pumpet ind.

- Stands snakken om moderate terrorister/oppositionelle. De eneste, der bør have vores støtte, er de 98 procent af alle befolkninger i alle landene, der udgør det civile samfund og aldrig har rørt et våben, men er ofre for våbenhandel såvel som indre og ydre militarister og gangsters.

- Det er fra et demokratisk synspunkt civilsamfundet, der skal finde freden, ikke autoritære lokale ledere eller Vesten.

- Miltære midler kan være nødvendige men ikke med en Coalition of the Killing uden FN-mandat. Der må findes både en militær balance, en exit-strategi og en vision, der indeholder en forhandlet løsning på vejen til et fredelige Mellemøsten.

- Man kan ikke bekæmpe terrorister fra luften uden at slå mange gange flere uskyldige ihjel. Lad være med gang på gang at påtage dig ansvar for massemord.

- Stil Danmark/Norden til rådighed som mægler, mødeplads for konsultationer.

- Opret frie forskningsinstitutter, der arbejder med konfliktløsning i fremtiden og ikke i hovedsagen legitimerer militarismen fordi de finansieres af staten.

- Brug høringer – få konfliktens deltagere samlet og fortæl verdensoffentligheden hvad parterne a) er bange for og b) hvad de ønsker i fremtiden.

- Kræv at dine medier balancerer den voldsfokuserende journalistik med konflikt-journalistik – altså fokus på de underliggende problemer og giv plads for kritiske spørgsmål. Brug nettet i stedet for at forlade dig udelukkende på vestlige medier og nyhedsbureauer, der savner filtre mod krigspropaganda og påvirkningsoperationer.

- Tænk nyt om Mellemøsten og vor egen rolle dér. Tænk ikke i stater men i federationer, konfederationer, autonomi, selvstyre, kantoner – og i et slags OSCE og et EU for hele området. Tænk på de positive ting vi alle kan vinde på samarbejde istedet for at bekrige hinanden i århundreder. Konfliktløsning handler om at se en bedre fremtid – ikke at hænge fast i hvem der gjorde hvad igår.

- Stræb efter det FN allerede har besluttet: At Mellemøsten skal være en zone befriet for masseødelæggende våben.

- Skab et moratorium for vold i hele Mellemøsten og opret en forhandlingsstruktur over 3-5 år med alle relevante parter på regerings- og civilsamfundsniveau, ledt af FN, den Arabiske Liga, BRICS og lignende - men ikke af USA eller NATO-lande, fordi de ikke kan opfattes af regionens aktører som upartiske mæglere.

Altså 27 principper, idéer og konkrete forslag – til diskussion for enhver der ikke ønsker at have krigen – for/imod – i centrum for opmærksomheden. Vi bliver aldrig af med krigen medmindre vi diskuterer alternativerne til den.

Link til artiklen i arbejderen.

Artiklen har tidligere været bragt på www.transnational.org

Sidens top

¡

pandr
Government of South Africa (www.gov.za) Umbumbulu Peace and Reconciliation Initiative, 27 Oct 2013. KwaZulu-Natal Premier Senzo Mchunu pays tribute to traditional leaders from Umbumbulu for promoting peace and stability in the area. (Photo: KZN) Link til billede

Norges indsats

Norge har vært engasjert i en rekke fredsprosesser gjennom flere tiår. Konfliktløsning og bidrag til forsoning er en sentral dimensjon i norsk utenrikspolitikk.

Klik her

Norge er involvert i fredsarbeid i en rekke land. Her finner du en oversikt. Det gjøres imidlertid oppmerksom på at mye av Norges arbeid på dette feltet pågår i fortrolighet, hvilket betyr at denne oversikten ikke er fullstendig.

Klik her

 

FNs resolution om Konflikt Forebyggelse  

kan findes på:
http://www.un.org/Depts/dhl/resguide/r57.htm
som et pdf dokument.
Den har fået ny placering, hvis du finder den, må du gerne skrive til mig: poul@peaceweb.dk

IPB President Cora Weiss comments: 

This resolution is very important. It was drafted by the Swedes and negotiated for over 100 hours by Sweden's Amb. Pierre Schori...it is the first major conflict prevention strategy prepared by the UN and it is a good resource for students to discuss in class, and communities, and then advocate for its implementation. Peace Education is conflict prevention."

 

Security Council Report

Link til websted

 

Can the Security Council Prevent Conflict?

Security Council Report,
Research Report.

Link til rapport på FNs webside

Link til rapport på vores webside.

 

The Department of Political and Peacebuilding Affairs (DPPA)

The Department of Political and Peacebuilding Affairs (DPPA) is a main part of the United Nations Secretariat, funded primarily through the world body’s regular budget. But that money does not cover all the work that growing demand for the Department’s expertise and services generates. That means relying on voluntary contributions, mobilized through DPPA’s Multi-Year Appeal (MYA). DPPA has just released the latest accounting of the use of such funding, the 2018 AnnualReport on the Multi-Year Appeal (MYA), which lists successes for the year but also points to ongoing challenges...

link til siden

 

Peace and Security News from DPPA

link til siden

 

2018 Annual Report, Multi-Year Appeal

Introduction

The demand for preventive diplomacy, conflict resolution, peacebuilding and mediation – the core of the work of DPPA, formerly DPA1 – keeps grow-ing. In the absence of more robust and predictable regular budget funding, the Department mobilizes resources through its Multi-Year Appeal (MYA). DPPA relies on extra-budgetary resources to prevent or mitigate conflict and respond to crises. Voluntary contributions also help the Department meet the increasing demand for its services from Member States with the flexibility and urgency that preventive diplomacy and crisis response require...

Link til rapport

 

 

UN POLICE AND CONFLICT PREVENTION

SIPRI Discussion Paper June 2018

SIPRI link, Link til skriv på vores hjemmeside.

Dag Hammarskjöld Library

The Dag Hammarskjöld Library pays tribute to the legacy of our namesake through the support of the men and women working for peace at the United Nations.

 

Conflict Prevention, Resolution and Reconstruction.

International Alert
Women Waging Peace
Inclusive Security, Sustainable Peace:
A Toolkit for Advocacy and Action.

Conflict Prevention, Resolution and Reconstruction.
Conflict Prevention,
Peace negotiations and Agreements
Peace Support Operations
Post Conflict Reconstruction.

Link til pdf fil

 

Peace Direct, Insight on conflict:

Peacebuilding and reconciliation: resources guide

Peacebuilding and reconciliation: organisations guide

Andre:

Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation

Peacebuilding and Reconciliation Stage
by Eric Brahm okt. 2003

Peace & Reconciliation Studies

Transnational Foundation for Peace and FutureResearch, TFF

About the Canadian School of Peacebuilding

The Canadian School of Peacebuilding (CSOP), an institute of Canadian Mennonite University, offers a selection of five-day courses each June. Courses can be taken for professional or personal development or for academic credit. CSOP is a learning community of diverse peacebuilders who come together to learn, network and engage in peacebuilding. This requires respect, curiosity and a broad range of connecting points for both students and faculty. CSOP is for peacebuilders from all faiths, countries and identity groups.

Læs mere her

 

 

mosaik
Foto af Lisa, Mosaic Detail - Dove of Peace, link til billede

Sidens top

_____________________________________

 

Politianmeldelse af Søren Espersen, for brud på Genevekonvention.

Iflg Søren Espersens, Dansk Folkeparti, opfordring til at bombe kvinder og børn, hvilket er et brud på Genevekonventionen, vil jeg, ved min underskrift, deltage i en politianmeldelse, for opfordring til en krigsforbrydelse. 266

For at ingen skal være i tvivl, bliver Søren Espersen anmeldt for brud på Tillægsprotokollerne 1 og 2, til Geneve konventionen og for brud på Straffelovens § 266 og § 266B

Underskriftindsamlingen løber frem til den 22. november 2015

Jeg åbner unnderskriftindsamlingen igen og lader den løbe til den 22. november. Politianmeldelsen er indgivet og advokat Poul Fenger repræsenterer os. De underskrifter der indkommer nu, vil blive videresendt til politiet.

Underskriftindsamligen som er afsluttet

TV2 med Søren Espersens udtalelse

 

Verden er - trods alt - på ret kurs

Kristeligt Dagblad d. 31/12 - 2015

Vi må ikke lade os forlede af det seneste års voldsomme begivenheder til at tro, at verden er af lave. Set i det lange perspektiv har flere mennesker fået det bedre og fredeligere.

…Alligevel, eller måske netop derfor, er det vigtigt at besinde sig på de langsigtede globale tendenser. Verden er ikke af lave, selvom det kan se sådan ud. Og selvom 2015 gik værre end forudset, er der adskillige lyspunkter, det er værd at hæfte sig ved, siger Ole Wæver, professor i international politik og leder af center for løsning af internationale konflikter ved Københavns Universitet, men han maner samtidig til besindighed…

læs hele artiklen

Sidens top

 

 

Bomb Perkerland?

Den Fri d. 19/12 - 2015

Når en befolkning gennem lang tid udsættes for tegnefilmsagtig propaganda i enorm målestok, bliver resultaterne derefter. Her er beviset…

…Et af spørgsmålene der bliver stillet er, om man synes at USA skal “Bombe Agrabah”, hvortil man så kan svare ja/nej/ved ikke. 30 % af de adspurgte republikanere mener ja, vi skal sgu bombe Agrabah, mens 19 % af demokraterne er enige…

…Nå, cut to the chase: Agrabah findes ikke. Det er fiktion, Det er den by, hvor Aladdin bor i Disney-tegnefilmen…

læs hele artiklen

Sidens top

 

Vi kan ikke bombe os til fred

Information d. 14/10 - 2015

Lad os da endelig tale løsninger for Syrien og hele Mellemøsten. Men først bliver vi simpelthen nødt til at anerkende vores medansvar for tingenes tilstand…

…Det er jo ikke svært at finde eksempler på Vestens indblanding i regionen omkring Syrien. Ikke bare var vi med koloniseringen med til at tegne de landegrænser, der sidenhen har været grund til stor konflikt. I det seneste århundrede har vi blandet os i en sådan grad, at det kan overraske, at der ikke er mere selvransagelse i Vesten over vores medansvar…

…Her er bare et lille udpluk af Vestens interventionisme, der får al snak om vores forsøg på at skabe fred til at fremstå som den reneste parodi:…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Center risikerer lukning

Ingen penge til fredsforskning på finansloven

Arbejderen d. 20/11 - 2014

Når bevillingen til freds- og konfliktcentret CRIC udløber i 2016 aner forskerne ikke, om de kan fortsætte. Der er ikke afsat nye penge til fredsforskning i de kommende år.

2016 kan blive det sidste leveår for Forskningscenter for løsning af internationale konflikter, CRIC. Der er nemlig ikke afsat penge på finansloven til, at centret kan fortsætte sit arbejde.

Det ærgrer Ole Wæver, som er daglig leder af CRIC, fredsforsker og professor i international politik:

- Eftersom der ikke kom flere penge på finansloven til freds- og konfliktforskning, må vi nu prøve, om vi kan finde finansering andre steder til det. Der er tydeligvis brug for viden om ikke-militære løsninger.

- Vi så hvad der skete, efter Fogh i 2003 nedlagde COPRI (Center For Freds- Og Konfliktforskning, red.) Der blev forsket i konflikter hist og pist, men konfliktforskning som en særlig måde at gå til konflikter, blev ikke videreført. Det kræver et særligt sted med den opgave. Det bør ske en evaluering af erfaringerne med henblik på at vedtage en egentlig lov om oprettelse af et institut for freds- og konfliktforskning, siger Ole Wæver til Arbejderen.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Det militærindustrielle kompleks tjener styrtende på krigene
- de ønsker ikke fred.

The Time George Bush Accidentally
Told The Truth

Youtube d. 19/11 - 2014

klik her

Eisenhower warns us of the military industrial complex.

Dwight D. Eisenhower exit speech on Jan.17,1961.
Warning us of the military industrial complex.

Link

Sidens top

 

I spidsen for Danmarks nye fredscenter

Ole Wæver vil gøre op med den militære autopilot

Arbejderen d. 24/2 - 2013

Kravet om at Danmark skal "gøre noget" i internationale konflikter fører alt for ofte til militære midler, mener manden der skal lede landets nye fredsforskningscenter...

...Tiltrængt forskning

Han mener, at det er tiltrængt, at Danmark igen begynder at forske i freds- og konfliktløsning.

- Fredsforskning har en årrække været forsømt i Danmark, og så er det let at gribe den militære hammer. Konsekvensen er, at når en konflikt er under opsejling, har politikerne ingen fredseksperter at trække på, når de skal beslutte, hvordan Danmark skal agere, forklarer Ole Wæver.

Ole Wæver har to visioner for den kommende fredsforskning:

- Når en konflikt er under opsejling, begynder medierne at fortælle om risikoen for civile ofre og overgreb fra statens side. Der opstår et pres om, at "vi må gøre noget" - og dette "noget" bliver typisk: At gribe til militære midler.

Det er denne fase i en konflikt, som Ole Wæver finder interessant:

- Det ville være værdifuldt, hvis vi kunne tage konflikterne i opløbet, før voldsspiralen starter. Vi er flittige deltagere, når konflikten er blevet militær, men i den fase, hvor konflikten er ved at få fat, er vi ikke gode nok til at gribe ind ikke-militært, før volden eskalerer.

Beslutningstagere, medier og eksperter skal blive bedre til at analysere hvad der gør, at en konflikt udvikler sig voldeligt:

- Det kræver et godt kendskab til den konkrete konflikt. Hidtil har vi været handlingslammede. Vi stiller de forkerte spørgsmål: Skal vi vælge den militære vej, eller skal vi bare vaske hænder. Hvis ikke vi forstår det konkrete oprør i den konkrete situation, handler vi i blinde, siger han.

Når Danmark eksempelvis anerkender oprørerne i en konflikt og samtidig boykotter styret, kan det blive en del af en optrapning. Vi bliver set som part i konflikten, og så forstærker vi den forkerte dynamik, mener Ole Wæver:

- Hvis ikke vi får en forståelse for og en debat om drivkræfterne i en konflikt, bliver vores valg afgjort som løsrevne hjørner af konflikten, og vi kommer til at stille de forkerte spørgsmål, advarer fredsforskeren...

Læs hele artiklen

Sidens top