Vensuela

Siden sidst redigeret d. 30/3 - 2019

Foto: Viešo naudojimo, link til billede

 

Anders Bülow d. 30/3 - 2019

(Har studeret på Universidad Bolivariana de Venezuela).

Det har været en begivenhedsrig uge i Venezuela, lad os kort prøve at opsummere nogle af de vigtigste begivenheder:

- To russiske fly ankom til Venezuela med omkring 100 militærfolk, som bl.a. skal hjælpe med at installere anti-luft-forsvar. Et klart signal til USA om at blande sig uden om. Trump, Abrams og Bolton reagerede skarpt retorisk imod russernes tilstedeværelse.

- Robert Marrero, Guaidós højre hånd og stabschef for parlamentet, blev anholdt. Under ransagningen fandt politiet granater, maskingeværer og fotos som øjensynligt forbinder ham med en plan om at destabilisere landet igennem paramilitære lejemordere fra Colombia og Mellemamerika. Marrero selv hævder at beviserne blev plantet i hans hjem.

- Et par paramilitære blev anholdt.

- Et nyt strømsvigt indtraf den 25. Marts og varede i omkring et døgn, med regionale afvigelser. Ifølge Maduro-regeringen var det snigskytter som ødelagde transformatorer ved Guri-kraftværket i Bolívar-delstaten.

- Juan Guaidó er fortsat ikke blevet anholdt, selvom han i over to måneder åbenlyst har arbejdet for et statskup. Til gengæld valgte ombudsmanden at anbefale højesteret at fratage ham muligheden for at stille op til politiske hverv i de næste femten år. Begrundelsen er, at han har foretaget udenlandsrejser til en værdi af 160.000 dollars uden at redegøre for hvordan han har tjent penge til det og betalt skat af dem.

- Røde Kors annoncerede, at de har fået godkendelse fra Maduro-regeringen til at sende mad og medicin ind i landet. Regeringen har længe budt hjælp velkommen, fx teknisk nødhjælp fra FN og medicin fra Rusland og Kina. Den har blot nægtet overtrædelse af national grænse suverænitet, hvilket var formålet med oppositionens og USA's stunt den 23. februar.
Den nye hjælp er anderledes fordi den er apolitisk, ligesom Røde Kors fastholder. Der er ingen tvivl om at de nyeste sanktioner tærer rigtig hårdt på befolkningen, hvilket forklarer behovet for hjælp.

- Nye tal fra Venezuelas olieproduktion viser, at landet alene i februar eksporterede 142.000 tønder olie mindre per dag, som et direkte resultat af de amerikanske sanktioner. Trump forklarede, at de ikke har ”brugt de værste sanktioner endnu”. Han henviser til tredjeparts-sanktioner, hvor USA kan sanktionere firmaer i tredje lande som handler med Venezuela. F.eks. de indiske selskaber som har købt en stor del af den olie som USA ikke længere køber. Det vil med andre ord gøre endnu mere ondt på Venezuela og civilbefolkningen.

- I dag lørdag har Guaidó endnu engang indkaldt til demonstration, som et led i det han kalder "operation frihed". Der har også været store anti-imperialistiske demonstrationer imod kuppet, senest sidste lørdag i Caracas.

Gengivet med tilladelse fra Anders Bülow.

Lnik til hans Facebookside

Sidens top

 

Anders Bülow d. 21/3 - 2019

(Har studeret på Universidad Bolivariana de Venezuela).

De sidste par dage har Venezuela været anledning til forhandlinger, korridorsnak, bevægelser under overfladen. Bolsonaro var i USA, først på officielt besøg i CIA og dernæst i det hvide hus. Han er under dobbelt pres: fra Trump, som er interesseret i at bruge Brasilien til eventuelle militære operationer. Fra sin egen hær, som åbent har erklæret sig lodret imod en krig mod Venezuela og sågar nedlagt veto mod enhver beslutning i den henseende. Mødet endte ud uden noget konkret, andet end at Trump gentog at “all options are on the table”.

Samtidig mødtes amerikanernes udsending Elliott Abrams med den russiske vice-udenrigsminister i Rom, for at tale Venezuela. Vi ved at linjerne var trukket op og at mødet endte uden nogen aftale, men begge parter erkendte at mødet var “positivt”. Russerne har selvfølgelig deres egne interesser i Venezuela, både gigantiske lån og investeringer, men vi har tidligere set at Putin er i stand til enorme udenrigspolitiske krumspring (Tyrkiet, fx), så det er slet ikke givet at de vil fortsætte med at støtte Maduro. Uanset hvad er deres interesse ikke nødvendigvis et ubetinget forsvar for national suverænitet eller for den bolivariske revolutions udgangspunkt om social lighed og demokrati fra neden, men snarere deres egne geopolitiske interesser. Fremtiden vil vise hvordan de forvalter dem.

I den forgangne uge blev flere af de store mainstream medier også nød til at trække i land og indrømme en række faktuelle fejl i deres dækning. New York Times erkendte at Pompeo, Abrams, Rubio og Guaidó havde løjet om afbrændingen af nødhjælp på broen imellem Colombia og Venezuela den 23. februar. CNN erkendte, at drone-angrebet med C4-eksplosiver mod Nicolás Maduro i august 2018 var et ægte attentat, som kunne have kostet mange mennesker livet. Og de danske medier? De erkendte intet, DR fortsatte med at ignorere det faktum at de havde reproduceret løgnen om afbrændingen og Information afviste al kritik af deres dækning.

Endnu et slag for kupmagerne skete, da en række af de soldater som havde deserteret fra Venezuelas hær, og var vadet over grænsen til Cúcuta, gik ud og brokkede sig til en colombiansk radio-station. De havde været i en UNHCR-flygtninge-lejr, men var blevet bedt om at forlade den i løbet af nogle dage og havde fået tilbud om en sovepose, et ligge-underlag og 115 dollars i lommepenge. De tryglede Juan Guaidó om at få løst deres problem, for de var jo blevet lovet en noget anden behandling!
Tidligere har Cúcutas borgmester også brokket sig gevaldigt over at den colombianske regering ikke har afsat ressourcer til desertørerne, samt at grænselukningen skader handelslivet for de colombianske købmænd i byen.

Alligevel fortsætter statskuppet i slow-motion. Guaidós udnævnte diplomater besatte en række af Venezulas diplomatiske bygninger i USA. Det hvide hus annoncerede nye sanktioner mod det venezuelanske mineselskab. Kupmagerne – og USA som styrer hele showet - bliver mere desperate og det kan sagtens betyde hurtige og pludselige skift i situationen.

Gengivet med tilladelse fra Anders Bülow.

Lnik til hans Facebookside

Sidens top

Inside the August plot to kill Maduro with drones

By Nick Paton Walsh, Natalie Gallón, Evan Perez, Diana Castrillon, Barbara Arvanitidis and Caitlin Hu,

CNN d. 14/3 - 2019

Bogota, Colombia (CNN)New videos obtained by CNN provide chilling insight into a mystery drone attack against Venezuelan president Nicolas Maduro last year—the world's first known attempt to kill a head of state with a retail drone, purchased online and armed by hand with military grade explosives.

One man has come forward as an organizer of the attack, saying it was perpetrated by a group of Venezuelan Army defectors and others. In an exclusive interview with CNN, he recounted how they prepared for the attack, and provided cell phone videos of their drones, explosives, and practice flights in the rural farmlands of Colombia.

læs hele artiklen

Sidens top

 

Ikke i vores navn: Nej til dansk deltagelse i statskup i Venezuela!

Konet d. 14/3 - 2019

Åbent brev til udenrigsminister Anders Samuelsen

Du har d. 23. januar 2019 valgt at anerkende Juan Guaidó som Venezuelas præsident. Den beslutning betyder, at den danske regering nu i realiteten bakker op om et USA-styret forsøg på statskup.

Det er en fuldstændig ulovlig gerning, som bryder med samtlige internationale konventioner om landenes ret til suverænitet. Det er en handling som truer med at udløse en farlig krig imod Venezuela, en krig som vil være en sand katastrofe for hele Latinamerikas befolkning.

Hverken USA, EU eller Danmark har nogen som helst ret til at blande sig i Venezuelas interne anliggender.

Vi kræver derfor, at du omgående omstøder din beslutning og trækker støtten til Juan Guaidó, samt at du arbejder for at alle sanktioner mod Venezuela løftes. Underskrevet af organisationer samlet i Venezuela-netværket:

Dansk-Cubansk Forening – Hands Off Venezuela, APK, DKP, KpiD, Socialisten, Patria Grande, Circulos Allendistas, Venskabsforeningen Danmark-DDF Korea, Tid til Fred, IS, RS, Grupo Salvador Allende, EL’s internationale udv.

Link til artiklen

Sidens top

Footage Contradicts U.S. Claim That Nicolás Maduro Burned Aid Convoy

The New York Times d. 10/3 - 2019

CÚCUTA, Colombia — The narrative seemed to fit Venezuela’s authoritarian rule: Security forces, on the order of President Nicolás Maduro, had torched a convoy of humanitarian aid as millions in his country were suffering from illness and hunger.

Vice President Mike Pence wrote that “the tyrant in Caracas danced” as his henchmen “burned food & medicine.” The State Department released a video saying Mr. Maduro had ordered the trucks burned. And Venezuela’s opposition held up the images of the burning aid, reproduced on dozens of news sites and television screens throughout Latin America, as evidence of Mr. Maduro’s cruelty.

But there is a problem: The opposition itself, not Mr. Maduro’s men, appears to have set the cargo alight accidentally.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Mediernes tendentiøse dækning af Venezuela er skandaløs

Information d. 7/3 -2019
af Lars Borking, journalist, tidligere ansat på Information

Mens mange kritiserer, hvordan vi blev manipuleret ind i Irakkrigen, er der ingen, der spørger, om det samme sker i dag med Venezuela? Bliver vi bundet en historie på ærmet, når USA’s strategiske interesserer er på spil?

De fleste danske aviser har krævet, at der hurtigt afholdes »frie og fair« valg i Venezuela. Men lederskribenterne har ikke samtidig taget afstand fra de økonomiske sanktioner. Ingen har forholdt sig til det åbenlyse: At det intet har med frihed at gøre, så længe den økonomiske belejring kun hæves, hvis befolkningen skifter præsident.

Siden 2015 har Venezuela været udsat for stadig skrappere sanktioner, hvilket har ramt økonomien hårdt. Danske medier undlader at fortælle om sammenhængen mellem faldet i den altafgørende olieproduktion og sanktionerne.

Den venezuelanske oppositionelle økonom Francisco Rodríguez, der er en stærk kritiker af regeringen, har påvist, hvordan olieproduktionen styrtdykkede simultant med, at de amerikanske sanktioner blev indført i august 2017.

Han argumenterer for, at sanktionerne, fordi de lukkede for adgang til lån, virkede ødelæggende på olieindustrien, og så beskriver han, hvordan Hugo Chávez og Nicolas Maduro helt indtil 2016 faktisk var lykkedes med at stabilisere og øge produktionen.

Den tidligere uafhængige ekspert for FN og professor i international ret Alfred-Maurice de Zayas har sammenlignet sanktionerne med en middelalderlig belejring og udtalt, at de er i strid med international lov.

Alfred de Zayas blev udpeget af UNHCR i 2012 og har et hav af FN-rapporter bag sig. Alligevel har ingen større medier nævnt Alfred de Zayas’ rapport fra sidste år med et ord. Ingen interviewer ham, ingen lader ham gennemgå, hvordan Venezuela gennem de seneste år er blevet forhindret i at importere mad og medicin. Ingen spørger, hvorfor han mente, at sanktionerne fra 2017 slår mennesker ihjel.

»Hvad der er særligt machiavellisk og særligt kynisk, er at skabe en økonomisk krise, der truer med at blive en humanitær krise. Det er, hvad USA har gjort gennem den økonomiske blokade og gennem sanktionerne. Og så tilbyde humanitær hjælp,« siger de Zayas i et nyt interview med den amerikanske journalist Abby Martin.

USA vurderer selv, at den direkte omkostning af de nyeste amerikanske sanktioner og indefrysninger vil koste Venezuela 18 milliarder dollar i år. Det er omkring 50 millioner dollar om dagen. Hvis det skal give mening at kræve frie valg, så må en vigtig del af forudsætningen være, at alle sanktioner løftes uanset udfaldet.

Læs hele kronikken

Sidens top

 

This video was produced as part of a MintPress News and Grayzone collaboration.

D. 4/3 - 2019

Venezuela has recently come under fire for “refusing humanitarian aid” from the United States and Brazil. American pundits have said that President Nicolas Maduro’s refusal to allow this aid through is proof that he supports poverty and should be overthrown. After all, who would refuse aid, right? Well, it’s not that simple.

Link til video

 

Sidens top

 

Report: U.S.-Based Plane Caught Bringing Arms into Venezuela

Democracy Now d. 8/2 - 2019

McClatchy is reporting Venezuelan authorities have uncovered 19 assault weapons, 118 ammunition cartridges and 90 military-grade radio antennas on board a U.S.-owned plane that had flown from Miami into Valencia, Venezuela’s third-largest city. The Boeing 767 is owned by a company called 21 Air based in Greensboro, North Carolina. The plane has made nearly 40 round-trip flights between Miami and spots in Venezuela and Colombia since January 11, the day after Venezuelan President Nicolás Maduro was sworn in to a second term. Bolivarian National Guard General Endes Palencia Ortiz said, “This materiel was destined for criminal groups and terrorist actions in the country, financed by the fascist extreme right and the government of the United States.” This comes as the United States is openly pushing for the toppling of Maduro’s government.

Link til artiklen

Sidens top

 

Fup eller fakta?

Bag myterne om Venezuela

Arbejderen d. 7/2 - 2019

I kølvandet på det langsomme kupforsøg mod Venezuelas præsident florerer myterne, som bliver gentaget igen og igen. Vi har set på nogle af dem for at skabe klarhed over, hvad er fup, og hvad er fakta.

Strømmen af informationer om, hvad der foregår i Venezuela er endeløs. Størstedelen er imod regeringen og den valgte præsident Nicolas Maduro.

Arbejderen har undersøgt nogle af de mange udsagn om Venezuela og landets præsident for at finde ud af, hvad er fup og hvad er fakta.

Myte 1. "Nicolas Maduro er illegitim præsident"...

Myte 2. "Maduro opløste parlamentet"...

Myte 3. "Juan Guaidó er retmæssig præsident"...

Myte 4. "Der er hungersnød i Venezuela"...

Læs hele artiklen

Sidens top

Billedet fra suppermarkedet:

Fra Preben Høeg Rasmussens facebookside:

Du har nok set dette foto. Man ser en bekymret husmor forgæves søge efter varer i et tomt supermarked i Venezuela. Billedet ikke bare illustrerer regimets fallit, - det beviser det. Billedet er blevet brugt milllioner af gange. Det beviser varemangel, inflation, rationering, korruption, medicinmangel, udvandring, valutagæld, FNs bekymring, fattigdom på trods af olie, repression, censur af pressen, socialismens fallit, behov for humanitær og militær indgriben – ifølge de artikler, som bruger billedet.

Billedet er bare ikke taget i Venezuela, men i USA.

Fotografens fotobeskrivelse er: ”A shopper passes by empty shelves while looking for bottled water at a Stop and Shop at Rockaway Beach in New York, August 26, 2011.”
Billedet er taget, mens man ventede at orkanen Irene skulle ramme østkysten af USA.

Jamen, de har jo travlt på redaktionerne. Korrekt. Men mange redaktioner har brugt tid på at beskære og sløre elementer i billedet, så man ikke kunne læse de engelsksprogede pris- og loft-skilte.
Jamen, det skal jo bare illustrere historien. Alle bruger jo dæk, arkiv, stock-fotos osv. Muligt. Det korrekte ville i så fald være at skrive: ”Modelfoto. Da vi ikke kunne finde et billede fra Venezuela, så har vi i stedet brugt et fra USA”.
Jamen, det Googles skyld. Søger man på ”supermarked eller varemangel i Venezuela” kommer billedet frem. Korrekt og det uanset sprog. Hvad kan du lære af det?
Jamen, vi vidste ikke bedre. Det ikoniske billede blev brugt millioner af gange mellem 2011 og 2016, da det blev afsløret af den spanske avis El Mundo, F Cinco, via et interview med fotografen Allison Joice, som udtrykte at brugen af hendes foto var løgn og dumt. Afsløringen blev omtalt i medier over hele verden, bl.a. i Telesur, RT og CNN.
Jamen, det var ikke os, der begyndte at bruge billedet om Venezuela. Nej, det var opposition i Venezuela.

Brugen af billedet fortsætter ubehersket. Billedet er netop blevet brugt i forbindelse med den selvudnævnte præsidents forslag om ”undtagelsestilstand” i Venezuela. Det bruges dagligt.
Målet helliger midlet.

Se nogle der har brugt billedet

og her Financial Tribune de hører til en dem der har klippet den engelske tekst væk i billedet.

 

Foto: Perži?ra naršykl?je, link til billede

 

Link til kort

The War On Democracy 2007 = how the United States overthrows governments in Latin America

d. 27/5 - 2018

se video

 

Vil ikke udelukke militærmagt
USA truer Venezuela med invasion

Arbejderen d. 6/11 - 2015

Med den politiske og sociale situation i Venezuela som undskyldning har USA leveret det seneste eksempel på en aggressiv udenrigspolitik over for politiske modstandere i Latinamerika.
(Kræver abonnement)

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Venezuela: Human Rights before the United Nations Human Rights committee

Human Rights Watch d. 29/6 - 2015

Today, Venezuela will appear before the UN Human Rights Committee, which will review its compliance with the International Covenant on Civil and Political Rights.

The signatories to this public statement are all organizations that have submitted information to the Committee showing that, despite some progress in reforming the law, Venezuela has not fulfilled its obligation to protect civil and political rights and that grave human rights violations continue to be committed.

There are persistent reports of extrajudicial executions, excessive use of force, torture and other ill-treatment and arbitrary detentions. Journalists, human rights defenders and critics of the government continue to be attacked and harassed…

Læs hele artiklen

UN Human Rights

Sidens top

 

Venezuela føjer Bush og Cheney til terrorliste

Politikken d. 1/3 -2015

Det sydamerikanske land strammer visumregler over for amerikanere og giver indrejseforbud til toppolitikere.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

venezuelaFoto: Julio César Mesa - Flickr
El Centro // Caracas link til billede

 

 

Grænsestrid eskalerer

Inforamtion d. 19/9 - 2015

Venezuela og Colombia er igen havnet i en fastlåst konfrontation langs landenes fælles grænse. Mandag mødes de to landes præsidenter for at forsøge at dæmpe spændingerne.

…Striden, der begyndte med beskyldninger fra venezuelansk side om, at colombianske paramilitære grupper har opereret på venezuelansk territorium, har indtil videre betydet, at flere end 20.000 colombianere er blevet tvangsdeporteret fra Venezuela, at de to lande har hjemkaldt ambassadører, ligesom begge lande massivt har oprustet langs grænsen.

Det er imidlertid langtfra første gang, der er spændinger mellem de to nabolande. Colombia har historisk været en stærk allieret af USA, der også har militære baser i landet, mens Venezuela ser USA som en fjende, der forsøger at destabilisere det venezuelanske styre…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

 

v

Foto: Don Perucho - Flickr
Pequeño Caño, Rio Orinoco, Amazonas Venezuela, link til Foto

Cuba og USA diskuterer Venezuelas redning

Information d. 22/8 - 2015

Ifølge USA’s udenrigsminister, John Kerry, er Cuba og USA enige om, at Venezuela for alt i verden ikke må blive en fejlslagen stat

…Når USA ønsker et normaliseret forhold til Venezuela, skyldes det ifølge amerikanske politikere, at de gruer for, hvad der vil ske, hvis Venezuela synker endnu længere ned i det politiske og økonomiske kaos, landet befinder sig i. Bliver Venezuela en fejlslagen stat, hvilket er det, USA i sidste ende frygter, kan landet risikere at blive domineret af narkokarteller og guerillagrupper.

Cubas interesse i at bevare et stabilt Venezuela handler derimod mere kontant om den olie, som Cuba fortsat modtager månedligt fra Venezuela til favorabel pris. Olie, der igennem et årti har holdt cubansk økonomi oven vande – og som afregnes ved, at Cuba permanent har tusinder af læger, sygeplejersker og sikkerhedsrådgivere udstationeret i Venezuela…

Læs hele artiklen

Sidens top