Mali

Sidst redigeret d. 26/10 - 2019
foto: Photo credit: ©FAO/Thomas Hofer, Mali,
Link til flickr

Forhandler er håbefuld efter dialog med kupmagere i Mali

Information d. 23/8 - 2020

Den afsatte præsident Keïta har det fint, siger forhandlingsleder Goodluck Jonathan under et besøg i Mali.

n vestafrikansk delegation er "meget håbefuld" efter et møde med Malis militærjunta og landets afsatte præsident lørdag.

Lederen af delegationen fra Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab (Ecowas), den tidligere nigerianske præsident Goodluck Jonathan, siger, at den tilbageholdte præsident Ibrahim Boubacar Keïta har det godt...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

PRÆSIDENTEN AFSAT
Kuppet i Mali bekymrer Frankrig, USA og Danmark

Arbejderen d. 21/8 - 2020

Fordi både Frankrig, Danmark og USA har tropper i det vestafrikanske land Mali, er der indtil videre bekymrede miner over tirsdagens kup, der afsatte landets præsident. Men det er der ikke grund til, mener Mali-eksperten Stig Jensen. Det er Frankrig, der har trænet de oprørske kupsoldater, siger han...

..FRANKRIG UPOPULÆR
Desuden er de "fredsbevarende", franskstøttede afrikanske soldater fra blandt andet nabolandet Burkina Faso blevet beskyldt for at støtte og deltage i massakrer på det muslimske Fulaini-samfund, beretter Amnesty International i en rapport.

– Ja, og de franske soldater har desuden været "involveret i aktiviteter", der ikke levede op til menneskerettighederne, siger Stig Jensen.

Han vurderer overfor Arbejderen, at tilstedeværelsen af de udenlandske tropper i Mali har betydet meget for især de seneste måneders udvikling i landet.

– Det har spillet en stor rolle i demonstrationerne. De unge er utilfredse med de fremmede soldater og giver den tidligere kolonimagt Frankrig skylden. Mange føler, at Mali ikke er et selvstændigt land, men Frankrigs forlængede arm, som slet ikke giver fod-under-eget-bord, siger han.

Stig Jensen vurderer, at store dele af befolkningen i Mali er trætte af udlandets aktiviteter i deres land.

– For at blive i jeres avis' vante termer kan man sige, at mange dernede er trætte af neokolonialismen og "vores værdier", siger han.

DANMARK I MALI
I 2009 besluttede et flertal i det danske Folketing at sende et transportfly og 75 soldater til FN's mission MINUSMA i Mali. Blandt det danske bidrag var tolke og it-specialister, der skulle indhente informationer og indgå i en tysk efterretningsenhed.

Herudover sendte regeringen to helikoptere og 70 soldater samt to stabsofficerer til Frankrigs antiterrorindsats – Operation Barkhane.

Flere forskere, blandt andre Jesper Bjarnesen fra Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, vurderede dengang overfor Arbejderen, at de danske styrker "uundgåeligt vil blive anset som en aktiv del af konflikten på regeringens og Frankrigs side – og ikke som en neutral, fredsbevarende styrke"...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Mali-eksperter om væbnet konflikt:
Udenlandske interventioner underminerer fredsproces i Mali

Arbejderen d. 24/10 - 2019

Frankrig, Danmark og en række andre vestlige lande forfølger egne interesser i Mali, mener forskere. Der bliver hældt milliarder i militær oprustning i Mali, selvom der ikke findes en militær løsning på konflikten. Det kræver derimod økonomisk og social oprustning, lyder det.

Konfliken i Mali er dybt kompliceret – med mange forskellige aktører og bagvedliggende årsager. Men en ting er sikkert: Udenlandsk militær indgriben er ikke vejen frem. I værste fald kan det være med til at undergrave fredsbestræbelserne, advarer to Mali-eksperter...

...De danske soldater er landet midt i en politisk ladet konflikt, hvor de uundgåeligt vil blive set på som en aktiv del af konflikten på regeringens og Frankrigs side, vurderer Mali-ekspert...

..."Hvis vi skal stoppe volden og konflikten, skal vi give Malis befolkning et alternativ til krig.
Jesper Bjarnesen, Nordiska Afrikainstitutet"...

...Tilbage hos det svenske Nordiska Afrikainstitutet kritiserer Jesper Bjarnesen de internationale militære operationer i Mali og resten af Sahel-regionen for at være styret af de europæiske landes egne interesser:

– Europas erklærede mål med operationen i Mali er at forhindre flygtninge og immigranter i at nå Europa. Derfor prioriterer man en militær kamp mod terrorisme i stedet for reelt at løse de politiske, økonomiske og sociale problemer for den almindelige borger i Mali, forklarer han.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod skriver da også i sit beslutningsforslag om at sende danske soldater og helikoptere til den franskledede Operation, at "... regionen (er) transitområde for irregulær migration fra Vestafrika til Europa, især via Libyen. Mali er ligeledes et væsentligt oprindelsesland for irregulære migranter".

– En fortsat forværret sikkerhedssituation i Sahel-regionen vil fastlåse mulighederne for forbedrede levevilkår for befolkningerne og være en potentielt afgørende årsag til øget irregulær migration, lød det fra udenrigsministeren, da han i starten af oktober fremsatte sit forslag.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

B 7 Forslag til folketingsbeslutning om danske militære bidrag til »Operation Barkhane«.

Af: Udenrigsminister Jeppe Kofod
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2019-20
Status: 2. beh/Vedtaget

Vedtaget d. 24/10 - 2019

Læs hele behandlingen på www.ft.dk

Sidens top

 

B 6 Forslag til folketingsbeslutning om danske militære bidrag til FN’s fredsbevarende mission i Mali, MINUSMA.

Af: Udenrigsminister Jeppe Kofod
Udvalg: Forsvarsudvalget
Samling: 2019-20
Status: 2. beh/Vedtaget

Vedtaget d. 24/10 - 2019

Læs hele behandlingen på www.ft.fk

Sidens top

 

B 6 Forslag til folketingsbeslutning om danske militære bidrag til FN’s fredsbevarende mission i Mali, MINUSMA.

1. behandling d. 9/10 - 2019

følg beslutningsforslaget.

 

B 7 Forslag til folketingsbeslutning om danske militære bidrag til Operation Barkhane.

Behandles i salen: 09-10-2019

Læs mere her.

 

Folketingets baggrundsmateriale

Behandles i salen: 09-10-2019

Link til samlingen

 

TV fra folketinget

Fra d. 9/10 - 2019

klik her


Få dage før Folketinget vedtager at sende danske soldater

Malis befolkning protesterer mod udenlandsk militær

Arbejderen d. 22/10 - 2019

På torsdag ventes et flertal i Folketinget at sende endnu flere danske soldater til Mali. Samtidig eskalerer vreden i Malis befolkning over udenlandsk militærs tilstedeværelse i landet. Der er jævnligt protester mod FN-tropperne, og for lidt over en uge siden blev en FN-lejr angrebet og biler brændt af.

Befolkningen i Mali er dybt frustrerede over de udenlandske tropper, som befinder sig i landet.

Der bliver løbende arrangeret demonstrationer mod den udenlandske militære tilstedeværelse i landet. Og for bare en uge siden angreb demonstranter en lejr drevet af FN’s mission i Mali (MINUSMA)...

læs hele artiklen

 

SIPRI har lavet en grudig undersøgelse af Mali.

No. 2017/5 December 2017
SIPRI Insights on Peace and Security
20 sider.

Link

Klip derfra:

"The emergence of Malian jihadist actors,
the intra and inter community conflict dynamics,
the connection of governance, development and security concern make the design of a response extremely complex. “

Denne kompleksitet må man forholde sig til,
men med den hastighed beslutning tages i Folketinget,
kommer man næppe ind omkring disse forhold.
Det er ikke gavnligt for demokratiet eller en konfliktløsende tilgang, at beslutninger hastes igennem i Folketinget.

Sidens top

 

Vi bruger soldater og krigsmateriel til løsning af konflikter.
Hvorfor forsøger vi slet ikke løse konflikter?
Hvorfor bruger vi næsten ingen penge på fredsforskning?
Vil de fleste politikkerne hellere være gode venner med de der har aktier i militærindustrien?

mali1
Foto: United Nation, MINUSMA Peacekeeper Patrols Site of Mixed Commission Meeting, Bamako d. 22/7-2013, flickr, link til billede

 

--------------------------------------------------------------

De internationale styrker i Mali er ved at miste legitimiteten helt hos den befolkning, de egentlig skulle beskytte

Information d. 25. april 2019
af Christine Nissen & Signe Marie Cold-Ravnkilde

Det var den hidtil blodigste begivenhed i Malis langstrakte konflikt, da omkring 200 civile blev dræbt i en massakre i landsbyen Ogossagou den 23. marts. Volden er blevet til hverdag, og med nye aktører som Rusland på banen og ved at fastholde fokus på egne interesser i at bekæmpe migration og terrorisme risikerer Vesten at miste indflydelse og legitimitet i den strategisk vigtige Sahel-region...

...Siden 2015 er Fulanierne blevet et væsentligt omdrejningspunkt for eskalerede etniske konflikter i det centrale Mali. En massakre i sidste måned, den 23. marts, i landsbyen Ogossagou tæt på grænsen til Burkina Faso var den hidtil blodigste begivenhed i den seneste voldsspiral. Mindst 153 Fulanier blev dræbt, herunder kvinder og børn. Den lokale milits, Da Na Amassagou, er beskyldt for drabet.

Alene i de seneste tre måneder er 440 civile og 150 soldater blevet slået ihjel. Og nu har volden også spredt sig til nabolandene i Sahel-regionen. Flere af Oumars familiemedlemmer er blevet dræbt af væbnede banditter, der også benytter situationen til at berige sig selv. Andre er nået at flygte til Bamako, hvor Oumar nu bor...

...Konflikterne i Mali er optrappet, efter at den franskledede »Operation Serval« blev sat ind i 2013 for at modvirke, at militante jihadister etablerede et Kalifat i landets nordlige regioner. De jihadistiske gruppers kontrol med de nordlige regioner opstod i forlængelse af et væbnet Tuaregoprør i januar 2012, som ledte til et statskup udført af en fraktion fra Malis hær, der væltede Malis daværende præsident. Statskuppet blev således startskuddet til det kaos, der i dag har gjort volden til hverdag i det store land midt i Sahel-regionen...

Sidens top

Læs hele artiklen


Mali kan blive det nye Afghanistan

Altinget d. 8/4 - 2019
af Andreas krog

...I maj eller juni skal der være valg til den lovgivende forsamling i det vestafrikanske land Mali, og i november skal der være regional- og lokalvalg, som ellers har været udskudt siden 2017 på grund af ustabilitet.

På trods af de positive takter peger internationale eksperter på, at Mali risikerer at blive fastlåst i en langtrukken konflikt mellem grupper baseret på etniske tilhørsforhold, nomadefolk, der ernærer sig som hyrder, fastboende landmænd, lokale urbane eliter, miskrediterede regeringsstyrker, jihadistgrupper og regulære banditter. Det bidrager til en fastlåst og konfliktpræget situation, der bliver endnu sværere for regeringen i Bamako at mægle i...

...Med den kontinuerlige danske deltagelse i Mali-missionerne opfordrer forskerne til, at Danmark selv gør sig nogle tanker om succeskriterier for engagementet i Mali...

..."Det her er et forsøg på at samarbejde mere med vores europæiske allierede, når nu USA fjerner sig fra lederrollen i verden," siger Michael Aastrup Jensen.

Danmark og Frankrig underskrev i 2014 en aftale om tættere militært samarbejde, ligesom Danmark er en del af det multilaterale forsvarssamarbejde European Intervention Initiative, som blev etableret sidste år på initiativ af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

I øjeblikket indgår den danske fregat Niels Juel i en fransk hangarskibsgruppe og sejler rundt med franskmændene i Middelhavet. Fredag besøgte statsminister Lars Løkke Rasmussen hangarskibet Charles de Gaulle samt besætningen på den danske fregat...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

 

To krige på Folketingets program i dag: Debat efterlyses.

Information d. 10/11 - 2015

Folketinget skøjter hen over debat, når soldater skal i krig, mener sikkerhedsekspert Vibeke Tjalve fra Diis..

læs hele artiklen

Sidens top

 

Guld, energi og flygtningestop
Derfor sender EU soldater til Mali

Arbejderen d. 7/11 - 2015

EU og Tyrkland anser Mali for et rigt land, der rummer vigtige råstoffer. Det er baggrunden for, at EU-lande sender soldater til landet.
(kræver abonemet)

Læs hele artiklen

Sidens top

 

mali2
Foto: Alexandre Baron, flickr, link til billede

 

Hvorfor bruger et flertial i Folketinget en masse penge på at sende noget andet end det FN har bedt om?

Hvis man vil hjælpe må man vel sende det FN mangler for at kunne lave en god aktion.

Hvorfor tror man ikke at FN har styr på hvilke retningslinier der skal gælde for soldaterne?

Se nedenfor:

Farlig Mali-mission koster over 40 millioner kroner

DR 5/11 - 2015

Regeringen vil sende et transportfly og 30 jægersoldater til FN's mission i Mali og har et flertal bag sig.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Orientering om Mali

i Orientering d. 4/11 fortæller Lars Møller oberst og forfatter,
at Department for Peacekeeping Operations, United Nations,
bestemmer hvad der må bruges af magt og hvordan man behandler fanger.
Rules of engagement er bestemt i FN.
Danmark kan lægge begrænsninger på hvad soldaterne må gøre,
men det plejer regeringen at være meget forsigtige med,
for ikke at gøre det for vanskeligt for FN.
FN er i princippet tilfreds med det man sender,
men vi har ikke sendt det, der er bedt om,
FN ville gerne have 250 logistiksoldater og et antal pansrede lastbiler.
Vi sender 30 jægersoldater og et herkules fly - men det var ikke det der var brug.
Dog kan Herkules flyet nok bruges
35 min inde i udsendelsen.

Link til udsendelse

Sidens top

 

Jægersoldater skal til Mali uden lovet drejebog

DR d. 2/11 - 2015

En række partier kræver klare retningslinjer for, hvordan danske soldater blandt andet skal håndtere fanger.

Det er beklageligt og bekymrende, at 30 danske jægersoldater sættes ind på landjorden i en ny militær FN-operation i Mali uden en militærmanual for soldaternes krigsførelse…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

FN beder om 250 danske soldater til farlig Mali-mission

DR d. 22/10 - 2015

FN har anmodet Danmark om at sende 250 soldater til Mali for at indgå i en særlig kampklar forsyningsenhed.

FN har bedt Danmark om at bidrage til missionen i Mali med 20-30 pansrede lastvogne og omkring 250 soldater til det urolige vestafrikanske land Mali, oplyser generalmajor Michael Lollesgaard, chefen for FN's mission i Mali…

Læs hele artiklen

Sidens top

3500 amerikanske soldater til Afrika

Arbejderen d. 27/1 - 2013
af Anders Fenger

USA er dybt involveret i Mali-konflkt
Washington har trænet Malis hær og sendt specialtrænede kommandosoldater i landet. USA trækker i trådene i Mali, mens Frankrig agerer rakkerknægt, lyder kritikken.
?

Når forskræmte beboere i Nordmali ser op på den skyfri himmel, kan de se små, slanke og gråmalede ubemandede fly kredse rundt i cirkler, og de kan høre den lette snurren fra motorerne.

Dronerne, der medfører missiler, er højst sandsynligt sendt af USA's luftvåben fra luftbaser i Sydmali eller andre af det nordvestafrikanske lands nabostater.

Brugen af droner i kampen mod oprørsgrupper i Nordmali har betydet en optrappet indsats fra USA til Frankrigs militære aktion i Mali. Den blev igangsat den 11. januar med flybombardementer med argumentet om, at islamistiske oprørsstyrker, der har overtaget hele det nordlige Mali, bevægede sig mod den sydlige del af landet...

Læs hele artiklen

 

Sidens top