Iran

Siden sidst redigeret d. 13/4 -2 020,
Foto: Arash Razzagh Karimi, TEHRAN CITY OF LIGHTS , flickr
billede
Vi skal undgå at Trump får skabt en krig mod Iran.

Se USA siden om trussel om krig mod Iran

 

USA ønsker krig:

Poul Eck Sørensen d. 5/1 - 2020

USA ønsker krig med Iran. De ønsker ikke at bruge diplomatiet. Våbenindustrien og finanskapitalen skal tjene mange penge på krig igen. En krig som er planlagt for flere år siden i Pentagon.

Se General Wesley Clark: Wars Were Planned. Seven Countries In Five Years Link til Youtube

Trump har gjort det klart at hvis Iran gengælder drabet på en højtstående iransk general i Irak og 4 andre, ja så har USA allerede udpeget 52 mål for angreb. Det er det samme som en krigs erklæring.

Også Irans olie skal USA have gaflet.

Hvis andre lande end USA blot mistænkes for drab i andre lande er vi klar med boykot.

Hvor er regeringens fordømmelse?

----------------------- 

OVERBLIK: Spionsag med tråde til Iran og Saudi-Arabien
Retssag om attentatplaner i Ringsted trækker tråde til en storpolitisk konflikt mellem Iran og Saudi-Arabien.

SN.dk via Ritzau d. 26/5 - 2020

Ulovlig tjeneste for udenlandske efterretningstjenester er omdrejningspunktet i to beslægtede sager om spionage i Danmark.

Den ene sag handler om formodede attentatplaner og spionage udført for en iransk sikkerhedstjeneste på dansk grund.

Sagen er tirsdag på programmet i Retten i Roskilde.
Den anden sag handler om indsamling af informationer til Irans ærkefjende Saudi-Arabien. Foreløbig er fem mænd sigtet eller tiltalt i de to sager.

Læs artiklen her

Sidens top


USA tryner verden til ikke at hjælpe Iran, siger forsker

TV2 d. 1/4 - 2020

Iran har sendt et klagebrev til FN, og flere lande bakker op om kritikken.

Hver dag dør omkring 100-120 iranere af covid-19, hospitalerne er overbelastede, og det meste af landet er lukket ned. Også det iranske regime er hårdt ramt: Vicepræsidenten, sundhedsministeren og 23 parlamentsmedlemmer er smittet.

Men til forskel fra for eksempel Italien og Spanien er Iran isoleret fra verdenssamfundet.

Læs hele artiklen.

Sidens top

 

EU to provide 20 mln euros in humanitarian aid to Iran

Reuters d. 23/3 - 2020

BRUSSELS, March 23 (Reuters) - The European Union will send 20 million euros in humanitarian aid to Iran, which is subject to U.S. sanctions, to help alleviate the coronavirus, and will also support Tehran’s request for IMF financial help, the EU’s top diplomat said...

...Iran is the Middle Eastern nation worst hit by coronavirus, with over 1,800 deaths and 23,049 infected people. One person is dying from the virus every 10 minutes, according to the health ministry. (Reporting by Robin Emmott; Editing by Catherine Evans)

Læs hele artiklen

Sidens top

Derfor er Trumps attentat strategisk forkert og politisk uforsvarligt


Information d. 11/1 - 2020 af Rune Lykkebjerg


Man kan forsvare USA’s attentat på iranske Qassem Suleimani med, at han udøvede en kolossal ødelæggende magt i Mellemøsten. Men likvideringen har udelukkende styrket de ødelæggende og undertrykkende kræfter i regionen, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg...


...Iranerne har taget endnu et skridt ud af atomaftalen. Regimet husker, hvordan amerikanerne svigtede deres forpligtelse over for kurderne i Nordsyrien, og hvordan amerikanerne først lavede en afvæbningsaftale med Gaddafi og siden invaderede Libyen og afsatte ham. Deres analyse er sikkert, at den eneste effektive forsikring mod Vesten er selv at have atomvåben. Det er frygteligt for os, men strategisk rationelt for dem.


De i regimet, som hævder, man ikke lave aftaler med Vesten, har vundet internt. Og de pragmatikere, der i konflikt mod de mest militante, kæmpede for aftalen, har tabt...


læs hele artiklen - kræver abonnement

Sidens top

 

Droneangreb peger mod en tid med dræber-robotter og hævntogter, der kan få dig til at gyse


Politikken d. 6/1 - 2020

af Michael Jarner, international redaktør.

...Hvad vi ser er imidlertid kun en første fase af droner, der - efter alt at dømme - med tiden vil blive udstyret med stadig mere avanceret kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse, så de selv kan udpege og tilintetgøre mål.

Det betyder så også, at fredagens drab er en anledning til at stoppe op og tænke sig op: Hvad er det egentlig for en udvikling, der er i gang?

Hvis du hurtigt og overskueligt vil se perspektivet, vil jeg anbefale dig at få ind på Campaign to Stop Killer Robots hjemmeside og trykke her. Det er både skræmmende og oplysende...

Læs hele artiklen


Titusinder på gaden til begravelsesoptog: Dræbt militærleders lig er bragt til Iran

DR d. 5/1 - 2020

Titusinder af mennesker følger begravelsesoptoget for den dræbte militærleder Qassem Soleimani i byen Ahvaz, efter Soleimanis lig søndag landede i Iran...

...Den amerikanske præsident, Donald Trump, advarede lørdag om, at USA har udset sig 52 iranske mål for militære angreb, såfremt Iran gør alvor af trusler om at gengælde drabet på Soleimani...

læs hele artiklen


Iran bliver den store vinder, hvis udenlandske soldater smides ud af Irak

Jylandsposten d. 5/1 - 2020

Alle udenlandske soldater skal ud af Irak. Dermed reagerer parlamentet på likvidering af iransk topgeneral i Bagdad. Krigen på ord optrappes også.

For abonenter - link til artiklenIran træder endnu et skridt ud af atomaftalen

DR d. 5/1 - 2020

Iran vil fremover berige ubegrænset uran ud fra landets tekniske behov og ikke efter aftalens grænser...

...De europæiske lande, der er en del af aftalen - Frankrig, Tyskland og Storbritannien foruden EU - har siden forsøgt at redde stumperne af aftalen. Men Iran har flere gange sagt, at de europæiske lande ikke gør nok.

Beslutningen om at bevæge sig yderligere et stort skridt væk fra forpligtelserne i atomaftalen kan dog ændres, hvis USA ophæver sanktionerne mod Iran, meddeler regeringen ifølge iransk tv.

Iran vil dog fortsætte samarbejdet med FN's atomvagthund, Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA)...

Link til artiklen


Protesters in US Rally Against Prospect of War With IranVOA News on iran d. 4/1 - 2020

WASHINGTON - Demonstrators chanting "No war on Iran" rallied Saturday in Washington, New York and other U.S. cities to protest the assassination of a top Iranian military commander in a U.S. drone strike.
 
Outside the White House, around 200 people gathered as part of a wave of rallies called by left-leaning organizations. They chanted slogans including, "No justice, no peace, U.S. out of the Middle East."
 
Organizers said demonstrations were convened in 70 U.S. cities to denounce the killing of General Qassem Soleimani early Friday in Baghdad on orders from President Donald Trump. The attack has prompted fears of a major conflagration in the Middle East.

læs hele artiklenNiklas Zenius Jespersen om USAs snigmord på højtstående iransk general.

Facebook d. 3/1 - 2020


USA har snigmyrdet en højtstående iransk general i Irak og i samme angreb dræbt 4 andre. Det på trods af at de to lande officielt ikke er i krig og at denne slags angreb er i strid med international lov. Den konkrete årsag til USAs angreb burde stå klart, det kommer ovenpå voksende uroligheder i Irak, bl.a. vendt imod USA (omend primært vendt imod regimet i Irak), hvor også USAs ambassade er blevet angrebet af demonstranter. Og det kommer på baggrund af Irans store indflydelse i Irak og regionen (trods at de igangværende protester i Irak i vidt omfang også er vendt imod det iranske regime og dets allierede blandt den politiske elite i Irak). Dette står særlig klart da den dræbte generel netop var i Irak for at støtte de shiamuslimske pro-iranske irakiske militser som bl.a. var involveret i demonstrationen der angreb USAs ambassade.

Men dette er ikke en enkeltstående handling, det kommer efter at USA i årevis har udført eller direkte støttet en lang række attentater imod både civile og militære personer i Iran, særligt civile iranske forskere i atomkraft.

Man behøver ikke være en fan af det iranske præstestyre eller Irans reaktionære indflydelse i Irak for at være imod dette angreb og se de farlige konsekvenser af hvis verden stiltiende accepterer den slags metoder. USA udfører rutinemæssigt snigmord og drab på hundredvis af mennesker i lande over hele kloden, lande som de formelt set ikke er i krig med, men hvor USA føler sig hævet over alle internationale regler og mener de har ret til at dræbe hvem som helst de har lyst til. Uden rettergang. Uden forsøg på at fange dem levende først. Ofte ender det med at være civile, til tider pga. fejl og tilfældigheder, til andre tider bevidst af hensyn til USAs politiske og økonomiske interesser. Og ofte dræbes yderligere mange civile som tilfældige forbipasserende.

Det er værd at se på hvad FNs menneskerettighedsråd allerede tilbage i 2010 skrev i en rapport om denne slags snigmord, eller "targeted killing". Her slog de fast at international lov kræver at stater: "Ensure procedures are in place to verify that no targeted killing is taken in revenge, or primarily to cause terror or to intimidate, or to gain political advantage." Link

Eller pdf-fil her om: Report of the Special Rapporteur on extrajudicial, summary or arbitrary executions

Det er tydeligt at USAs snigmord på den iranske generel bryder samtlige af disse principper: Det var et hævnangreb efter demonstranter angreb USAs ambassade i Irak, det er et forsøg på at intimiderer Iran og dets allierede i Irak og det er et forsøg på at styrke USAs og dets allieredes politiske interesser i den igangværende politiske konflikt i Irak og i regionen generelt. Det har derimod ikke den overvældende akutte nødvendighed af at skulle forhindre et militært angreb mod USA, som er den eneste mulige undtagelse der potentielt er tilladt i følge de internationale regler.

Intet andet land i verden opfører sig sådan. Intet andet land i verden bryder rutinemæssigt så mange andre landes nationale territorium for at udføre udenomsretslige snigmord, krigshandlinger og krigsforbrydelser. Der findes andre lande der udfører lignende handlinger til tider, men ingen i det omfang og med den rutinemæssige karakter som USA gør. Noget der grundlæggende har været det samme under både Trump, Obama og Bush. Det er ikke et spørgsmål om enkelte galninge i Det Hvide Hus. Det er en grundlæggende karakter ved USAs imperialisme og hele det dominerende politiske system i USA.

Derfor er det nødvendigt at være kategorisk imod denne former for overfald på selvstændige nationers suverænitet, at være imod udenomsretslige henrettelser og være imod brugen af metoder der klassificerer som krigsforbrydelser. For hver gang det accepteres bare fordi vi ikke kan lide den person der bliver dræbt, så afføder det masser af nye lignende angreb, herunder de angreb hvor det er civile, ofte også børn, der dræbes alene fordi de står i vejen for USAs interesser.

Jeg er aktiv modstander af det iranske regime. Jeg er tidligere talsmand for den daværende danske del af et internationalt solidaritetsnetværk med regimekritiske fagforeninger i Iran og jeg har deltaget i mange demonstrationer og kampagner imod det iranske regime og i solidaritet med venstrefløjen og arbejderbevægelsen i Iran. Så sent som i december deltog jeg i, og opreklamerede, en demonstration imod både det irakiske og iranske regime.

Ikke desto mindre tager jeg kraftigt afstand fra den her slags angreb. Den faktiske konsekvens af USAs angreb og krigsforbrydelser imod Iran er, at styrke regimets autoritet. Det fjerner fokusset i Iran væk fra de store interne problemer, den faldende levestandard og det store igangværende folkelige oprør. I stedet flyttes fokus over imod kampen imod USA og imperialismens trusler imod Iran. Noget der risikerer at få mange iranere til at slutte op om regimet med intention om at forsvare nationen imod USAs angreb. Og dermed skader det det igangværende oprør. Et oprør der er den bedste chance vi længe har set for at regimet kan blive væltet og erstattet af en revolution for demokrati og social retfærdighed. Det er i øvrigt den samme konsekvens som sanktionerne imod Iran har. Også de giver regimet autoritet, mulighed for at "samle" nationen imod USA og Vestens angreb, ligesom at sanktionerne rammer civilbefolkningen hårdt og samtidig giver regimet mulighed for at skyde skylden for den sociale nød over på USA, fremfor at være skabt af økonomiske og politiske problemer internt i Iran.

Heldigvis er der kræfter i USA der går til modstand imod denne politik. Særligt i den voksende socialistiske bevægelse i USA. Democratic Socialists of America har været ude og tage afstand fra krig og krigsoptrapning imod Iran og også Bernie Sanders har taget afstand fra angrebet og advaret imod både truslen om krig imod Iran og om konsekvenserne ved USAs fortsatte tilstedeværelse og destabilisering af Irak. På trods af alle de fejl og mangler der også er ved Bernie Sanders og USAs venstrefløj, så viser den her hvordan den repræsenterer muligheden for at begynde et brud med essentielle dele af amerikansk imperialisme.

Både Iran, Irak og USA har brug for fred. De har ikke brug for krig, snigmord, luftangreb eller sanktioner. Alt for mange er allerede døde i disse konflikter, fra alle tre lande. Det de derimod har brug for er et afgørende brud med den etablerede politik og de etablerede regimer. Det er der heldigvis gode muligheder for, med overvældende folkelige oprør i både Irak og Iran og med USAs venstrefløjs hurtige vækst og fremmarch, inklusiv frem mod de kommende valg!

Lad os derfor gå imod krigstruslerne og krigspolitikken og i stedet støtte de igangværende folkelige udfordringer af magten i både USA, Irak og Iran!

Du kan også læse indlægget her.

Hele indlægget er bragt med tilladelse fra Niklas Zenius JespersenUSA er ikke den frie Verdens fortaler- men en stat, der er ophørt med at bruge diplomatiet.Læserbrev sendt til Jyske Vestkysten d. 3/1 - 2020
af Poul Eck Sørensen, Esbjerg fredsbevægelse

Vi må på det skarpeste tage afstand fra disse optrapninger til Krig og Danmark bør tage kontakt til Norge, der har stor erfaring i konfliktløsning på internationalt plan.

USA bruger mere på militæret end de 10 nærmeste lande og meget lidt på velfærd. Når man prioriterer på denne måde, imødekommer man våbenindustrien og finanskapitalen, som ikke går af vejen for at bestikke politikere til krig. (se den prisbelønnede dokumentarfilm Shadow World på YouTube).
Det er lang tid siden, at det kom frem, at der i Pentagon var planer om krig mod Iran. Dette er nu ved at blive gennemført. Så der er alt mulig grund til at formode, at våbenindustrien og finanskapitalen får deres krig mod Iran og senere overtages olieproduktion.

Vi kan ikke stole på efterretningstjenesterne. CIA løj om om Saddams masseødelæggelsesvåben, NSA-den største af de ca. 14 efterretningstjenester i USA, fortalte amerikanerne, at de kunne være sikre på, at de ikke blev aflyttet, kort tid inden Snowdons afsløringer.
Så der er ingen grund til at tro, at de påståede planer, den Iranske general skulle have, er korrekte.
Korrespondenter efter USA-drab på general: Mange er vågnet op til en farlig og uforudsigelig situation

DR d. 3/12 - 2020

...Vi er vågnet op til et andet Mellemøsten end det, der fandtes da vi gik i seng.

Sådan lyder det fra mellemøstkorrespondent Puk Damsgård, efter USA i nat er lykkedes med at dræbe den iranske general Qassem Soleimani i et luftangreb tæt på den internationale lufthavn i Iraks hovedstad Bagdad...

...Irans øverste leder har lovet, at man vil 'hævne sig brutalt på USA' efter dagens angreb, men ifølge Puk Damsgård er det umuligt at sige hvordan.

- Det her er et direkte angreb på Iran. Der er ikke tale om en iransk støttet irakisk milits, men et direkte angreb - og derfor er dette så alvorligt. Det kan få store konsekvenser for Mellemøsten, fordi Iran er tilstede nærmest overalt...

læs hele artiklen


Sidens topLIVE: Latest on the killing of Qassem Soleimani

Al-Jazeera d. 3/1 - 2020 kl 13

LIVE: Qassem Soleimani, head of Iran’s elite Quds force, was killed in a US air attack in Iraq as tensions between the US and Iran escalate.

Iran’s Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei called for three days of mourning and said harsh revenge awaits “criminals” who killed Soleimani.

se video


Sidens top


Omfattende protester i Iran efter prisen på benzin stiger

DR d. 16/11 - 2019

I byer i Iran er folk gået på gaden for at protestere mod prisstigninger. De mødes med tåregas flere steder.

En person er dræbt og flere såret under demonstrationer i en række byer i Iran, skriver det iranske nyhedsbureau ISNA.

Det er regeringens beslutning om at øge prisen på benzin og rationering af en række varer i det sanktionsramte land, der har fået folk på gaden.

Det var i den centrale by Sirjan, at en person omkom fredag. Her forsøgte demonstranter at sætte et brændstofdepot i brand...

...Præsident Hassan Rouhani siger, at tre ud af fire iranere er "under pres", og at det overskud, der kommer fra de stigende benzinpriser, vil gå til dem og ikke statskassen.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Koalition i Yemen er tæt på opløsning efter angreb

Politiken d. 29/8 -2019

Yemens regering beskylder De Forenede Arabiske Emirater for at have dræbt mindst 30 allierede soldater...

...Under den kolde krig var Yemen splittet i Nord -og Sydyemen, som blev forenet i 1990. Men separatister i syd har siden kæmpet for en opdeling af landet igen...

...Farea Al-Muslimi, en forsker fra tænketanken Chatham House i London, siger, at reaktioner på angrebet fra Yemens regering er meget skarpe, og at det kan være enden på koalitionen...

læs hele artiklen

Sidens top

 

Iran’s foreign minister speaks at SIPRI – and the media dont get it.

TTF d. 27/8 - 2019
By Jan Oberg

On August 21, 2019, Iran’s foreign minister, Dr. Javad Zarif, gave a speech at the Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI.

Zarif spoke at length without a manuscript, in details and with references to facts and history of the region and the conflict’s history – based on a cohesive framework of theories, concepts and interpretation – which, taken together, places him in a category of his own among the world’s foreign ministers...

...None that I have seen have had the intellectual capacity to convey the detailed, elaborated and well-presented points that the foreign minister delivered at SIPRI.

None have looked into the wider framework of the conflict between Iran and the US/West since 1953.

None have pointed out that the withdrawal from the nuclear deal, JCPOA, by the US is a violation of international law because the deal is embedded in UN Security Council Resolution 2231.

Neither has it been mentioned that Iran has accepted the most comprehensive and strict inspection regime ever and that numerous reports – also American – document that Iran has fulfilled its obligations according to the deal.

None have questioned whether it is acceptable that the Iranian people – some 80+ million – shall suffer the consequences of hard, suffocating sanctions.

None has taken up that the US applies extraterritorial sanctions on allies – i.e. that it insist on US laws being applied by others, or they will be punished.

And of course, none have mentioned that Israel – as the only country in the Middle East – is a nuclear weapons power with a comparatively much larger military budget than Iran, is not a member of the NPT (Non-Proliferation treaty) and accepts no inspections on its territory.

In summary, the media coverage of Mr. Zarif’s visit to Sweden was yet another illustration that free Western media today basically defines their freedom as a freedom to be as ignorant, selective and biased as they please – and that omission, at least as much as fake, is a huge problem for media consumers’ chances to understand international affairs.

The public were certainly not serviced in terms of relevant, fair and diverse information. Instead, other interests – such as those connected with Western dominating values and governments and, thereby, Sweden’s own pro-US foreign policy orientation – were.

Læs hele artiklen og se video med Iran’s foreign minister, Dr. Javad Zarif,

Sidens top

 

Iran’s foreign minister is right about weapons preventing peace

TFF d. 22/8 - 2019

I was asked by Iran’s PressTV to comment on a couple of selected points made by Zarif – which I gladly did:

se video

Sidens top

 

Lack of funds forces UN to close down life-saving aid programmes in Yemen

UN News d. 21/8 - 2019

The United Nations announced on Wednesday that it is being forced to close down several humanitarian programmes in Yemen because money pledged by Member States to pay for them has “failed to materialize”.

“We are desperate for the funds that were promised,” said Lise Grande, UN Humanitarian Coordinator for Yemen. “When money doesn’t come, people die.”

At a pledging event for Yemen held in February, the UN and humanitarian partners were promised $2.6 billion to meet the urgent needs of more than 20 million Yemenis. To date, less than half of this amount has been received...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

‘No time to lose’ UN envoy tells Security Council, ‘Yemen cannot wait’

UN News d. 20/8 - 2019

...For her part, UN Assistant Secretary-General for Humanitarian Affairs, Ursula Mueller, updated the Council on five key priorities aimed at reducing the suffering in Yemen...

...Finally, she underscored “the urgent need for peace” through a political solution to “address the country’s enormous humanitarian crisis”.

læs hele artiklen og se video

Sidens top

 

Sidste øjebliks benspænd fra USA mislykkedes – iransk tankskib er frigivet

Politikken d. 15/8 - 2019

Det amerikanske justitsministerium forsøgte i sidste øjeblik at forhindre løsladelsen af iransk tankskib i Gibraltar. Nu er der håb om, at Iran til gengæld vil lade et britisk skib sejle, og at spændingerne i Hormuzstrædet bliver mindre...

...Det var ventet, at retten i Gibraltar ville give det iranske skib grønt lys til at sejle, hvorefter Iran så kunne frigive det britiske skib. Netop den løsning har været i centrum for europæiske diplomaters forsøg på at afmontere spændingerne i det strategisk vigtige Hormuzstrædet, som 20 procent af verdens olieforbrug sejles igennem.

Et højspændt juridisk og politisk spil gik forud for frigivelsen. Gibraltars højesteret afviste nemlig et amerikansk forsøg på i sidste øjeblik at forhindre afsejlingen.

Dermed afviste højesterets dommere et juridisk skaktræk fra den amerikanske regering i den tilspidsede krise mellem Europa og USA om forholdet til Iran...

Læs hele artiklen - for abonenter.

Sidens top


Forsker i international udvikling: Vi må lytte til Kina, før USA og Storbritannien lokker os med i krig mod Iran.

Politiken d. 9/8 - 2019

En amerikanskledet krig mod Iran vil blive langt mere omfattende og kompliceret end krigene i Afghanistan, Irak og Syrien. Blandt andet fordi Kina har store interesser i regionen.

Under ledelse af Donald Trump og Boris Johnson er amerikanerne og briterne ved at mobilisere en international militær alliance imod Iran.

I første omgang er der tale om en flådemission i Hormuzstrædet, som skal beskytte skibssejladsen, men det kan hurtigt udvikle sig til et krigsscenario, der bliver langt mere omfattende end krigene i Irak og Afghanistan.

En krig opstår sjældent impulsivt, men er nøje planlagt på baggrund af langsigtede økonomiske interesser. Mange af de amerikanske krigsplaner for Iran er fortrolige, men det er tydeligt, at USA nu ønsker at optrappe konflikten i Hormuzstrædet.

Derfor er USA i gang med at samle en koalition af lande, som er villige til at gå med i krig. Storbritannien står øverst på listen, og efter krigene i Afghanistan, Irak og Libyen står også Danmark højt på listen.

Læs hele artiklen - for abonenter

Sidens top

 

I diskussionen om Iran, Hormoz-strædet og atomkonflikten er der en række punkter, der ofte bliver fremstillet forkert eller misvisende.

Rasmus Christian Elling facebook d. 29/7 - 2019

Så her er nogle facts:

1. Det er USA, der har brudt atomaftalen - en aftale, verdenssamfundet var enige om fungerede helt efter hensigten.

2. Iran har overholdt atomaftalen - 15 ud af 15 inspektioner fra det Internationale Atomenergiagentur har bekræftet dette. Først efter aftalen faldt fra hinanden har Iran lavet symbolske overskridelser af uranberigelsesgraden.

3. Iran har iflg. samtlige amerikanske efterretningstjenester ikke et atomvåbenprogram; hvis de havde det sluttede det i 2003.

4. Storbritannien har startet den seneste eskalation ved på et spinkelt grundlag eller i direkte strid med international lov og praksis at beslaglægge et iransk skib ved Gibraltar.

5. Iranerne lovede at gøre gengæld mod briterne. Det gjorde de ved at opbringe det britiske skib i den Persiske Golf - formodentlig også uden juridisk belæg.

6. Ift atomaftalen: USA har siden Trump blev præsident tromlet europæerne ned, underlagt global handel sit eget sanktionsregime og chikaneret europæiske institutioner og selskaber til at efterleve Trump-regeringens specifikke ordrer.

7. Europæerne har således ikke kunne leve op til deres løfter til iranerne om at redde aftalen ved at sikre samhandel med Iran. Af iranerne opfattes det som at europæerne har lagt sig ned for USA; og med Storbritanniens eskalation, at europæerne går amerikanernes beskidte arbejde.

8. Så ja: strengt taget er sagen om tankskibene og om atomaftalen separate men i praksis overlapper de tydeligt, og det er naivt at tro de kan adskilles.

9. Med mindre en maritim indsats koordineres m #Iran som led i en større pakke af tiltag, der skal redde atomaftalen & nedtrappe konflikten, så vil en flådemission i Persiske Golf blive set af Iran som en aggressiv intervention. Og det hænger direkte sm m USA fejlslåede politik.

se facebook

Sidens top

 

Irans moderne historie

Kristeligt Dagblad
En fremragende bog. Irans moderne historie er nødvendig faglitterær læsning i vores tid.

Weekendavisen
Rasmus Christian Ellings bog om den moderne iranske republik er både aktuel og indsigtsfuld.

Politiken
En rigdom af persiske historier.

link til bogen

 

Fra Danmark til Hormuz – Hvorfor den aktuelle krise ikke er Danmarks sag.

af Claus Madsen d. 26/7 - 2019

I den aktuelle politiske diskussion fremstilles spørgsmålet om en dansk deltagelse i en britisk-ledet flådeaktion i Hormuz-strædet som et spørgsmål om ”at beskytte den internationale søfart” (herunder den danske). Dens fortalere fremhæver også, at dette er et modtræk mod et aggressivt amerikansk forsøg på at gennemføre et regime-skift i Iran, og derfor udgør et mindre onde. Det er, for at tale rent ud af posen, rent bull-shit. Her er hvorfor:

Det er ikke muligt at forstå den aktuelle krise uden at se sig i bakspejlet. I de sidste ti år har den højre-ekstreme israelske koalitionsregering, ledet af Benyamin Netanyahu, ønsket sig en rask krig mod Iran. Lad os minde os selv om, at Israel er Mellemøstens eneste atommagt med et skønnet atomarsenal på flere hundrede atomsprænghoveder. Samtidig er Israel det eneste land, der har nægtet at tiltræde den internationale atomspredningsaftale og det eneste land, der strikt har afvist enhver form for international inspektion af sine atomanlæg. Ganske ustraffet. Israel (og USA) har i årevis bedrevet en uerklæret krig mod Iran, som har omfattet alt fra top-hemmelige CIA missioner i Iran, en af verdens første (og succesrige) cyber-angreb (Stuxnet) til utallige snigmord på iranske forskere. Netanyahu var sågar parat til at starte en åben krig mod Iran, som kun blev forhindret af besindige israelske generaler, der simpelthen nægtede at udføre ordre. Netanyahus bestræbelser løb også ind i forhindringer hos Barack Obama, der ikke havde til hensigt at sende amerikanske soldater i krig for Netanyahu. Men det er historie nu. Dagens præsident hedder jo Trump. Og som vi ved, var det Trump – og ikke Iran – der opsagde den atomaftale, som kom på plads efter ihærdigt europæisk (og iransk), diplomatisk fodarbejde, og som Iran dokumenterbart har overholdt. Jeg tror faktisk ikke, at Trump selv har krigeriske hensigter, men at han er en hund i et spil kegler, kan der næppe være tvivl om, og hvad værre er: Spillet dikteres af andre, ikke mindst John Bolton – en af ophavsmændene til Bush den Yngres fatale Irak-krig. Boltons rolle i den aktuelle krise er svær at undervurdere, og der er troværdige forlydender fra spanske regeringskilder om, at den ulovlige britiske opbringning af et iransk tankskib i Gibraltar (læs: spansk territorialfarvand) skete på amerikansk anmodning. Dette har så bragt os frem til den aktuelle, højspændte situation i den Persiske Golf og Hormuz-strædet.

Der har vi set mineangreb på to olietankere og to opbringninger af skibe med tilknytning til Storbritannien, hvilket fører den danske regering til at tale om truslen mod den internationale skibstrafik. Lad os tage tingene i deres rette følge: Ingen ved, hvem der stod bag mineangrebene. At Iran kan have gjort det, er åbenbart. Men også israelerne besidder både de tekniske muligheder, evner og motiv for at ”fiske i rørt vande” og, som altid er det ved sådanne hændelser klogt at spørge sig selv, hvem der mon kan have fordel af en sådan krise. (Vi skal heller ikke tabe synet af Saudi Arabien i den henseende). USA var, som sædvanligt, hurtigt ude med at give iranerne skylden, men ingen i EU lod sig overbevise. Ikke mærkeligt. Vi husker alle Colin Powells optræden i FNs Sikkerhedsråd da USA ville have rygdækning for deres angreb på Irak …

Hvad angår opbringningerne, lad os så lige gøre opmærksom på, at det ene skib faktisk blev frigivet efter få timer. Det andet skib er derimod fastholdt i iransk varetægt og det er rimeligt at gå ud fra, at Iran ønsker ”at bytte” det med det iranske skib, som briterne fastholder i Gibraltar.

I stedet for at søge en diplomatisk løsning prøver den britiske regering, nu under ledelse af den europæiske udgave af Donald Trump, alias Alexander Boris de Pfeffel Johnson, at organisere en ”europæisk” flådeindsats i Hormuz-strædet. Ironien er til at få øje på. Akkurat i disse time, hvor briterne har præsenteret deres gamle EU-partnere for ultimative krav i forhold til Brexit – ”my way or the highway,” som det hedder – beder de om europæisk solidaritet til at klare, hvad der startede som en britisk pirathandling. Men uagtet sagens absurditet, hvor fører det mon hen?

I modsætning til, hvad danske politikere synes at forestille sig, er det utænkeligt at en ”britisk-ledet” flådeaktion kan gennemføres uafhængigt af USA. Hverken militært eller politisk er det realistisk (ikke mindst på grund af Brexit-Englands tvingende nødvendighed at holde sig på god fod med USA). Værre endnu: Hvorfor skulle Iran se en britisk-ledet flådeaktion som ”fredelig” i forhold til en amerikansk? Dette foretagende kommer derfor til at skærpe konflikten dramatisk og indebærer en reel risiko for en fatal fejldisposition, der kan udløse en storkrig i Mellemøsten. Israel vil glæde sig. Saudi Arabien ligeså. For skulle en sådan krig føre til iransk nederlag, vil det efterlade den israelske apartheid-stat og det fundamentalistiske, enevældige Saudi kongerige som Mellemøstens absolutte herrer. Er det det, vi ønsker? Mere sandsynligt er det imidlertid, at Iran ikke vil blive besejret og at vi kan se frem til en politisk, militær, økonomisk og social situation i hele Mellemøsten, der får Irak og/eller Libyenkrigene til at minde om et sammenstød mellem et par vestjyske sogneråd efter et fugtigt krobal lørdag aften. Er det det, vi ønsker?

Så hvad skal vi gøre? Spørgsmålet burde snarere være: Hvad kan vi gøre? Vel vidende, at vi er op imod kræfter langt større end vi kan opbyde, må vor indsats have deeskalation som et klart og ufravigeligt mål. Det betyder: 1) Ingen dansk militær aktion uden FN-mandat, eller som minimum en EU beslutning. 2) Fuld og øjeblikkelig dansk opbakning til det europæiske initiativ for at redde atomaftalen med Iran inklusiv deltagelse i det finansielle instrument, der skal muliggøre fortsat europæiskhandel med Iran udenom den amerikanske boykot.

Vi har ingen aktier overhovedet i en Trump/Bolton/Johnson krig mod Iran. Til gengæld har vi en masse interesse i at fastholde atomaftalen og støtte afspændingen i den persiske golf. Ægte interesser. Danske interesser.

Se kommentaren på Claus Madsens Facebookside.

Sidens top

 

Konflikten i Hormuzstrædet

DR d. 23/7 - 2019

8. maj: Irans præsident Hassan Rouhani siger på iransk stats-tv, at landet vil genoptage berigelsen af uran på højt niveau, hvis ikke EU-landene skærmer Iran mod USA's sanktioner.

10. maj: USA meddeler, at landet har sendt B52-bombefly til Qatar, ligesom hangarskibet "Abraham Lincoln" er på vej til regionen på grund af en trussel fra Iran.

13. maj: Fire tankskibe bliver udsat for sabotage nær havnebyen Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater. To af skibene er saudiske. Iran anklages for at stå bag sabotagen, men det afviser iranerne

13. juni: To olietankskibe bliver angrebet med sprængladninger i Omanbugten. USA anklager Iran for at stå bag, men det afviser landet. Ingen kom til skade ved angrebene.

20. juni: Iran skyder en amerikansk drone ned i Hormuzstrædet. Iran hævder, at dronen befandt sig over iransk farvand, men det afviser USA.

4. juli: Den iranske olietanker "Grace 1" bliver beslaglagt ved Gibraltar med hjælp fra britiske marinesoldater. Det sker på mistanke om, at skibet er på vej med råolie til Syrien i strid med EU's sanktioner. Iran afviser, at det er tilfældet og kræver skibet frigivet.

18. juli: Donald Trump hævder, at det amerikanske krigsskib "USS Boxer" har nedskudt en iransk drone, efter den kom inden for en kilometer af skibet. Iran afviser dagen efter, at USA har nedskudt en af landets droner.

19. juli: Gibraltar forlænger beslaglæggelsen af "Grace 1" med yderligere 30 dage.

19. juli: Iran beslaglægger den svenskejede olietanker "Stena Impero", der er indregistreret i London, Storbritannien. Ifølge de svenske ejere befandt skibet sig i internationalt farvand på vej gennem Hormuzstrædet.

20. juli: En talsmand fra Vogternes Råd i Iran oplyser, at beslaglæggelsen af den svenskejede olietanker skete som gengæld for tilbageholdelsen af "Grace 1" i Gibraltar.

Kilder: Reuters, AP, AFP, Ritzau

Link til siden

Sidens top

---------------------------

 

Udenrigsministeriet bekræfter: Danmark og Storbritannien drøfter situationen i Hormuzstrædet

DR d. 22/7 - 2019

Storbritannien vil have hjælp fra de europæiske lande, efter at Iran fredag beslaglagde en britisk olietanker i Hormuzstrædet.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), og den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, har i dag diskuteret situationen i Hormuzstrædet.

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for DR Nyheder...

...Det er internationalt farvand. Det er ikke Irans territorium. Det skal man ikke acceptere, der skal man svare igen militært.
Søren Espersen, udenrigsordfører Dansk Folkeparti...

...I det andet ringhjørne står Enhedslisten og kalder situationen utroligt bekymrende, men ser militær oprustning som en forkert løsning:

- Irans ageren er sindsygt bekymrende, men vi er nød til at holde fast i, at en åben militær konflikt vil være det absolut værste vi kan komme ud for, så det er meget vigtigt, at vi får nedskaleret situationen, siger udenrigsordfører Eva Flyvholm...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

 

Iran: Beslaglæggelse af britisk skib er gengæld

DR d. 20/7 - 2019

Revolutionsgarden og den iranske regering er splittet om krise med USA, mener ekspert.

Vogternes Råd i Iran siger i dag, at beslaglæggelsen af det britisk skib Stena Impero i Hormuzstrædet i går er en reaktion på Storbritanniens rolle i at beslaglægge en iransk olietanker to uger tidligere.

Talsmanden for rådet, Abbas Ali Kadkhodaei, er citeret i det iranske nyhedsbureau Fars for at sige, at "reglen om gensidig handling er kendt i international ret", og at Irans handlinger mod at "konfrontere den ulovlige økonomiske krig og beslaglæggelse af olietankskibe er et eksempel på denne regel og er baseret på internationale rettigheder". Det skriver AP.

Rådet kommenterer sjældent statslige spørgsmål, men når det gør, ses det som en afspejling af den øverste leder Ayatollah Ali Khameneis synspunkter.

Læs hele artiklen

 

 

Trumps mafiapolitik over for Iran er den største trussel mod verdensfreden

Berlingske d. 18/7 - 2019

Af Mogen lykketoft.

...Bevar fokus på skadevolderen

Metoden blev gennem årtier - under protest fra EU og resten af verden – brugt over for Cuba, men afviklet af Obama sidst i hans regeringsstid. Nu prøver Trump også i sit had til Obama at trampe Cubas åbning over for omverdenen itu med samme metoder som over for Iran og til stor skade også for de almindelige cubanere, der for tre år siden hyldede Obama under hans besøg i landet.

Iran reagerer nu mod USAs brud på atomaftalen ved at overskride grænserne for deres lagre af beriget uran, som de blev fastsat i den aftale, som Trump har revet i stykker. Det skal vi advare dem imod.

Men iranernes hensigt her er ikke at udvikle atomvåben, det er at skaffe sig noget at bytte med, der kan føre tilbage til 2015-aftalen. EU bør af al kraft fastholde aftalen, men ikke miste fokus på, at den egentlige skadevolder er Trump, og at de amerikanske sanktioner skal modarbejdes. Vi bør også afvise amerikanske krav om, at vi skal deltage i militære operationer i Irak og Syrien, der risikerer at være direkte eller indirekte bidrag den irrationelle Iran-politik.

Læs hele artiklen

 

 

Jeppe Kofod kunne have kaldt en spade for en spade. I stedet fik han en lunken debut

Information d. 17/6 - 2019

Heller ikke den nye danske udenrigsminister kalder en spade for en spade i ministerrådets reaktion på Irans svar på USA’s brud på atomaftalen

...I sin debut på EU-udenrigsministrenes rådsmøde i Bruxelles mandag mente Kofod, at EU bør sende »et stærkt signal« til Iran om at »overholde dets forpligtelser« i den kuldsejlede atomaftale...

...Selv hvis EU havde politisk mod til at sætte Trump stolen for døren, vil europæiske virksomheder ikke have råd til at følge op: Irans andel af den globale samhandel med EU udgør allerhøjst én procent, hvor den europæiske samhandel med USA er omkring 32-33 procent.

Money talks. Det ved Jeppe Kofod også, men det havde klædt ham at sige det højt.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Global Warfare: “We’re Going to Take out 7 Countries in 5 Years: Iraq, Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan & Iran..”

Video Interview with General Wesley Clark

By General Wesley Clark and Amy Goodman

Global Research d. 14/6 2019

Democracy Now 2 March 2007

Originally published in March 2007.

Global Research Editor’s Note:

This interview serves as a reminder regarding the diabolical timeline of America’s hegemonic project. Is Iran the next target “to be taken out”?

All these countries are on the Pentagon’s drawing board. These seven countries have directly or indirectly been the object of US aggression.

(M. Ch. GR Editor)

General Wesley Clark. Retired 4-star U.S. Army general, Supreme Allied Commander of NATO during the 1999 War on Yugoslavia .

Complete Transcript of Program, Democracy Now.

Today we spend the hour with General Wesley Clark, the retired four-star general. He was the Supreme Allied Commander of NATO during the Kosovo War. In 2004 he unsuccessfully ran for the Democratic presidential nomination. He recently edited a series of books about famous U.S. generals including Dwight Eisenhower and Ulysses Grant – both of whom became president after their military careers ended.

Klik her for at se hele video interviewet eller en kort udgave.

Sidens top

 

Iran: USA's militære optrapning truer verdensfreden

Politiken d. 25/5 - 2019

Det iranske militær har »hemmelige våben«, der kan sende USA's skibe »til havets bund«, siger iransk general.

USA's øgede militære tilstedeværelse i Mellemøsten er 'ekstremt farlig' og en trussel mod international fred.

Sådan lyder det lørdag fra Irans udenrigsminister, Javad Zarif, efter at USA har besluttet at sende yderligere omkring 1500 soldater til regionen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, meddelte optrapningen fredag.

Årsagen er blandt andet, at USA mener, at Irans Revolutionsgarde er direkte ansvarlig for angreb på olietankere ud for De Arabiske Emirater...

...»Hvis Iran starter med at kæmpe, så vil det være den officielle afslutning på Iran. Prøv aldrig at true USA«, hed det i et tweet fra den amerikanske præsident tidligere i denne uge.

Læs hele artiklen.

Sidens top

 

Efterforskning i sag om iransk attentatforsøg trækker ud

Berlingske d. 4/5 - 2019

Norsk-iransk mand accepterer fængsling. Han sigtes for deltagelse af planlægning af drab i Ringsted.

Efter godt et halvt års efterforskning er PET og politiet langt fra færdige med at undersøge en sag, hvor en iransk efterretningstjeneste mistænkes for at have planlagt et attentat på dansk jord.

En norsk-iransk statsborger har været varetægtsfængslet siden slutningen af oktober.

Læs hele artiklen

D. 8/1 vedtog EU sanktioner byggende på ovenstående og en episode i Frankrig.
Sanktioner inden beviserne er fundet - det er udenrigspolitik på højt niveau.

 

Chris Hedges discusses the threat of war with Iran and the US relationship with Saudi Arabia and Israel with anti-war activist Medea Benjamin of Codepink.

RT - Amerika d. 18/5 - 2019

En fremragende skildring af fredsaktivisten, Codepink's Medea Benjamin
Israel og Sudirabien ønsker at USA går ind i Iran med militær eller at det bliver muligt at få grupper til at bekæmpe styret indefra, men det ser det ikke ud til at iranerne ønsker, de har set hvordan det er gået i Syrien.
USA forsyner hemmeligt Saudiarabien med avanceret atomteknologi.
Euroen er ikke kommet på plads til at kunne give Saudiarabien en mulighed for finasiel basis i stedet for dollaren.
USA bryder internationale handelsaftaler med boycot at Iran og dem der køber Irans olie mm.

Link til youtube

Sidens top

Iran insists on ramping up oil sales to stay in nuclear pact: sources

Reuters d. 13/5 - 2019

LONDON/BRUSSELS (Reuters) - Iran insists on exporting at least 1.5 million barrels per day (bpd) of oil, triple May’s expected levels under U.S. sanctions, as a condition for staying in an international nuclear deal, sources with knowledge of Iran-EU talks said...

...In an attempt to reduce Iran’s crude exports to zero, Washington ended at the beginning of May waivers that had allowed the top buyers of Iranian oil to continue their imports for six months.

The sanctions have already more than halved Iranian oil exports to 1 million bpd or less, from a peak of 2.8 million bpd last year. Exports could drop to as low as 500,000 bpd from May, an Iranian official told Reuters this month...

Læs hele artiklen

Sidens top

 


Iran vil ikke længere lade sig tyrannisere af Trump

Information d. 9/5 - 2019

Præcis et år efter, at præsident Donald Trump trak USA ud af atomaftalen med Iran, siger Iran, at landet ikke længere er forpligtet til at overholde sin del af aftalen. »Vi står nu i en situation, hvor den mindste fejl eller miskalkulation kan føre til militær konfrontation,« siger ekspert.

Irans præsident Hassan Rouhani var onsdag klar i mælet: De resterende medunderskrivere af atomaftalen fra 2015 – Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland – har i alt 60 dage til enten at vælge mellem Donald Trumps intimiderende linje, eller redde atomaftalen ved at stå fast og beskytte Irans oliehandel og banksektor mod USA’s massive sanktioner...

...I midten af april blev den iranske revolutionsgarde – der sidder tungt på dele af Irans økonomi – smidt på listen over fremmede terrororganisationer. Beslutningen, som trådte i kraft den 15. april, var historisk, fordi USA aldrig tidligere har defineret en formel regeringsinstitution som terrororganisation.

Et par uger senere erklærede Washington, at enhver, der køber olie af Iran, vil blive straffet. Irans største oliekunder Kina, Indien og Tyrkiet har været undtaget de amerikanske sanktioner, men den undtagelse er blevet ophævet med virkning fra den 2. maj.

Over de seneste dage har amerikanerne desuden dirigeret hangarskibet USS Abraham Lincoln til den persiske bugt og sendt den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo til Iraks hovedstad Bagdad – angiveligt for at signalere, at Washington er villig til at øge engagementet i Irak, et land som Iran ser som en af sine tætteste allierede i Mellemøsten...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Iran gives Europe sixty days to step up to demands Full-court press by Iranian diplomats seeks to sell its new threats internally and externally.

The Jerusalem Post by Seth J. Frantzman d. 9/5 - 2019

Iranian media reported on Wednesday that the Islamic Republic was increasingly seeking to pressure European countries to come to terms with Tehran’s demands under the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), or ‘Iran Nuclear Deal.’ Effectively Iran is saying that it is monitoring European actions over the next 60 days and that it is time for European countries to “fulfill their commitments” or Iran’s behavior could become “unpredictable.” Iran announced this week a partial withdrawal from the deal.

In an interview with ISNA Hossein Naghavi-Hosseini discussed a recent statement from the Supreme National Security Council about Iran’s upcoming actions. He indicated that not only the US had walked away from the deal but that other western states were not upholding their end of the bargain. He termed it a failure of European countries to live up to their side of the agreement. Nahghazi-Hosseini is a conservative politician in the parliament. “We will monitor European actions within 60 days,” he said.
Iranian media present the decision of Iran to begin preparations for a greater withdrawal from the deal as a way to pressure not only Europe but also other countries to come to terms with Tehran. The concept is to create a cleavage between the western powers and other states such as Russia, Turkey and China, and get those countries to also pressure Europe to do more for Iran. It is a complex game of chess combined with setting in motion a potential crises over the summer. Mehr News says that the recent comments by Iranian President Hassan Rouhani are raising eyebrows in the UK, France, Germany, Russia and China.

link til hele artiklen

Sidens top

 

 

Iran country profile

BBC d. 24/9 - 2018

Link til artiklen

 

------------------------

 

USA kræver at andre lande boykotter Iran, deres mål er bl.a. at ingen køber olie i Iran. På den måde prøver de at tvinge et systemskifte igennem i Iran. På samme måde som i Venezuela, hvor USA tidligere købte 140.000 tønder olie i Venezuela, hvilket de er ophørt med, for at gennemtvinge et systemskifte, så USA også her kan få olierettighederne. I Irak tilbød man USA at de måtte købe al den olie de ville i landet, men det var som bekendt ikke nok USA angreb og inden landet fik et demokrati der var i stand til på fair vis at vurdere et salg af olierettighederne overtog USA Iraks olie.
Nu vil de bestemme Irans udvikling.
Tør EU gå imod USA? Formentlig ikke. Dermed ryger atom aftalen på gulvet (the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), or ‘Iran Nuclear Deal.)

 

Iran says it is close to EU oil sales deal despite U.S. sanctions: report

Reuters d. 7/5 - 2019

...“Iran and the EU are on the brink of agreement, which, despite the return of unilateral American sanctions, will make Iranian oil sales possible,” he was quoted as saying.

Link til artikkel

Sidens top

 

Påstået attentat-spion løslades ikke

BT d. 10/1 - 2019

En talstærk politistyrke bevogtede onsdag formiddag Københavns Byret.

Her skulle en dommer tage stilling til, om en 39-årig nordmand med iransk baggrund, som PET mener har optrådt som attentat-spion i Ringsted, fortsat skal være bag tremmer.

Blandt andet af hensyn til 'statens forhold til fremmede magter' fik politiets anklager medhold i, at retsmøderne om de påståede attentat-forberedelser fortsat skal være hemmelige...

...Norsk-iraneren er konkret sigtet for medvirken til drabsforsøg og for at have hjulpet en fremmed efterretningstjeneste.

Det sidste kan straffes med op til seks års fængsel efter straffelovens § 108.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Nedenstående skridt tager man samtidig med at den person man mistænker ikke er dømt eller frikendt.
Det var den israelske efterretningstjente der fodrede PET med oplysninger om at Iran ville dræbe folk med tilknytning til en gruppe der laver terror i Iran.
Hvor god en kilde er israelsk efterretningstjeneste. (Israel vil gerne have sanktioner mod Iran).
Hvor god en kilde er efterretningsvæsner
(CIA sagde at Irak havde masseødlæggelsesvåben)
(NSA påstod at de ikke aflytter amerikanske borgere)

 

EU vedtager sanktioner mod Iran efter formodede attentatplaner

DR d. 8/1 2019

Målrettede sanktioner mod Iran er vedtaget, efter landet angiveligt havde planer om at udføre attentater i Danmark og Frankrig.

EU har vedtaget sanktioner mod navngivne personer i den iranske efterretningstjeneste, skriver den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), på Twitter.

- En stor dag for resolut dansk og europæisk udenrigspolitik, skriver han videre.

Som ventet er sanktionerne netop blevet vedtaget på et møde for europa- og udenrigsministre i Bruxelles i dag.

Allerede i går blev EU-landene enige om at indføre målrettede sanktioner mod det iranske Direktorat for intern sikkerhed, som nu bliver sat på EU’s terrorliste.

- Det, at man tager en del af efterretningstjenesten og sætter dem på en terrorliste, det er et meget markant signal, siger udenrigsministeren, som fortæller, at sanktionerne allerede er gældende fra i morgen, hvor der også vil komme flere detaljer om, hvem det konkret er, sanktionerne er rettet mod.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

USA er tilbage i Mellemøsten – nu som før handler det ikke om politik, men om olie

Information d. 19/11 - 2018

Formålet med Donald Trumps forbrødring med Saudi-Arabien og undsigelse af atomaftalen med Iran er at blokere iranernes adgang til Middelhavet og at skubbe Iran og Qatar ud af det globale energimarked...

Link til artikkel

Sidens top

 

Forsvarer om fængslet norsk-iraner: Han er presset

Den 39-årige norsk-iraner er sigtet for at have medvirket til drabsforsøg og have hjulpet en fremmed efterretningstjeneste...

...Manden er nu fængslet frem til den 10. januar i isolation. Spørgsmålet om isolation har forsvareren i sagen, Allan Lund Christensen, indbragt for landsretten.

Norsk-iraneren har ikke haft kontakt til sine tre børn siden sin anholdelse.

- Det presser ham, siger Allan Lund Christensen efter retsmødet...

...Dagens retsmøde om forlængelse af norsk-iranerens varetægtsfængsling blev holdt bag lukkede døre.

Det krævede anklager Søren Harbo af hensyn til efterforskningen, forholdet til fremmede magter og personers sikkerhed...

læs hele artiklen

Sidens top

 

Anholdt norsk-iraner vil gerne fortælle sin version

TV2 d. 8/11 - 2018

Den 39-årige mand, der er fængslet for at arbejde sammen med en iransk efterretningstjeneste om attentat i Danmark, fik onsdag fængsling forlænget.

En 39-årig norsk-iraner, der sidder fængslet i Danmark, sigtet for at arbejde sammen med en iransk efterretningstjeneste om planlægning af et attentat på en herboende eksiliraner, vil meget gerne fortælle sin version af sagen.

Det siger Allan Lund Christensen, forsvarer for den 39-årige, til DR.

- Det generer ham vældigt meget at sidde i en situation, hvor han ikke har mulighed for at komme til orde og lade andre vide, hvad han egentlig selv mener om sagen. Ellers har han det udmærket, sagde Allan Lund Christensen til DR efter et retsmøde torsdag, hvor fængslingen af den 39-årige blev forlænget til 6. december....

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Israels premierminister: Vi hjalp Danmark med at afsløre iransk attentatplot

DR d. 2/11 -2018

PET fik hjælp fra Israel, da efterretningstjenesten i sidste måned standsede, hvad, den mener, var optakten til et iransk attentatforsøg mod herboende iranere.

Det sagde Israels premierminister Benjamin Netanyahu i dag på en pressekonference efter et topmøde i den bulgarske by Varna, hvor han forklarede, hvorfor han mener, at Iran er farligere end Saudi-Arabien...

...Ifølge PET er de danske ASMLA-folk under politibeskyttelse, men efterforskes samtidig af PET og Midt- og Vestsjællands politi for, om de med støtten til Ahwaz-angrebet har brudt dansk lov.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Forskere er uenige: Hvilken af Irans 16 efterretningstjenester stod bag attentatplaner i Danmark?

DR d. 31/10 - 2018

En mand er anholdt og sigtet. Men hvem sendte ham?

En 39-årige norsk-iraner sidder bag lås og slå i Danmark for spionage og drabsplaner mod eksiliranere i Danmark.

Eksiliranerne er medlemmer af oprørsbevægelsen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA). Det var lederen af gruppen, som den iranske efterretningstjeneste planlagde et angreb mod, lød det fra PET i går.

Sagen er bare den, at Iran ikke har én efterretningstjeneste. Landet har helt op til 16 af slagsen, fortæller Alex Vatanka, der forsker på Middle East Institute i Washington...

...Han nægter sig skyldig og skal foreløbig sidde varetægtsfængslet i isolation frem til den 8. november...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Iran afviser anklager om attentatplaner i Danmark

Horsens Folkeblad
RITZAU d. 30/10 - 2018

Der er tale om misinformation og sammensværgelser, som Irans modstandere står bag, lyder det fra Iran...

...Udmeldingen kommer, efter at chefen for politiets efterretningstjeneste, PET, tirsdag på et pressemøde oplyste, at en iransk efterretningstjeneste har haft planer om et attentat i Danmark...

...Ifølge PET er målet for attentatet en gruppe på tre herboende iranere, som bor i Ringsted. Iranerne menes at være en del af gruppen ASMLA.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Gruppen kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt...

...I september blev der begået et terrorangreb i Iran, som ASMLA tog skylden for. I den forbindelse vurderede PET, at truslen mod de herboende medlemmer af gruppen blev intensiveret.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

 

De progressive iranere betaler prisen for USA’s sanktioner mod regimet

Information, læserbrev d. 9/11 - 2018

Regimet i Iran har altid benyttet sanktioner, krig og trusler udefra til at forlænge sin levetid og slå endnu hårdere ned på befolkningen og deres protester

USA’s nye sanktioner mod Iran skal være med til at presse det iranske regime og få det til at melde sig ud af magtkampen i Mellemøsten.

Det er Trumps strategi over for Iran.

Men med aflysningen af atomaftalen og nye sanktioner mod landet er det først og fremmest den iranske befolkning, der kommer til at betale prisen for dette magtspil.

Tilhængere af sanktionerne kalder dem ofte for en hjælp til befolkningen i Iran, så regimet hurtigere kan falde og befolkningen ’befries’. Man kan bare ikke fratage folk deres livsfornødenheder og kalde det for hjælp til deres kamp mod et diktatorisk regime. Sandheden er, at sanktionerne for alvor vil svække civilsamfundets progressive kamp mod regimet.

Læs hele læserbrevet

 

There Hardly Ever Was an Iranian Nuclear Weapons Program!

A review of the evidence points to Israeli and MEK disinformation, not an open-and-shut case.

Lund, Sweden, TFF PressInfo # 461:
d. 25/5 - 2018

Gareth Porter, one of the world's leading experts on Iran's nuclear policies, author of the classical study - "Manufactured Crisis. The Untold Story of the Iran Nuclear Scare" - tells you why the world, most probably, has been taken for a ride by people who knew where the fake story was created and by whom.
Ask yourself why, again, it is an independent investigative reporter and not the media that does the absolutely necessary research on an issue that is now likely to lead to war - economic, political and perhaps even military war...
Read the shocking story here..

Klik her

Sidens top

 

Bang, Bang to Trump

Lund, Sweden, TFF PressInfo # 460: d. 14/5 - 2018

Can you smell the whiff of smoke? You surely can. But the gunfire? Not yet. But it must start soon if the battle has any chance of success.

President Donald Trump has to be faced down. Not only because of his sabotage of the Iran nuclear deal but also because of his attack on Europe’s export of steel and aluminum which breaks all the rules on tariffs set by the World Trade Organisation.

This man should not be allowed to get away with his gross disturbance of the world political and economic order.

Donald Tusk, the President of the Council of the European Union, said boldly last week, “Who needs enemies when you have friends like this?”

Who indeed? Trump is, as David Goodhart wrote in Foreign Affairs, “a living fossil, the sort of ‘ugly American’ common enough in earlier eras”.

Trump is leading America into a dark tunnel where there is no sunlight and no daylight at the end.

His unilateral ending of the Iran nuclear agreement could easily lead to war between Israel and Iran, between Iran and Saudi Arabia and even between the US and Iran. The Middle East, already devastated by wars that the US and the UK started, will become a moonscape of destruction.

Iran, instead of being just an antagonist of the US will become an enemy, strong enough to give the US a large and regular dose of political and military pain.

Does America, even many of those who voted for Trump, want to confront Iran? The polls say “no” by a good margin.

For nearly 80 years America and Europe have for most of the time run in a three-legged race. This had disadvantages, but most of the two electorates have wanted it this way, and still do. Trump doesn’t. His irrationality can only be explained by his determination to undo all the good things Barack Obama did.

This is not a good enough reason to break up the JCPOA nuclear deal with Iran that Europe, Russia and China so value. Europe must call a halt to this.

Retaliation is the only way. Sanctions, the weapon that brought Iran and white South Africa to the negotiating table, must be introduced against the US.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Security Council Briefing on the Implementation of Resolution 2231 (2015), Under-Secretary-General Jeffrey Feltman

FN d. 18/7 - 2016

Mr. President, Member of the Security Council, Ladies and Gentlemen,

A year ago, the Security Council adopted resolution 2231 (2015), which endorsed the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).  This resolution, including the historic agreement it addresses, stands apart as a signal accomplishment in the history of this Council.  Through diplomacy and negotiations – China, France, Germany the Russian Federation, the United Kingdom, the United States, with the support of the European Union,  and Iran – addressed one of the most pressing peace and security issues on the agenda of the Security Council for the last decade.  

Resolution 2231 (2015) heralded a new chapter for Iran’s relationship with the Security Council.  Fully implemented, the JCPOA will reinforce global non-proliferation norms, and assure the international community of the exclusively peaceful nature of Iran's nuclear programme.  It will also, through sanctions lifting, help to realize the long-awaited hopes and aspirations of the Iranian people to be reconnected to the global economy and the international community...

...Mr. President,

As we mark the first anniversary of the JCPOA and the adoption of resolution 2231 (2015), the Secretary-General wishes to reaffirm the enormous responsibility that JCPOA participants carry for the full and effective implementation of this agreement.

Hope for a more secure world, closer partnership to resolve common challenges, and the deliverance of tangible benefits for the people of Iran rest in your hands. 

Læs hele artiklen

 

Iran: »Vi tilintetgør Israel, hvis de angriber«

Politikken d. 14/3 - 2012

Det iranske styre har forberedt sig på krig mod Israel.

Iran er klar til en krig, hvis Israel gør alvor af sine trusler om at angribe den islamiske republiks atominstallationer. Og den krig vil blive enden på Israels eksistens.

Det siger den iranske udenrigsminister Ali Akbar Salehi i et eksklusivt interview til TV 2 Nyhedernes korrespondent i Teheran, Simi Jan.

»Hvem er Israel? Hvad er Israel? Det er så lille en størrelse, at de ikke kan klare en uges rigtig krig. Ikke én uge. Hvis Israel nogensinde, nogensinde begår denne fejl, vil det blive enden på Israel. Det ved de udmærket godt«, siger han i interviewet til TV 2 i Udenrigsministeriet i Teheran...

Læs hele artiklen