Kurderne

Sidst redigeret d. 28/9 - 2020
foto: Foto See Li, Kurds protest at Turkish Business Ball at The Savoy, 25/10 - 2014, link til billede

2014 Kurderne er af den opfattelse at Tyrkiet tillader IS angreb på kurderne og nu angriber Tyrket direkte kurderne i Irak, som har opbygget et velfungerende samfund i deres område af Irak, hvilket er noget at et særsyn i Irak.
2019 Tyrkiet lade IS slippe fri at deres lejre for at bekæmpe kurderne.

 

 

Tyrkiet gør aktive kurdere statsløse

Arbejderen d. 25/9 - 2020

Saime Bilen har fået frataget sit tyrkiske pas og er reelt blandt nye statsløse kurdere. Danmark bør give dem konventionspas, mener Annette Mørk.

Den 25. maj 2018 blev to unge tyrkiske nationalister fremstillet i Københavns Byret, anklaget for kvalificeret vold af særlig rå, brutal og farlig karakter. De fik efterfølgende to års fængsel. En fredelig demonstration mod Tyrkiets invasion af den syriske region Afrin blev ekstremt farlig at deltage i.

Da kurderen Saime Bilen trådte ind på Den tyrkiske ambassade i Danmark den 24. juli, havde hun næppe forestillet sig, at hun ugen efter måtte foretage et smertefuldt telefonopkald til sin mor og fortælle, at de højst sandsynligt ikke mere ville mødes ansigt til ansigt.

Saime Bilens forbrydelse består i, at hun som kurder har kritiseret Recep Erdogan og hans regeringsparti AKP og forfølgelsen af kurderne i Tyrkiet.

Men regimets fangarme rækker ud i Europa, både når det gælder om at kriminalisere kurderne og endda likvidere politisk aktive kurdere. Som det skete i 2013, da Sakine, Fidan og Leyla, som var politisk aktive for et frit Kurdistan og arbejdede i et kurdisk informationscenter i Paris – knælende side om side – blev nakkeskudt...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Assads hær er på vej nordpå for at konfrontere 'Tyrkiets aggression'

af Af Anna Sol Jørgensen
DR d. 13/10 - 2019

Den syriske hær vil ifølge statsmedie konfrontere Tyrkiets operation i det nordlige Syrien.

Læs hele artiklen.

Sidens top

 

I Rojava er kurderne ved at miste troen på det internationale samfund


USA har trukket amerikanske soldater tilbage fra yderligere to kurdiske byer, flere hundrede IS-medlemmer er angiveligt flygtet fra Ain Issa-lejren, og tyrkisk støttede jihadister er trængt igennem kurdiske forsvarslinjer. Nu håber kurderne på hjælp fra Syriens præsident, Assad...

,,,I Rojava er kurderne langsomt ved at miste troen på det internationale samfund. De tror ikke på, at symbolske handlinger som våbenembargo fra NATO-lande kan stoppe Ankara.

»Hvad nytter det? Tyrkiet har været medlem af NATO siden 1952. Lad os bare sige det, som det er: Det er jo i bund og grund NATO, der bomber kurderne,« siger Ali Rahmun, kurdisk parlamentariker i det nordøstlige Syriens autonome regering...

...Erdogans islamistiske styrker

En video af henrettelsen af den kurdiske politiker Hevrin Khalaf florerer på de sociale medier og har skabt udbredt frygt for den Frie Syriske Hær, der blandt andet består af tidligere al-Qaeda-folk og jihadister.

De fleste sunni-islamistiske militsgrupper i Syrien betragter kurderne som kættere og vantro, enten fordi kurderne har samarbejdet med USA over de forgangne år, eller fordi de er marxister loyale over for Abdullah Öcalan.

»Der er frygt for, hvad de tyrkisk støttede tropper kan finde på at gøre mod civile,« siger en lokal journalist, Osama Mohamed, over telefonen.

Søndag var der meldinger om, at dele af Tyrkiets Frie Syriske Hær muligvis ville forsøge at marchere længere syd mod Raqqa, mens andre enheder ville bevæge sig mod Manbij...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

INFORMATION FILE

from KNK - KURDISTAN NATIONAL CONGRESS March 2016

“You remember Srebrenica? Vukovar? and Rwanda?”
Twenty years ago when Ratko Mladic’s army of murderers rounded up the men and
boys in Srebrenica and systematically slaughtered them, the world did
nothing. Nobody did anything about the thugs on the hills overlooking Sarajevo
bombarding the city and firing sniper rifles at innocent civilians.
Today Turkish President Erdogan and Prime Minister Davutoglu are doing the same in
the Kurdistan districts SUR, IDIL, SILOPI and CIZRE.
and Again the world is silent and doing nothing.
Do not allow a new Rwanda, Vukovar
and Srebrenica in Kurdistan

Læs hele filen

Sidens top

 

Kurderne er også et dansk ansvar

Information d. 6/11 - 2015

…Søndag den 1. november var der i valg i Tyrkiet. Retfærdigheds- og udviklingspartiet AKP blev de helt store vindere med over 50 procent af stemmerne og over 155 pladser i parlamentet. Det er næsten en fordobling af, hvad AKP fik af stemmer ved valget den 7. juni. Dette vil sige, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdo?an, får lov til at blive siddende som leder…

…På sidelinjen er det venstreorienterede og prokurdiske parti HDP blevet angrebet og overfaldet, mens de tyrkiske myndigheder har set på. Dog er det lykkedes for HDP at komme over spærregrænsen med mere end fem millioner stemmer ved valget i søndags…

læs hele artiklen

Sidens top

 

Kvinde får inddraget dansk pas for at kæmpe mod IS

Avisen.dk d. 24/10 - 2015

Politiet har inddraget passet fra en dansk statsborger med kurdisk afstamning, som har kæmpet mod IS i Irak.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Erdogan: Fredsprocessen med kurderne kan ikke fortsætte

DR d. 28/7 - 2015

Flere Nato-lande opfordrer Tyrkiet til ikke at undergrave kurdisk fredsproces med overdreven militærmagt.

…Ifølge en Nato-kilde blev der på mødet talt for "proportional brug af magt" i de militære aktioner mod kurdiske militante.

Tidligere på dagen sagde Erdogan også, at han vil have partiledere retsforfulgt, som angiveligt har kontakt med PKK…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

kurdsdemo
Foto: The Weekly Bull, Kurds protest Turkish government - London 11th September 2015. Kurdish activists and their supporters staged a demonstration and sit-down protest in Whitehall and in Parliament Square, London against the action of the Turkish government - a NATO member - who are bombing the Kurds in Syria and Iraq. This despite them being one of the most effective fighting forces against the Islamic State. Meanwhile, in Turkey, government repression of the Kurds is on the increase.
link til billede

 

Tyrkiske fly igen i luften for at bombe kurdere i Irak

Information d. 26/7 - 2015 /Ritzau

Efter at have angrebet IS-baser i Syrien fredag og lørdag angreb Tyrkiet søndag kurdiske oprørere i Irak.

…USA har opfordret både Tyrkiet og PKK til at undgå vold, men siger samtidig, at Tyrkiet har ret til at forsvare sig selv mod angreb fra kurdiske oprørere…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

 

 

 

 

Kurdere: Tyrkiet skyder mod os i Syrien

TV2 d. 27/7 - 2015 / Ritzau

Tyrkiske kampvogne har natten til mandag skudt mod en kurdisk kontrolleret landsby, der ligger tæt ved den tyrkiske grænse i det nordlige Syrien…

…- I stedet for at rette angreb mod Islamisk Stat-terroristernes positioner, angriber tyrkiske styrker vore forsvarspositioner, lyder det i meddelelsen fra den kurdiske gruppe…

…YPG har i flere regioner haft held til at sende Islamisk Stat på flugt fra de byer, den yderliggående gruppe havde indtaget…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Lektor: IS vil destabilisere Tyrkiet med nye angreb

DR Udland d. 23/7 - 2015

Nylige angreb mod Tyrkiets grænse til Syrien har til formål at eskalere konflikt mellem kurdere og tyrkere.

…Hun forklarer, at de tyrkiske kurdere mener, at den tyrkiske regering er i ledtog med Islamisk Stat og har clearet angrebet i den kurdiske grænseby Suruc mandag, hvor 32 personer blev dræbt.

Kurderne er ifølge lektoren overbevist om, at det tyrkiske regeringsparti AKP har støttet IS hele vejen igennem…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Den Kurdiske by Silvan brænder!

Pressemeddelelse: Stop Erdogan's krigsførelse mod kurdere og bryd tavsheden

Dansk Kurdisk Kvindeforening fordømmer de tyrkiske sikkerhedsstyrkers angreb på kurdere, senest i byen Silvan. For at bryde den dræbende tavshed opfordrer vi den danske befolkning til at møde op til protestdemonstrationen i morgen torsdag d.12.11 kl.18:00 på Rådhuspladsen.

Siden slutningen af juli 2015 har den siddende AKP-regering med Erdogan i spidsen været på en hævnaktion mod kurdiske byer. Her nyder det socialistiske og pro-kurdiske parti HDP godt 90 % af stemmerne. I de sidste tre måneder op til det tyrkiske parlamentsvalg 1. november var provinserne Varto, Cizre, Nusaybin, Baglar og Sur været under omfattende militært overgreb efterfulgt af mange dages belejring og udgangsforbud. Over 60 civile, heriblandt flere børn og ældre har mistet livet, imens hundredvis civile er sårede.

Den kurdiske provinsby Silvan er den by, der senest er blev belejret af tyrkiske sikkerhedsstyrkere. Der har nu i sidste 8 dage været udgangsforbud. Foreløbig er der meldinger om 6 civile dræbt, mens mange er sårede som følge af sikkerhedsstyrkers angreb mod byens beboere, der har trodset udgangsforbuddet.

Folk har de sidste 8 dage ikke haft adgang til almene forsyninger, mad, medicin mm. Byen er desuden afskåret fra omverdenen, idet samtlige kommunikationskanaler i byen, heriblandt telefon og internet er sat ude af drift, hvorfor det ikke er muligt at vide præcist omfanget af og konsekvenserne af overgrebet.

Dansk Kurdisk Kvindeforening fordømmer på det kraftigste AKP's krigsførelse og hævnaktion mod kurdere.

Angrebene på kurdere medfører at parterne kommer endnu længere væk fra forhandlingsbordet omkring løsningen af den årtier lange kurdiske konflikt i Tyrkiet.

Vi vil gøre opmærksom på, at den fængslede kurdiske leder Abdullah Öcalan siden 5. april 2015 er forhindret i at møde fredsdelegationen. Desuden melder AKP klart ud, at de ikke vil inddrage HDP og Öcalan i fredsforhandlingerne fremadrettet.

Derfor opfordrer vi de demokratiske kræfter i Danmark at udvise solidaritet med kurdere, der dagligt angribes og likvideres af tyrkiske sikkerhedsstyrkere. Desuden opfordrer vi danske politikere til at presse EU og FN, der passivt ser til Tyrkiets massakrere mod kurdere.

#brydtavsheden #silvan
#stopmassakren

Med venlige hilsner
Dansk Kurdisk Kvindeforening
Venlig hilsen

E-mail: kurdiskkvindeforening1@gmail.com

Sidens top

 

Klip fra Leksikon.org:

…Kurderne i det 20. århundrede

I den seneste del af kurdernes historie blev Mellemøsten domineret af de europæiske imperialistiske stormagter. Mellemøsten blev delt op i interessezoner, protektorater, kronkolonier etc. Europæernes grænsedragninger i området medførte, at Mellemøstens grænser blev meget mere nøjagtigt defineret og kontrolleret. De nye uafhængige stater har arvet europæernes repressive statsapparater og anvender en høj grad af politisk vold for at bevare en vis stabilitet i deres kunstige stater.

Det 20. århundrede har primært stået i nationalismens tegn. Det Osmanniske Imperium stod på den tabende side efter første verdenskrig, og blev splittet op af de sejrende europæiske magter Frankrig og England. En ny stat voksede frem af det gamle riges kerne; Tyrkiet. Den nye stat blev samlet under Kemal Atatürks militære ledelse, og han fik hjælp af kurderne til at få kontrol over det område, der i dag hedder Tyrkiet.
Sevres-traktaten 1920

Kurdernes ret til selvstændighed blev fastsat i Sevres-traktaten i 1920, primært fordi de sejrende stormagter England og Frankrig efter første verdenskrigs afslutning ønskede at svække det nye Tyrkiets magt. I traktaten står der, at kurderne (og armenerne) i Tyrkiet har ret til at bede om en stat, hvis de en kurdisk repræsentation beder om det. Stormagterne havde næppe konkrete planer om det, og lod med vilje formuleringerne være meget vage på dette punkt. Men for kurdere er Sevres-traktaten et vigtigt symbol for stormagternes dårlige behandling af dem.Kurderne i det 20. århundrede...

Læs hele artiklen

Sidens top

kurds
Foto: Jan Sefti, Kurds want Peace, kurdistan kurd photo, link til billede

Sidens top