Robotter og Droner kan snart selv dræbe mennesker, hvis vi ikke forhindre dette!

 

Kære alle

Husk at vi kun har undgået en atomkrig fordi mennesker har grebet ind overfor teknikken.
Teknikken har flere gange fortalt både amerikanske og rusiske militærfolk at et atomangreb var på vej, hvis ikke mennekset havde grebet ind og sagt at dette er en fejl i systemet, havde jorden være gjort ubeboelig for menneker grundet en atomkrig.

Det er meget usikkert at overlade beslutninger til teknikken, se nedenfor, derfor bør det ikke være tillad at lave autonome systemer.

Fra Hellen Caldecott’s bog “His er størst?” Om våbenkapløb & atomkrig. På side 33 - 37 beskriver Hellen Caldicotte bl.a. at i en periode på 18 måneder fra januar 1979 til juni 1980 var der 3.703 alamer, hvoraf de fleste blev vurderet og afvist rutinemæsigt, men 152 af dem var alvorlige nok til at mulighede for et angreb var tilstede. På nær 3 af de 152 alarmer kom fejlen fra radar eller satelitter. På et tidspunkt var der ved en fejl puttet et computerspil i systemet, så spillet viste at der var et angreb på vej. USA har været i højeste alarmberedskab og og alt klar til at lette / blive affyret.

En russisk u-bådskaptajn nægtede at tro på den alarm han havde modtaget, så heldigvis undlod han at sende sine atomraketter afsted.

Måske er det muligt at hacke sig ind på de servere som programmer til raketterne mm styres fra. Er det tilfældet, vil det også være en usikkerhedsfaktor ved teknikken.

I Ukraine er der rigmænd der har deres egen hær, der er ca. 14 forskellige hære i vest Ukraine. Dette skaber nogle store demokratiske problemer. Dette problem ville være endnu større hvis disse rigmænd besad autonome dræber robotter.

Demokratiet er i fare hvis man går over til autonome dræber robotter. Soldater kan nægte at skyde, hvis det bliver for vanvittigt, det kan robotter ikke.

Der skal kun en til at styre autonome dræber robotterne, der skal mange til at få en hær til at fungere.

Forestil dig at Hitler eller Pinochet havde haft den viden der er om hver enkelt borger i en række computersystemer i dag og med mulighed for at styre en stor hær med autonome dræberrobotter.

Så hvis vi skal værne om livet og om demokratiet, skal der være et forbud mod produktion af dræber robotter.

Bedste fredshilsner

Poul

 

Report examines the issue of human control with regard to lethal autonomy

Rapporten er lavet af CNA,

Wikipedia: CNA formerly known as the CNA Corporation, is a nonprofit research and analysis organization based in Arlington, VA. CNA has around 625 employees. Læs mere her.

Det ser ud til at der er hentet en folk fra militæret til CNA.

Se deres rapport

 

 

 

Dræberrobotterne kommer

- International debat

Johannes Lang, DIIS | Robin May Schott, DIIS | Rens van Munster, DIIS

Jyllandsposten d. 18/3 - 2018

Under den Star Wars-inspirerede overskrift ”The Force Awakens” diskuterede deltagerne på den årlige sikkerhedskonference i München i februar konsekvenserne af kunstig intelligens for international sikkerhed og strategi. Ifølge førende eksperter på området udgør autonome eller selvtænkende våbensystemer, også kendt som ”dræberrobotter”, den tredje revolution i militærhistorien – efter opfindelsen af krudt og atomvåben. Teslas Elon Musk har kaldt kunstig intelligens den største trussel mod menneskeheden. Og Vladimir Putin pointerede i en nylig tale, at det land, der fører an inden for forskning i kunstig intelligens, også vil komme til at styre verden.

Det var på denne baggrund, at en lang række lande og ngo’er mødtes i november i FN-regi for at diskutere, hvordan det internationale samfund bedst kan regulere udviklingen og brugen af de såkaldte Laws (Lethal Autonomous Weapon Systems). Danmark har – som et af få europæiske lande – valgt ikke at deltage i FN-mødet, og det kan undre. Danmark har nemlig en klar politisk og militær interesse i at påvirke diskussionen om dræberrobotter...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Dræberrobotter er lige om hjørnet. Her er, hvorfor du skal være bekymret

Zetland d. 5/12 - 2017

Du har måske ikke opdaget det, men menneskeheden står over for et eksistentielt valg.

Det handler om, hvem der skal have lov at slå os ihjel.

Vil vi tillade dunkle algoritmer at beslutte, hvem der skal leve og dø, eller vil vi selv beholde kontrollen over den slags valg?

Måske lyder det som science fiction, men det haster faktisk med at finde på et svar, for den teknologiske udvikling går rivende stærkt.

Lige om lidt står vi ansigt til ansigt med selvtænkende, dødbringende robotter, der både kan udvælge mål, bevæge sig hen til dem og dræbe med stor præcision – helt på egen hånd og uden nogen menneskelig indblanding undervejs.

De første, diplomatiske skridt på vejen mod en mulig regulering af teknologien blev taget i FN-regi midt i november, men det går mildt sagt langsomt, og spørgsmålet er, om diplomaterne kan blive enige om noget som helst, før udviklingen overhaler dem.

Og hvad der så vil ske, er et åbent spørgsmål.

Læs hele artiklen på Zetland

Sidens top

 

Slaughterbots

Stop Autonomous Weapons har lavet en video om emnet d. 12/11 - 2017 d. 17/9 - 2017.

Klik her.

Sidens top

FN-forbundet advarer om våbenkapløb

Lykkedes det ikke at få vedtaget et globalt forbud mod autonome dræberrobotter, kan det forventes, at der kommer et nyt våbenkapløb

Næste skridt i våbenudviklingen, efter de ubemandede og stærkt omdiskuterede dronefly, er såkaldte dræberrobotter. Det er avancerede våben, der er udstyret med en så udviklet grad af kunstig intelligens, at de kan handle autonomt i krig uden at være styret af menneskehænder.

Det kan f.eks. være svært at placere et ansvar, når en dræberrobot slår et menneske ihjel. Er det ejeren, programmøren, hackeren eller den stat, den kommer fra, der har ansvaret?

I øjeblikket drøftes der i FN et forbud mod "Lethal Autonomous Weapons Systems", men Danmark er ikke repræsenteret i disse forhandlinger.

FN-forbundet opfordrer Danmarks regering til at støtte op om et globalt forbud, og at sætte ressourcer af til dansk deltagelse i forhandlingerne inden for FN. Der er indtil videre 14 lande, der har underskrevet et krav om et forbud.

Hvis det ikke lykkes at få vedtaget et globalt forbud, kan det forventes, at der kommer et nyt våbenkapløb, som vil skabe en meget mere usikker verden.

Det er ikke i Danmarks eller andre landes interesse, at der indledes et nyt våbenkapløb. Det er på tide, at Danmark tager dette spørgsmål alvorligt.

Udtalelsen er vedtaget på FN-forbundets bestyrelsesmøde 10. september 2017

Link til udtalelsen

 

Elon Musk leads 116 experts calling for outright ban of killer robots

theguardian d. 20/8 - 2017

Open letter signed by Tesla chief and Alphabet’s Mustafa Suleyman urges UN to block use of lethal autonomous weapons to prevent third age of war

Some of the world’s leading robotics and artificial intelligence pioneers are calling on the United Nations to ban the development and use of killer robots.

Tesla’s Elon Musk and Alphabet’s Mustafa Suleyman are leading a group of 116 specialists from across 26 countries who are calling for the ban on autonomous weapons.

Læs hele artiklen.

Sidens top

Robotter opfandt eget sprog og talte henover hovedet på forskerne. Er ny lovgivning måske nødvendig?

 

Sidens top

Robotter opfandt eget sprog og talte henover hovedet på forskerne. Er ny lovgivning måske nødvendig?

Nyhedscentrum d. 7/8 - 2017

Facebook valgte at lukke et eksperiment ned, hvor to kunstige intelligenser var sat til at kommunikere med hinanden. Efter et stykke tid begyndte de to robotter at opfinde deres eget sprog, så udviklerne ikke kunne følge med. Fænomenet er ikke helt ukendt med AI (Artificial Intelligence) hvor robotter hurtigt skærer ind til benet, og fjerner al unødig sætnings konstruktion i en samtale. I dette tilfælde helt uforståeligt for andre end den kunstige intelligens.

Læs hele artiklen.

 

 

Esbjerg fredsbevægelse har henvendt sig til forsvarspolitiske ordfører i alle partier ang. autonome dræberrobotter:

Esbjerg d.06.11.2016
Kære xxx

Der arbejdes i disse tider på udvikling af fuldt autonome robotter til brug som våben på
slagmarken. Disse robotter vil blive udviklet, så de selv kan operere og træffe vigtige
afgørelser i væbnede konflikter, og afgøre spørgsmål om liv eller død.

Vi i Esbjergs fredsbevægelse er meget bekymrede for udviklingen, og forholder os meget
skeptisk overfor, at skulle overlade afgørelsen om et mål skal tilintetgøres eller ej til en robot,
der agerer uden indblanding fra et menneske.
Vi støtter op om Stop Killer Robots-kampagnen, der arbejder for et forbud mod Autonome
robotter.

Der er indtil videre 14 lande, der har underskrevet og givet deres støtte til et forbud, og vi i
Esbjerg Fredsbevægelse håber, at Danmark vil tilslutte sig de 14 lande, der støtter op om et
forbud mod brug af fuldt autonome robotter.

Der vil fra den 12. til d 16. december blive afholdt en konference i Geneve, hvor det vil blive
drøftet hvad der skal gøres for, at forhindre at en menneskelig pilot fjernes fra ligningen i brug
af armerede robotter.

Vi retter denne henvendelse i håbet om, at få vished om jeres partis standpunkt i spørgsmålet
om udviklingen og brug af Autonome Dræber Robotter. Mener I, at Danmark skal deltage i
konferencen i Geneve og vil I arbejde for et forbud??

Vi vedhæfter en pjece om Autonome Dræber Robotter, vi har udarbejdet. Samtidig vil vi
opfordre til at søge information om Stop Killer Robots Campaign på dereshjemmeside

Eller information om mødet i Geneve her
og her

Kilder til folderen:
Youtube:
The Daily conversation : Future Military Robots
Motherboard: The Dawn Of Killer Robots
Advexon TV: (DARPA) Most Advanced Weapons
Doc Doc Ang: DARPA`s Killing US Army Weapon Documentary
Educational Documentary : Secret Most Advance US Robots Army- Trillion Dollars Defense (Full
Documantary
Control of Mobile Robots: The US Army Top Secret/ America Building Robots Army For Future (
Full Documentary )
Andre kilder
Defense One Web magasin
Artikel af Patrick Tucker: The Pentagon is nervous about Russian and Chinese Killer robots
Boston Dynamics Hjemmeside bostondynamics.com
New Scientist Web magasin
Artikel af Divid Hambling: Armed Russian robocops to defend missile bases

Med venlig hilsen
Thomas Bækdal
Esbjerg Fredsbevægelse

Folder

 

Studier:

The International-Law Dimension of Autonomous Weapons Systems

Fredrich Ebert Stiftung, Study, June 2015

About the author
Robin Geiß is Professor of International Law and Security at the University of Glasgow. Previously he was Professor of International and European Law at the University of Potsdam. Prior to that, he had worked as Legal Adviser to the International Committee of the Red Cross (ICRC) in Geneva. He is the author of Failed States (Duncker & Humblot 2005) and co-author of Piracy and Armed Robbery at Sea (OUP 2011).
This publication is the English translation of the initial study Die völkerrechtliche Dimension autonomer Waffensysteme from June 2015

Klik her for at hente den fra peaceweb.dk

Eller hent den fra kilden

 

Dræber robotter og droner

Vores drone folder

Klik her

Sidens top

 

d1

 

Den beskidte dronekrig

Information, leder, d. 19/10 - 2015

…Alle dræbte, som er mænd i den kampdygtige alder, bliver automatisk rubriceret som Enemy Killed in Action (EKIA) og med mindre andre beviser dokumenterer det modsatte, bliver det altså registreret som et legitimt mål…

…Kilden til oplysningerne er foreløbig anonym og motiverer selv lækagen på The Intercept:

»Denne oprørende stigning i at sætte folk på watchlister – overvåge mennesker, stable og sætte dem på lister, tildele dem numre, tildele dem ’baseball-kort’, tildele dem dødsdomme uden varsel på en verdensomspændende kampplads – det var helt fra starten forkert.«

Noget som de dokumenter, han nu har lagt frem i offentligheden, ser ud til at bakke op om…

Link til siden

Sidens top

 

Ny whistleblower lækker tophemmelige dokumenter om amerikansk droneprogram

DR d. 15/10 - 2015

…I nogle af de utallige dokumenter, der nu har set dagens lys, afsløres der angiveligt detaljer om en amerikansk operation kaldet ’Haymaker’ i det nordøstlige Afghanistan. Dokumenterne viser angiveligt, at op mod 90 procent af de drab, som dronerne foretog i en periode på næsten fem måneder, var på personer, som ikke var det tilsigtede mål…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

The Drones paper

the Intercept - onlinemidie - d. 15/10 - 2015

The Intercept has obtained a cache of secret documents detailing the inner workings of the U.S. military’s assassination program in Afghanistan, Yemen, and Somalia. The documents, provided by a whistleblower, offer an unprecedented glimpse into Obama’s drone wars.

Her er 10 artikler om dronepapirene

 


Drapsroboter: Fremtidens krigføring?

Norges Fredslag d. 6/10 - 2015

Nå er det bare én uke igjen til Fredslaget arrangerer seminar om drapsroboter på Fredshuset! Gerald Folkvord (Amnesty), Erik Reichborn-Kjennerud (NUPI) og Anders Kofod-Petersen (Alexandra Instituttet) kommer for å diskutere problemstillinger knyttet til menneskerettigheter, hvordan autonome våpen påvirker vårt syn på krig, og begrensninger ved autonome systemer. I dag har Fredslaget også lansert publikasjonen Kampen mot drapsrobotene: 5 argumenter for et internasjonalt forbud.

læs hele artiklen

Læs skriv om dræberrobotter fra Noges Fredslag

Sidens top

 

Ensuring Human Control Over
Military Robotics

Institute for Ethics and Emerging Technologies, IEET
By Wendell Wallach, New York Times d. 29/8 -2015

...One robotic device accidentally starting a war, that would not have otherwise occurred, is sufficient to wipe out any benefits accrued. One expansionist political leader, willing to start a new war because he believes he could do so without loss of his own troops, puts a lie to any contention that in the long run robotic weapons will save lives...

...More important, there has been a successful international campaign to ban the use of indiscriminate weapons such as land mines and cluster bombs. One hundred and sixty-one countries have signed the Ottawa Treaty, which bans the use, stockpiling and manufacturing of anti-personnel mines. Creating the illusion that indiscriminate weapons could be made more acceptable through computerized enhancements would be a major setback to limiting atrocities during warfare...

...Let us stop looking at the challenges posed by the robotization of warfare piecemeal, and begin to reflect comprehensively upon the manner in which autonomous weapons alter the future conduct of war...

læs hele artiklen

Sidens top

 

droneme
Foto: Steve Rhodes, Drones protest at General Atomics in San Diego, link til billede

 

 

Retired General: Drones Create More Terrorists Than They Kill, Iraq War Helped Create ISIS

The Intercept d. 16/7 - 2015

Retired Army Gen. Mike Flynn, a top intelligence official in the post-9/11 wars in Iraq and Afghanistan, says in a forthcoming interview on Al Jazeera English that the drone war is creating more terrorists than it is killing. He also asserts that the U.S. invasion of Iraq helped create the Islamic State and that U.S. soldiers involved in torturing detainees need to be held legally accountable for their actions.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Retired US general: Drones cause more damage than good

Aljazeera d. 16/7 - 2015

…Asked by Al Jazeera English's Mehdi Hasan if drone strikes tend to create more terrorists than they kill, Flynn, who has been described by Wired magazine as "the real father of the modern JSOC", replied: "I don't disagree with that", adding: "I think as an overarching strategy, it is a failed strategy."

"What we have is this continued investment in conflict," the retired general said. "The more weapons we give, the more bombs we drop, that just… fuels the conflict. Some of that has to be done but I am looking for the other solutions."

Commenting on the rise of ISIL in Iraq, Flynn acknowledged the role played by the US invasion and occupation of Iraq. "We definitely put fuel on a fire," he told Hasan. "Absolutely… there is no doubt, history will not be kind to the decisions that were made certainly in 2003."

"Going into Iraq, definitely… it was a strategic mistake," said Flynn on Head to Head…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Stephen Hawking og 1.000 andre forskere vil forbyde intelligente krigsrobotter

Videnskab.dk 28/7 - 2015

Kunstigt intelligente ‘dræber-robotter’ bør forbydes, skriver Stephen Hawking sammen med mere end 1.000 forskere i robotteknologi og kunstig intelligens i et åbent brev…

…»Vi er nu der, hvor vi er tvunget til at tage stilling til de etiske, eksistentielle og politiske spørgsmål, som vi har diskuteret teoretisk i mange år. Det varer ikke længe, før der kører selvkørende biler rundt i Danmark, og algoritmerne har længe styret aktiemarkedet. Kunstig intelligens har så stor indflydelse, at vi ikke bare kan udvikle systemerne uden at forholde os til deres konsekvenser. Erklæringen afspejler en bekymring, som er meget stærk i forskningsmiljøet,« siger Henrik Schärfe til Jyllands-Posten…

… Dræber-robotter kan føre til mere krig i verden - og et potentielt dommedag

På Future of Life Institute er de ikke bange for at bruge store ord om truslen fra robotterne, og på deres hjemmeside kan man blandt andet læse, »Teknologi har givet liv muligheden for at blomstre som aldrig før... eller til at selvdestruere.«…

Læs hele artiklen

 

Killer robots:The soldiers that never sleep

In the city of Daejeon, South Korea, an arms manufacturer has designed and built a gun turret that’s able to identify, track and shoot targets, theoretically without the need for human mediation. Who will teach these robot soldiers the rules of engagement?

BBC by Simon Parkin d. 16/7 - 2015

…Regardless of what’s possible in the future, automated machine guns capable of finding, tracking, warning and eliminating human targets, absent of any human interaction already exist in our world. Without clear international regulations, the only thing holding arms makers back from selling such machines appears to be the conscience, not of the engineer or the robot, but of the clients. “If someone came to us wanting a turret that did not have the current safeguards we would, of course, advise them otherwise, and highlight the potential issues,” says Park. “But they will ultimately decide what they want. And we develop to customer specification.”..

Læs hele artiklen

 

 

 

 

 

robotGun
Foto: Rick Marshall, Beware the Robot Apocalypse! A remote-controlled, machine-gun robot was wheeling around Times Square today. Humanity is *soooo* screwed. Link til billede

Ban Lethal Autonomous Weapons

Se deres hjemmesdie

 

FN om autonome dræber robotter:

Background - Lethal Autonomous Weapons Systems

Link til det sidste møde i FN om autonome dræber robotter d. 11/4 - 2016

Næste konference i FN om
autonome dræber robotter 12 - 16/12 - 2016

The Fifth CCW Review Conference will take place from 12 to 16 December 2016 in Geneva. It will be presided over by Ambassador Tehmina Janjua of Pakistan. In advance of the Review Conference a Preparatory Committee will be held from 31 August to 2 September 2016 in Geneva.

Sidens top

 

Læs om FN's møde om autonome dræberrobotter d. 11/4 - 2016

Klik her for at læse om det fra kampagnen mod dræber robotter.

Følgende lande ønsker et forbud at autonome våbensystemer i alfabetisk orden:

1. Algeria
2. Chile
3. Costa Rica
4. Cuba
5. Bolivia
6. Ecuador
7. Egypt
8. Ghana
9. Holy See
10. Mexico
11. Nicaragua
12. Pakistan
13. State of Palestine
14. Zimbabwe

klik her for at læse om det samme fra FN's webide

Sidens top

 

Killer robots are 'quickly moving toward reality' and humanity only has a YEAR to ban them, expert warns

Mail Online d. 17/6 - 2016

Robots do the fighting would keep soldiers and officers out of harm's way

But experts say the threats to humanity would outweigh any benefits

Risk of harm or erroneous targeting of civilians would increase

Should start process on lethal autonomous weapons systems in 2017

New technology could lead humans to relinquish control over decisions to use lethal force.

As artificial intelligence advances, the possibility that machines could independently select and fire on targets is fast approaching.

Fully autonomous weapons, also known as 'killer robots,' are quickly moving from the realm of science fiction toward reality…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Nyt fra Campaign to Stop Killer Robots

Campaign to Stop Killer Robots d. 13/11 - 2015

Nations agreed today (November 13) to hold another week-long diplomatic meeting on 11-15 April 2016 to continue their deliberations on questions relating to lethal autonomous weapons systems, which are weapons that would select and attack targets without further human intervention. The Campaign to Stop Killer Robots sees this decision as positive in that talks on killer robots will continue […]

Campaign to Stop Killer Robots d. 27/10 - 2015

More states have raised autonomous weapons concerns at the UN General Assembly First Committee on Disarmament and International Security this year than in the past two years, according to a Campaign to Stop Killer Robots review of statements from the 2015 session, which concludes on 9 November. More than 30 states and five groups of states have included autonomous weapons […]

Læs mere her

 

The Guardian view on robots as weapons: the human factor

The Guardian d. 13/4 - 2015

The future is already here, said William Gibson. It’s just not evenly distributed. One area where this is obviously true is the field of lethal autonomous weapon systems, as they are known to specialists – killer robots to the rest of us. Such machines could roam a battlefield, on the ground or in the air, picking their own targets and then shredding them with cannon fire, or blowing them up with missiles, without any human intervention. And if they were not deployed on a battlefield, they could turn wherever they were in fact deployed into a battlefield, or a place of slaughter…

…Although the slope to killer robots is a slippery one, there is one point we have not reached. No one has yet built weapons systems sufficiently complex that they make their own decisions about when they should be deployed. This may never happen, but it would be unwise to bet that way. In the financial markets we already see the use of autonomous computer programs whose speed and power can overwhelm a whole economy in minutes. The markets, in that sense, are already amoral. Robots may be autonomous, but they cannot be morally responsible as humans must be. The ambition to control them is as profoundly human as it is right.

Læs mere her.

 

Campaign to Stop Killer Robots

Se deres hjemmeside.

Se videoer fra Campaign to Stop Killer Robots -Youtube

Nedenstående er delvis taget fra deres hjemmeside og delvist omskrevet.

Gennem det seneste årti har brugen af ubemandede bevæbnede køretøjer dramatisk ændret mulighederne for krigsførelse og givet humanitære og juridiske problemer. Hurtige teknologiske fremskridt resulterer i bestræbelserne på at udvikle fuldt autonome våben. Disse robot våben ville være i stand til at vælge og skyde på mål på egen hånd, uden menneskelig indgriben. Denne evne vil ændre forholdet til voldsudøvelse grundlæggende. Det bliver svært at beskyttelsen civile og håndhæve overholdelsen af internationale menneskerettigheder og den humanitære folkeret. USA overtræder i øjeblikket mange internationale love med droneangreb i Pakistan.

Flere nationer med højteknologiske militær, herunder USA, Kina, Israel, Rusland og Det Forenede Kongerige, er på vej med systemer, der vil give en større autonomi til maskiner. Hvis en eller flere vælger at implementere fuldt autonome våben, et stort skridt videre end fjernstyrede bevæbnede droner, kan andre føle sig tvunget til at opgive politisk tilbageholdenhed, hvilket fører til et robot våbenkapløb.

Der er behov for en aftale for at etablere kontrol med disse våben, før investeringer, teknologisk udvikling og nye militære doktriner gør det vanskeligt at ændre kurs. Der er allerede udviklet droner der arbejder i grupper / sværme og kommunikere indbyrdes uden menneskelig indblanding.

Det at tillade, at beslutninger om liv eller død, skal foretages af maskiner, krydser en fundamental moralsk linje. Autonome robotter ville mangle menneskelige dømmekraft og evnen til at forstå sammenhængen. Fuldt autonome våben vil ikke opfylde kravene i krigens love.

Udskiftning af menneskelige tropper med maskiner ville kunne gøre beslutning om at gå i krig lettere.

Brugen af fuldt autonome våben ville skabe et ansvarligheds hul, da der ikke er klarhed om, hvem der ville være juridisk ansvarlig for en robots handlinger: den øverstbefalende, programmøren, fabrikanten, eller robotten selv?

Uden ansvarlighed, kan man frygte at nogle vil bruge disse robotter til udrydelse af modstandere i andre lande og politiske modstandere i eget land.

Sidens top

The Campaign to Stop Killer Robots

Over the past decade, the expanded use of unmanned armed vehicles has dramatically changed warfare, bringing new humanitarian and legal challenges. Now rapid advances in technology are resulting in efforts to develop fully autonomous weapons. These robotic weapons would be able to choose and fire on targets on their own, without any human intervention. The Problem describes numerous ethical, legal, moral, policy, technical, and other concerns with fully autonomous weapons.

Giving machines the power to decide who lives and dies on the battlefield is an unacceptable application of technology. Human control of any combat robot is essential to ensuring both humanitarian protection and effective legal control. A comprehensive, pre-emptive prohibition on fully autonomous weapons is urgently needed. The Solution outlines how a ban could be achieved through an international treaty, as well as through national laws and other measures.

In recent years, the benefits and dangers of fully autonomous weapons have been hotly debated by a relatively small community of specialists, including military personnel, scientists, roboticists, ethicists, philosophers, and lawyers. They have evaluated autonomous weapons from a range of perspectives, including military utility, cost, policy, and the ethics of delegating life-and-death decisions to a machine. Our Bibliography provides a list of recent publications about this challenge, while Statements contains documents issued by the Campaign to Stop Killer Robots.

Læs mere her

Sidens top

Press Conference by the Convention on Certain Conventional Weapons

UNOG - The United nations Office af Geneva d. 16/5 - 2014

Meeting of Experts on Lethal Autonomous Weapons
Ambassador Jean-Hugues Simon-Michel of France, Chair of the Meeting of Experts

Læs mere her

Sidens top

 

Det er en forfærdelig tankegang af mange grunde at indføre autonome våben.

Dette skal standses:

"Autonome våpensystemer har også blitt diskutert i FNs konvensjon for inhumane våpen ved to anledninger i løpet av de siste to årene. I november i år skal konvensjonens statsparter, inkludert Norge, møtes på nytt i Genève for å avgjøre hvordan verden skal forholde seg til disse våpnene. Skal vi innføre et internasjonalt forbud mot utvikling og bruk av autonome våpensystemer? Eller skal vi bare fortsette med uformelle møter for å belyse mulige problemstillinger knyttet til disse våpentypene?"

Link til ovenstående

Se også

Killer Robots diskutert i FN: På vei mot et forbud mot drapsroboter?

Se kampagnen mod disse våben

Sidens top

 

USA ønsker at dominere i rummet og på missiler:

Command Goal
To provide dominant space and missile defense capabilities for the Army and to plan for and integrate those capabilities in support of U.S. Strategic Command (USSTRATCOM) and Geographic Combatant Commanders (GCC) missions.

USA's mål er at skaffe dominerende rum- og missil-forsvarskapabiliteter og at bruge de kapabiliteter i missioner i sammenhæng med U.S. Strategic Command og Geographic Combatant Commanders!

Se kilden

 

Space Domination: Pyramids to the Heavens

By Bruce K. Gagnon Global Network Against Weapons and Nuclear power in Space

…The Pentagon is so sure that whomever controls space will control the Earth and beyond that they are feverishly working to deploy anti-satellite weapons (ASAT’s) that will enable the U.S. to knock out competitors "eyes in the sky" during times of hostilities.

As the Space Command says in their slick brochure Vision for 2020, "Control of space is the ability to assure access to space, freedom of operations within the space medium, and an ability to deny others the use of space if required." …

…We are now building pyramids to the heavens and the aerospace industry know that they must convince the public that their "plans for space" are vital, exciting, and patriotic. The time has come for a rigorous international debate and campaign around the entire space program. Won’t you please join with us?…

Læs hele artiklen

 


Most people want fully autonomous weapons banned: UBC survey

Public opinion is against the use of autonomous weapons capable of identifying and destroying targets without human input, according to a new survey by researchers at the University of British Columbia.

More than eight out of every 10 individuals surveyed said such robots should not be used for aggression, and 67 per cent said they should be banned across the planet.

More than a thousand people from 54 countries, including the United States, Canada, South Korea, Mexico and the U.K. answered the survey. It was conducted by the Open Roboethics initiative (ORi), a UBC-based group that studies issues concerning robotics and artificial intelligence.

Læs hele artilen

Sidens top

 

About IJCAI

ijcai-logoIJCAI is the International Joint Conference on Artificial Intelligence, the main international gathering of researchers in AI. Held biennially in odd-numbered years since 1969, IJCAI is sponsored jointly by IJCAI and the national AI societie(s) of the host nation(s).

IJCAI is a not-for-profit scientific and educational organization incorporated in California. Its major objective is dissemination of information and cutting-edge research on Artificial Intelligence through its Conferences, Proceedings and other educational materials...

Læs mere her.

Sidens top

 

 

Welcome to the 25th International Joint Conference on Artificial Intelligence

IJCAI d. 9-15/7 - 2016

Welcome to New York City!

We are delighted to invite you to come to New York, one of the most exciting cities of the world, and take part in IJCAI, the leading conference on the thrilling field of Artificial Intelligence. AI today has a tremendous impact. It is in all the media and makes a real difference. At IJCAI-16, you will have the opportunity to meet some of the world's leading AI researchers, to learn first-hand about their newest research results and developments, and to catch up with current AI trends in science and industry. And, of course, IJCAI-16 will be the perfect forum for presenting your own achievements, both to specialists in your field, and to the AI world in general.

læs hele artiklen

 

This open letter was announced July 28 at the opening of the IJCAI 2015 conference on July 28.

Journalists who wish to see the press release may contact Toby Walsh. Hosting, signature verification and list management are supported by FLI; for administrative questions about this letter, please contact tegmark@mit.edu.

Autonomous Weapons: an Open Letter from AI & Robotics Researchers

Autonomous weapons select and engage targets without human intervention. They might include, for example, armed quadcopters that can search for and eliminate people meeting certain pre-defined criteria, but do not include cruise missiles or remotely piloted drones for which humans make all targeting decisions. Artificial Intelligence (AI) technology has reached a point where the deployment of such systems is — practically if not legally — feasible within years, not decades, and the stakes are high: autonomous weapons have been described as the third revolution in warfare, after gunpowder and nuclear arms.

Many arguments have been made for and against autonomous weapons, for example that replacing human soldiers by machines is good by reducing casualties for the owner but bad by thereby lowering the threshold for going to battle. The key question for humanity today is whether to start a global AI arms race or to prevent it from starting. If any major military power pushes ahead with AI weapon development, a global arms race is virtually inevitable, and the endpoint of this technological trajectory is obvious: autonomous weapons will become the Kalashnikovs of tomorrow. Unlike nuclear weapons, they require no costly or hard-to-obtain raw materials, so they will become ubiquitous and cheap for all significant military powers to mass-produce. It will only be a matter of time until they appear on the black market and in the hands of terrorists, dictators wishing to better control their populace, warlords wishing to perpetrate ethnic cleansing, etc. Autonomous weapons are ideal for tasks such as assassinations, destabilizing nations, subduing populations and selectively killing a particular ethnic group. We therefore believe that a military AI arms race would not be beneficial for humanity. There are many ways in which AI can make battlefields safer for humans, especially civilians, without creating new tools for killing people.

Just as most chemists and biologists have no interest in building chemical or biological weapons, most AI researchers have no interest in building AI weapons — and do not want others to tarnish their field by doing so, potentially creating a major public backlash against AI that curtails its future societal benefits. Indeed, chemists and biologists have broadly supported international agreements that have successfully prohibited chemical and biological weapons, just as most physicists supported the treaties banning space-based nuclear weapons and blinding laser weapons.

In summary, we believe that AI has great potential to benefit humanity in many ways, and that the goal of the field should be to do so. Starting a military AI arms race is a bad idea, and should be prevented by a ban on offensive autonomous weapons beyond meaningful human control.

Læs mere

Sidens top

 

 

 

 

 

"Intelligente" missiler kan selv dræbe: FN vil stoppe robot-krige

TV2 d. 12/11 - 2014

En hemmelig krig, hvor forprogrammerede missiler og droner kan affyre sig selv, selv finde mål og dræbe tusindvis af mennesker i storbyer uden der har været menneskehænder involveret - bortset fra den overordnede planlægning og progammering.

Det er ikke scenariet i en ny amerikansk blockbuster-film af f.eks. Christopher Nolan eller Steven Spielberg, men den skinbarlige nutidige virkelighed, som FN torsdag prøver at forholde sig til ved at begrænse udbredelsen af "intelligente våben" ved et såkaldt moratorium i en konvention, Convention on Certain Conventional Weapons (Konvention angående visse konventionelle våben, red.). Et moratorium vil betyde, at brugen af såkaldt intelligente våben skal suspenderes over hele verden…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Humans, Not Robots, Are the Real Reason Artificial Intelligence Is Scary

The Atlantic d. 14/8 - 2015

Intelligent weapons are too easily converted by software engineers into indiscriminate killing machines…

…The potential of these weapons has not escaped the imaginations of governments. This year we saw the US Navy's announcement of plans to develop autonomous-drone weapons, as well as the announcement of both the South Korean Super aEgis II automatic turret and the Russian Platform-M automatic combat machine

Læs hele artiklen

Sidens top

Canada’s leading robot company rejects ‘killer robots’ — updated!

International Comitte for Robot Arms Control, ICRAC by Nsharkey d. 14/8 - 2014

Hi-Tech Canadian Robotics company, Clearpath, today issued a statement pledging not to manufacture autonomous weapons systems despite their commercial advantage and they urged other companies to follow suit: “those who might see business opportunities in this technology to seek other ways to apply their skills and resources for the betterment of humankind.”

Læs hele artiklen / se YouTube video

Sidens top

Et års fængsel for protest mod droner

Arbejderen d. 3/8 - 2014

50 fredsaktivister har brudt et polititilhold om ikke at komme tæt på militærbasen Hancock Field, hvorfra USA's militære droner styres. Nu har den første - Mary Anne Grady-Flores - fået en dom på et års ubetinget fængsel.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

“The Satellite War”

d. 1/10 - 2014

sw

written and published privately by Norwegian journalist Bård Wormdal, deals with, among other things, Norwegian double standards on security policy in the Arctic. It is written by a journalist and so has a journalistic style which is engaging and informative. Although not all the statements and claims made are supplied with references for substantiation, it is certainly paints a believable (if not desirable) picture of the current state of the art in ‘sophisticated’ high tech warfare directed through satellite technology and gives some insights into how investigative journalists go about their business. Above all though, it provides some new (to me anyway) and important information on how the increasing militarisation of space is presenting challenges to existing treaties and agreements and how we need always to be vigilant to ensure that their principles are not eroded.

The book begins in a Foreward by explaining the author’s entry into the subject through the Vardø radar controversy. In 1998 a Raytheon Have Stare "high-resolution X-band tracking and imaging radar with a 27-meter mechanical dish antenna" which had been operational at Vandenberg Air Force Base in California since 1995, was quietly dismantled and moved to northern Norway. In California it was used in early development tests of the US National Missile Defense (NMD) program and in Norway it was reassembled by the US and Norway under the project name "Globus II" at Vardø just 40 miles from Russian border. The US and Norway claimed that the radar would be used to monitor space debris but Russian and US experts demonstrated how its principal use would be to collect detailed intelligence data on Russia's long-range ballistic missiles...

Læs mere her

Sidens top

 

 

Near-Term Risk: Killer Robots a Threat to Freedom and Democracy

LessWrong d. 14/6 - 2013

…One thing he didn't mention in this video is that there's a difference in obedience levels between human soldiers and combat drones. Drones are completely obedient but humans can throw a revolt. Because they can rebel, human soldiers provide some obstacles to limit the power that would-be tyrants could otherwise obtain. Drones won't provide this type of protection whatsoever. Obviously, relying on human decision making is not perfect. Someone like Hitler can manage to convince people to make poor ethical choices - but still, they need to be convinced, and that requirement may play a major role in protecting us. Consider this - it's unthinkable that today's American soldiers might suddenly decide this evening to follow a tyrannical leader whose goal is to have total power and murder all who oppose. It is not, however, unthinkable at all that the same tyrant, if empowered by an army of combat drones, could successfully launch such an attack without risking a mutiny. The amount and variety of power grabs a tyrant with a robot army of sufficient power can get away with is unlimited…

læs hele artiklen

Sidens top

 

FN-forbundet slår alarm:
Brug af droner som våben i ”krigen mod terror” undergraver menneskerettighederne

Vedtaget på FN-forbundets bestyrelsesmøde
d. 10/6 - 2013

læs hele udtalelsen

 

 

Forsker: Forbyd dræberrobotter nu!

Fremtidens militære robotter kan egenhændigt starte en krig. Derfor skal de forbydes, siger forsker i kunstig intelligens.

Metroxpress d. 6/4 - 2013

Klip:

I årtier har Hollywood skabt film om robotter, der trodser menneskets vilje og på egen hånd dræber massevis af mennesker.

Dette scenarie er måske ikke så langt væk. Derfor opfordrer Noel Sharkey, professor i kunstig intelligens ved University of Sheffield, til at verdens regeringer forbyder dræberrobotter.

Det er især et direktiv fra det amerikanske forsvar fra november 2012, der giver militæret lov til at udvikle autonome (uafhængige, selvbestemmende, red.) krigsrobotter, som bekymrer Sharkey.

- Er der nogen der overvejer hvordan autonome våben kan destabilisere verdenssikkerheden og skabe utilsigtede krige?, skriver han på cnn.com.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Skal vi male Dannebrog på bevæbnede droner?

Dr d. 6/3 - 2013

…Indtil videre er det kun USA, Storbritannien og Israel, der bruger droner. Men mange andre lande er på vej - bl.a. Rusland, Kina, Indien, Iran og en række EU-lande…

…- Nogle er kritiske, fordi de synes, det rykker ved sådan nogle etiske balancer i forhold til, om det virkelig kan være rigtigt, at vi kan gå i krig uden at udsætte os selv for fare. Er det så kun de andre, der risikerer at blive dræbt? Så der er nogle etiske og moralske problemstillinger, der er på bordet. Og så er der nogle folkeretlige gråzoner, som bliver endnu tydeligere af den her nye form for anvendelse af magt. Spørgsmålet om, hvor vi så må gøre brug af magt henne. Nu bliver det nemmere for en stat som USA at gøre brug af magt i Yemen, Somalia, Pakistan osv., og det aktualiserer et behov for, om man virkelig må det efter de eksisterende regler, siger Anders Henriksen til P1 Morgen…

Læs hele artiklen og hør indlæget

Sidens top

 

 

"Hvem har ansvaret, når robotter dræber civile?"

etik.dk d. 14/3 - 2013

…Det er blevet anslået, at der er blevet taget mere end 10.000 robotter i brug i krigene i Irak og Afghanistan, men det er især droneflyene, som i øjeblikket har mediernes interesse…

…Robotterne selv kan man jo ikke meningsfuldt straffe, så hvem må man så vende sig mod: fabrikanten, programmørerne, officeren, der sendte robotten af sted, eller måske den amerikanske præsident? En moralsk uacceptabel løsning, som dog risikerer at blive virkelighed, er den, at ansvaret ikke kan placeres…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Hjælp, dræberrobotterne kommer

Information d. 25/2 - 2013

Efter dronerne kommer en ny generation af ’selvstyrende våben’, der rejser endnu større moralske og juridiske problemer, advarer aktivistgruppe. De første dræberrobotter kan være kampklare inden udgangen af årtiet…

…Kampagnen Stop the Killer Robots vil blive sat i værk til april i forbindelse med en høring i det britiske parlaments underhus.

»Vi taler ikke om science fiction, men om en teknologisk udvikling, der er i fuld gang,« siger Sharkey.

»I USA arbejder Pentagons forskningsafdeling på at udvikle drone-prototypen X47B, der i overlydsfart vil kunne præstere rykvise manøvrer med en g-kraft. X47B vil være selvstyrende og kunne indgå i væbnet kamp overalt i verden.«…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

 

 

 

D2

 

Norden i et rumperspektiv

En skriftserie af Den Svenske Fredskommitte
Ved Agneta Norberg 2012

Desværre har vi kun oversættelsen af 3 af de 4 hæfter i serien - Hanne Carlsson og Lisbet Skou har oversat.

Ingen krig kan idag føres med succes uden satellitter i rummet, datanedtagningsstationer eller radaranlæg på jorden. USA's anlæg til krigsførelse via rummet findes rundt omkring i verden. Selv i Norden, og frem for alt i Sverige og Norge, er udviklingen af rumstyrede våben og installationer, sket uden større opmærksomhed fra hverken massemedier eller fredsbevægelser.

Sverige har, ligesom andre lande, en stor rumteknologisk industri og spiller en betydende rolle i European Agency (ESA) – det europæiske rumselskab. Sverige ligger endda langt foran mange andre lande i udviklingen af den militære rumteknologi. I en rapport fra januar 2005 fastslår svensk industridepartement, det positive i en forøgelse af rumteknologi, når det gælder fly og rumindustri, for såvel militært som civilt brug. ”En forøgelse af rumindustrien vil blive en af drivkræfterne for væksten i Sverige og for en position som en højteknologisk nation”, siges det i rapporten, som åbent understreger vigtigheden af at samarbejde med såvel EU's og USA's rumindustri. ”Samarbejde i forskning og teknologi skal udvikles for at sikre tilgang til USA´s forsknings og teknologiudvikling samt sikre Sveriges firmaer muligheden for at eksportere højteknologiske systemer” Vigtige rumforsknings firmaer er Ericsson, Saab Space, Rumbolaget, Volvo Aero og Ångstrøm-laboratorierne. Sidstnævnte er blevet verdensberømte for udviklingen af minisatellitter og GPS-systemet.

En af verdens allerstørste downloadingsstationer for satellitter, Esrange, ligger i Norrbotten, i North European Aerospace Testrange, Europas største flytræningsområde, forkortet NEAT. Førerløse fly, såkaldte droner, som beror på rumstyring via Esrange, trænes kontinuerligt på området. I 2014 er det europæisk tilvirkede Neuron-fly, en drone stor som et kampfly, klar til afprøvning i NEAT. SAAB har spillet en vigtig rolle i udviklingen af dette fly.

Bekymring over militarisering af rummet er grunden til Svensk Fredskommittes projekt Norden i et rumperspektiv

Agneta Norberg 2012

Sidens top

 

Droner

- Fjernstyrede og førerløse fly

Droner trænes og afprøves i Norrbotten på det store træningsområde NEAT, North European Aerospace Testrange. Det er det største militære træningsområde i Europa. I Sverige kaldes området Vidsel Robotbase. Udviklingen af UAV (Unmanned Aeroaæ Vehichles) eller ubemandede fly har foregået siden anden verdenskrig. Præcis hvornår de første ubemandede fly med bomber eller missiler dukkede op, er svært at sige. Formodentlig var det et par år efter at USA indledte invasionen i Afghanistan efteråret 2001. Grunden til udviklingen af droner til krig er at man her forhindrer at egne soldater bliver dræbt.

Droner anvendes også som værktøj for regulære henrettelser fremfor alt i Pakistan. Hidtil er mennesker i seks lande blevet dræbt når droner udløste deres Hellfire missiler, styret fra baser i Fort Langley i Virginia, USA og Creech Air Base i Nevada, USA.

Dronerbaser findes endda i Etiopien, Somalien og på Seychellerne i Det Indiske Ocean. Ifølge AlterNet findes der baser for droner i mindst 15 lande. Kort tid efter at Muammar Gadaffi blev myrdet, var USA sammen med Frankrig i færd med at bygge en flyveplads i Libyen til først og fremmest anvendelse af droner.

En drone er et førerløst fly, som styres via satellitkommunikation. En drone kan være lille som et legetøjsfly. Den kan sendes afsted fra en hånd for at spionere f.eks. på den anden side af en bakke eller indeni en bygning for målsøgning. Denne type af svensktilvirkede små fly er blevet anvendt af de svenske soldater i Afghanistan siden årsskiftet 2009. Andre typer af droner er store, som almindelige krigsfly, og udrustet med krigsprojektiler. De kaldes også UACV (Unmanned Combat Arrial Vehicle) som f.eks. det delvis svenske tilvirkede Neuron-fly, som er klar til en prøveflyvning i 2012, altså i år. Neuron er et samarbejdsprojekt mellem bl.a. det franske firma Dassault Aviation, samt Italien og Sverige, som er den tredje største aktieindehaver i projektet. Øvrige partnere er Schweiz, Spanien og Grækenland. Det svenske SAAB i Linköping fik 600 millioner kroner af den svenske stat for at delta i dette projekt og SAAB har været et af de hovedansvarlige i samarbejdet.

NEAT er allerede tidligere blevet anvendt til at prøveflyve droner. Allerede i 2002 landede en Boing 747 på Kiruna flyveplads og i flyets lastrum var et afmonteret førerløst israelsk fly, som skulle testes af Rumbolaget og det svenske forsvar.

I den øvre del af Norrland er der ideelle forhold for vindkraft. Men flyvevåbnet og indirekte NATO sætter et stop for udbygningen af vindkraftværk, f.eks. i Jokkmokks og Arvidsjaurs kommuner. Forsvarsmagten har udfærdiget såkaldte stopområder, hvor det ikke tillades at opføre vindkraftværk eftersom de der er i vejen for først og fremmest Jas 39 Gripen, men også for tests af førerløse fly.

Brugen af droner i krigsområder er udsat for en hård kritik internationalt af bl.a. Ohilip Alston, FNs specielle rapportør om henrettelser uden rettergang. Han har rapporteret til FNs råd for menneskerettigheder og sagt, at ved at anvende droner, hvorfra projektiler afskydes og mennesker henretter, har en videospilsmentalitet udviklet sig. Han pegede specielt på at CIA, ved at anvende droner, har flere uskyldige menneskers liv på sin samvittighed.

Conveniant killing and the Playstation mentality, Chris Cole 2010

Drönare over Jokkmokk, Sveriges Radio Konflikt

TV: Premiärvisning av Saabs Neuron, Ny Teknik, 12-01-20

UN official criticises US over drone attacks, BBS News US & CANADA, 10-06-02

Vi kan inte äventyra Luftrummet over Aecidsjaurs kommun, insändare i Norran. 11-10-29

Drönare allt viktigare i framtiden. SVD 20.januari 2011

Sidens top

Hvad mener Den svenske Fredskommitte om droner?

USA har uden krigserklæring gennemført dronerangreb mod mål i Pakistan og derved dræbt tusindvis af civile hvilket kan sammenlignes med henrettelser. Siden midten af 2000-tallet har droner skudt ofre i Afghanistan, men også Irak, Somalia, Libyen og Yemen har været udsat. Det hvide Hus definerer ikke angreb med ubemandede fly som regulære krigshandlinger eftersom der ikke forekommer landtropper og ildstrid og anser at kongressens godkendelse ikke behøves.

Ubemandede fartøjes præsenteres som flyteknikkens udvikling og civile anvendelsesområder som spændende, og indsamling af information efter f.eks. et jordskælv fremhæves. At drivkraften bag dronernes udvikling er at få militært overtag forties. Droner skal mindske risikoen for egne (piloter) og dræbe andre.

Neuron-flyet, samarbejdsprojektet mellem Frankrig og Sverige, har som yderligere partnere og finansierer gældstyngede lande som Spanien og Grækenland, som satser på oprustning i stedet for på sine medborgeres eksistens. Også 600 millioner svenske kroner skulle kunne anvendes bedre inden for pleje, skole og omsorg.

Den svenske Fredskommitte kræver at produktion og afprøvning af UCAV-fly forbydes. Svensk territorium må ikke anvendes som testområde.

Vi er imod at Sverige samarbejder med et land hvis ledelse anser sig for at stå over international ret, Militær vold legimiteres som et sted at bedrive politik – noget som leder til brutalisering af de internationale relationer og til kaprustning.

Sidens top

 

Esrange

i Kiruna – en af verdens største nedtagningsstationer

Esrange raketstation i Norrbotten, nogle mil uden for Kiruna, er en af verdens aller største nedtagningsstationer for billeder af jordoverfladen taget af satellitter. Hvis Sydkorea vil have billeder af Nordkorea, eller hvis Israel vil have billeder af Gaza, så bestiller man foto, taget af satellitter, som nedtages i Esrange og sendes til bestilleren.

I januar 2005 udgav det svenske industriministerium en rapport, hvor der argumenteres for, at Sverige skal øge satsningen på rumteknologi og rumindustri til både militært og civil brug. Rapporten fastslog at udvidelsen af rum og flyindustri vil blive en af Sveriges drivkræfter for svensk vækst og for en stærk position i verden som en højindustriel nation. Denne satsning ses tydeligt på Esrange rumcenter, hvor nye radaranlæg bygges med rasende fart. Esrange ligger inden for det store træningsområde NEAR-North European Aerospace Testrange. Svenske Rumselskab kontrollerer og overvåger 24 satellitter via denne rumstation. Det betyder i praksis at Esrange kontrollerer 92 satellitoverflyvninger per døgn. Esrange er altid blevet markedsført som et civilt projekt. Men ifølge Loring Wirbel og Bruce Gagnon anvendes de civile programmer som skalkeskjul for et vidt omfattende spionsatellit program. (Star wars, US tools of Space Supremacy, 2004. Bruce Gagnon, Flamman, 9.oktober 2008) Også Bruce Wormdal skriver i sin bog Satellitkrigen, Oslo 2011, som afslører norsk militær anvendelse af satellitdata, at Esrange har samme kapacitet.

USA kan ikke på egen hånd betale, hvad det koster at militarisere og bevæbne rummet. Af den grund har Pentagon valgt at inddrage de lande, som ligger nær ved Rusland og Kina, i de rumteknologiske programmer. Derfor er Sydkorea og Sverige på begge sider af det euroasiatiske kontinent, hvor Kina og Rusland ligger, vigtige samarbejdspartnere for eksempelvis NASA i USA.

De svenske rumselskab samarbejder i rumspørgsmål med bl.a. USA, Sydkorea, Indien, Taiwan, Israel m.fl. lande. (U.S. Space Tecnology Controlling China and Russia, Bruce Gagnon, Peace Review, Volume 22, 2010. Space Daily, 2010-06-02, Agnetqa Norberg. The North Contribute to Space Militarization, Peace review, 2010.)

Sidens top

 

Galileo – en europæisk kopi af GPS

I december 2010 indviedes den nye jordstation Galileo med et Luciaoptog gennem byen Kiruna. Almenheden skal bibringes den opfattelse, at dette er et civilt projekt. Men fra starten af har Galileo været ment til militært brug. Halvdelen af de krypterede signaler skal anvendes i militære sammenhæng. Galileo indebærer at EU ikke behøver at underkaste sig USA's GPS-system. Europa opbygger nu sit eget satellitnavigationssystem, sit eget GPS. Galileo vil blive et ekstremt vigtigt værktøj i fremtidens krigsførelse.

Galileo vil blive anvendt til at styre bomber og missiler mod terrorister og andre typer af fjender langt fra Europa, når det er udbygget med landstationer rundt omkring i hele verden.

Informationerne er hentet fra Frank Slijpers bog From Venus to Mars- The European Union´s step towards the militarization of space. Den kan bestilles på www.space4peace.org.

Sidens top

 

Hvad mener Den svenske Fredskommitte om Esrange?

Den svenske Fredskommitte har siden begyndelsen af 2000 tallet øget opmærksomheden på den igangværende militarisering af rummet. SFK har til en begyndelse tekstet filmen Keep Space for Peace og distribueret den med titlen Lad himlen være i fred. Som medlem af Global Network Against Nuclear Power and Weapons i Space arrangerede Fredskommitteen, med bevilling fra Bernadotteakademiet i 2008, en nordisk foredragsturne med Global Networks generalsekretær og organisator Bruce Gagnon, som forelæste i Malmø, København, Stockholm, Kiruna og Oslo.

Bruce Gagnon besøgte da Esrange og mødtes endda med studerende fra Rumakademiet i Kiruna, som, ifølge ham, var overraskede over rumteknologiens dobbelte anvendelse (dual use-) den civile og den militære. Er det da ikke godt, at Sverige er langt fremme, når det gælder rumteknologi? Jo, der findes mange civile anvendelsesområder, men det er i skyggen af dem, at den militære anvendelse ekspanderer, skjult for almenheden. Vi misinformeres til at tro, at Esrange bare sender vejrballoner op. SFK kræver åbenhed om rumraketbasens hele virksomhed.

Og hvad mener vores astronaut Fuglsang, når han i SVT siger at Sverige fører europæiske vurderinger til rummet? EU er både ven og konkurrent til USA og det sagte tyder på at der er rivalisering, enten vi eller dem. Vi vil minde om rumtraktaten fra 1967, som er undertegnet af 98 stater, blandt andet af Sverige og USA. Aftalen forbyder okkupation, kernevåben, militærbaser og militærøvelser i verdensrummet og bekræftedes på ny i 1992 i en FN-resolution om The Prevention of an Arms Race in Outer Space (PAROS).

Alle nationer forpligtiger sig til at respektere resolutionen men er alligevel er vi på vej mod et rumkapløb. Sverige forbryder sig mod ånden i resolutionen ved at støtte USA og andre lande i deres bestræbelser for at udnytte rummet til militære formål. Dette vil Den svenske Fredskommitte hjælpe til med at afsløre.

Sidens top

 

radarv2
Foto: Magne Thyrhaug, Vardø, This is taken from the fortress, with the church in the middle of the photo and the two radards on both sides in the back, link til billede

 

Vardöbasen

USA's største radar lige uden for den russiske grænse

En af verdens allerstørste radaranlæg, Have Stare radarsystem, med dæknavnet Globus II, er i hemmelighed blevet installeret af USA i Vardö, i det nordlige Norge, få mil fra den russiske grænse. Dette skete i år 1998, og udløste stærke protester fra russisk side, eftersom handlingen var et brud mod den stabiliserende ABM aftale (Antiballistic Missile Treaty) som blev indgået i 1972. Denne aftale, som præsident Bush ensidigt trak sig fra i 2002, skulle forhindre at nogen part placerede udrustning i nærheden af andre stormagters territorier, og således kan anvendes ved et første slag med atomvåben.

Journalisten Inge Sellevåg afslørede i Bergens Tidende 1998, at dette radaranlæg, som den norske regering præsenterede som skulle spore rumaffald, i virkeligheden var flyttet hertil fra Vandenberg – flybase i Californien, USA. Denne radar blev tidligere anvendt ved en test af USA's robotforsvar (Bulletin of the Atomic Scientists, March/April, 2000) Vardö radaren er en af de meget stærke radaranlæg, som USA har placeret rundt omkring på Jorden, der fuldender USAs robotforsvar. Dette såkaldte forsvar kan anvendes offensivt. Radaranlæggene til dette slutmål er også installeret i Clear, Alaska, Fylingdales og Menwith Hill, England og på Thulebasen på Grønland og i andre lande rundt om Kina og Rusland.

Philip E. Coyle var satssekretær i USA's forsvarsministerie i årene 1994-2001. Han sagde ved et interview med journalisten Bård Wormdal følgende:” Norge er vigtig for det ligger nær Rusland og ganske nær ved Kina. Den korteste distance, hvis robotter afskydes mod USA fra Rusland eller Kina, er over Nordpolen. Derfor er en radar i Norge vigtig, ikke bare fordi den er nær Rusland og Kina, men også fordi den ligger på vejen mod USA”

De russiske sikkerhedspolitiske talspersoner ser Vardö radaren som et led i USA's førsteslagsstrategi med atomvåben og er dybt bekymrede. En af de få, måske den eneste protest i Sverige mod dette farlige anlæg, står ikke-voldsnetværket i Ofog for. I juni 2004 begav syv Ofogaktivister sig i bil den lange vej til Vardö i Nordnorge. De ville inspicere basen. Basens chef, Magne Tunestved, benægtede at denne radar indgår i missilforsvaret eller at amerikanere arbejder på bassen. Men i Vardö fortælles om at alt der har med basen at gøre er hemmeligt og at amerikanerne bor på øens eneste hotel, når de er der. Ifølge professor Theodore Postol ved MIT universitetet i USA, kommer Vardö sammen med radaranlægget på øen Shemya, på den anden side af det russiske kontinent, til at kunne bevogte hele det russiske kontinent for afskydning af missiler. Raytheom, bekræfter dette i sine dokumenter.

Kilder: Satellitkrigen, Militarisering af polarområderne og verdensrummet. Bård Wormdal, 2011, NRK, Norge

Peace Review, The North Contribution to Space Militarization, Agneta Norberg, 2010, Sverige

Sidens top

radarv
Foto: Amanda Graham, Radome at Vardø 1920, link til billede og tekst.
Globus-II radar in Vardø is a Norwegian, American cooperation. According to the Barents Observer, "Globus II is part of the Space Situational Awareness that encompasses intelligence and adversary space operations; surveillance of all space objects and activities; detailed reconnaissance of specific space assets; monitoring space environmental conditions; monitoring cooperative space assets; and conducting integrated command, control, communications, processing, analysis, dissemination, and archiving activities."

 

Hvad mener Den svenske Fredskommitte om Vardö basen?

De første tre hæfter i projektet Norden i et rumperspektiv tager den svenske medvirken til militarisering af rummet op. NATO-landet Norge har tidligt givet USA og andre lande tilladelse til sit territorium som i Vardö og Fauske. Det såkaldte missilforsvarssystem søsattes af USA under præsident Reagan med begrundelsen, at stater, blandt andet Iran, Pakistan og Nordkorea, kunne forventes at angribe USA med missiler, og at disse missiler derfor måtte mødes og skydes ned, inden de kom frem til målet. Radaranlæg som dem i Vardö sammen med afskydningsanlæg i andre lande udfylder en sådan funktion. Det viser at Norden spiller en vigtig rolle i missilforsvarssystemet.

Kritikken mod systemets offensive funktion er internationalt udbredt. Rusland har fra begyndelsen på det bestemteste protesteret, eftersom man anser, at dette er rettet mod Rusland. Men selv i Tjekkiet møder de af USA planlagte installationer for missilforsvar stærke protester, så stærke at planerne blev skrottet. Med et dygtigt træk har USA nu for tiden lagt missilforsvaret over på hele NATO som påstået beskyttelse for alle NATO-stater, og radaranlæggene og afskydningsramper vil nu blive oprettet på forskellige steder i Europa, f.eks. Polen og Rumænien.

Også på Svalbard anvendes norsk territorium til militære formål i strid mod Svalbardtraktaten fra 1920. Denne fastslår at øgruppen er norsk, men giver Norge internationale forpligtelser til at den skal anvendes til fredelige formål. Traktatens paragraf 9 fastslår at Svalbard ikke må anvendes til krigslignende formål. Alligevel findes der i dag satelitnedladningsstationer og to højpræsterende fiberkabelforbindelser til fastlandet. Satellitternes civile og militære funktion er svær at holde adskilt og de dobbelte anvendelsesområder (dual use) udnyttes for at omgås de internationale bestemmelser.

De nordiske folk må få garantier for at et nærmere nordisk forsvarssamarbejde ikke må indebære, at vores lande trækkes ind i NATOs krigsplaner. Den stærke opinion for fred og nedrustning, som kendetegner de nordiske lande, må få genhør og ikke mødes med hemmelighedskræmmeri. I stedet for at satse på militær teknik, skal det civile samarbejde i regionen fortsat have mulighed for at udvikles økonomisk, kulturelt og i miljøspørgsmål. Et akut spørgsmål at samarbejde omkring er det militære radioaktive affald i Murmanskområdet, som truer befolkningen på begge sider af den norsk-russiske grænse.

Den svenske Fredskommitte mener, at der udvikles en form for sindssyge ”over folks hoveder” i ordets dobbelte betydning. Flere og flere lande sender satellitter op i rummet. Jorden fotograferes med en meters nøjagtighed, den mindste bevægelse registreres, droner styres mod menneskelige mål, og vejrsatellitter informerer ikke bare dig og mig, men meddeler også det bedste vejrlig for næste militære operation. Menneskets drøm om at kunne nå til stjernerne forvandles til en katastrofe, når drivkraften bliver at få herredømmet i rummet. Lad himlen være i fred!

Sidens top