F35

 

§ 20-spørgsmål S 1022 Om investering af F35-fly.

Af: Anne Valentina Berthelsen (SF)
Til: Forsvarsminister Trine Bramsen (S)
Dato: 01-03-2021
Samling: 2020-21
Status: Besvaret, endeligt

Find svaret her.

Sidens top

 

F-35 – AMERIKANSKE POLITIKERE OG MILITÆRE LEDER NU EFTER ANDRE LØSNINGER

Jan Øberg d. 21/4 - 2021

Horrible prisstigninger får selv US Air Force til at ændre planer. Men Danmark?

...Ifølge det amerikanske militære fagtidsskrift, Defense News, lå prisen per fly i 2020 på omkring US$ 80 millioner eller 495 millioner danske kroner. Og i marts 2021 kunne man læse i samme tidsskrift at det koster US$ 36 000 – eller 223 000 danske kroner – per time at flyve med det samt at “lifetime costs” beregnes til at være US $ 1,7 trillion – forresten det samme beløb som Præsident Biden’s nationale Corona-hjælpepakke koster. Her hos NBC News kan du få flere fakta og læse mere om de kritiske problemer...

...I de få årtier, som F-35 skal fungere, vil menneskehedens fremtid blive afgjort. Danskernes sikkerhed og overlevelse vil i det alt væsentlige blive truet af ting, der ikke på nogen mulig måde kan forebygges eller fjernes ved at bruge F-35. De globale udfordringer, Danmark, Vesten og verden som helhed skal have løst bliver kun forværret af ting som F-35. Tænk hvis danske beslutningstagere i stedet havde sagt nej til F-35, fundet en anden løsning og afsat en lignende sum til løsning af verdens virkelig problemer...

...Det sker samtidig med at det amerikanske flyvevåben selv mener det er blevet for dyrt og nu undersøger hvordan man kan få mere ud af at bruge flere forskellige – og billigere – fly sammen med F-35....

Læs hele artiklen

Sidens top

 

The U.S. Air Force Just Admitted The F-35 Stealth Fighter Has Failed

Forbes d. 23/2 - 2021


...But over 20 years of R&D, that lightweight replacement fighter got heavier and more expensive as the Air Force and lead contractor Lockheed Martin LMT +0.1% packed it with more and more new technology.

Yes, we’re talking about the F-35. The 25-ton stealth warplane has become the very problem it was supposed to solve. And now America needs a new fighter to solve that F-35 problem, officials said...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Borgerforslag der kræver kampfly-indkøb annulleret

Klik her

It-system skal udskiftes

Tekniske problemer plager Danmarks nye kampfly
Den vigtige software i Danmarks nye kampfly er forældet og fyldt med fejl og skal opdateres. Det øger omkostningerne til flyene. Men fejlene skal rettes, for de gør flyene usikre.

Arbejderen d. 26/5 - 2020

Til næste år skal det første nye danske F-35 kampfly stå klar. Men der er fortsat alvorlige tekniske problemer med de nye kampfly.

Det fremgår af USA's Rigsrevisions (GAO) seneste rapport om udviklingen af F-35 (Joint Strike Fighter) kampflyene.

"Efter flere års udvikling og test fungerer systemet ikke ordentligt. Upræcise og manglende data har ført til, at ALIS (kampflyenes it-system, red.) har holdt fly på jorden", skriver USA's Rigsrevision blandt andet.

Rapporten konkluderer, at der har været otte års forsinkelser i udviklingen af softwaren til F-35 flyene, og at it-systemet er baseret på op til 15 år gammel viden...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

En gruppe borgere har stillet et forslag om at annullere købet af de 27 F-35-kampfly, der forventes at ankomme til Flyvestation Skrydstrup fra 2021. Initiativtager Birger Hansen fra Silkeborg er pacifist, og hans mål er at skabe debat snarere end at komme igennem med forslaget.

Jyske Vestkysten d. 18/5 af Rikke Baltzer Knudsen rbk@jv.dk

Borgerforslag: Selvom Danmarks nye kampfly er indkøbt med bred politisk opbakning, anlægsloven er undervejs og der er udarbejdet en kompensationsmodel til de berørte naboer, har en gruppe borgere nu stillet forslag om at annullere købet.

Den 15. maj stillede fire borgere fra Silkeborg og en enkelt fra Svendborg således et borgerforslag, der opfordrer Folketinget til at droppe ordren på de 27 F-35-kampfly, der er planlagt til at ankomme til Flyvestation Skydstrup fra 2021...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Jyske Vestkysten d. 24/2 - 2020 af Amalie Tarp Borup amtbo@jfmedier.dk

Både mink, køer og heste er kommet til skade eller har ligefrem mistet livet på grund af overflyvninger med de sønderjyske F-16-kampfly. Det har kostet Forsvaret dyrt i udbetaling af erstatninger til de berørte borgere.

Kampfly: Det kan ikke kun føre store støjgener med sig, når F-16-kampflyene går i luften fra Flyvestation Skrydstrup. Det kan også forårsage massive ødelæggelser på landjorden.

Gennem de seneste 10 år har staten måtte punge ud med lidt over 560.000 kroner i erstatning som følge af skader fra overflyvninger med kampflyene. Og skaderne er både gået ud over privat ejendom og husdyr. Det viser en gennemgang af erstatningssagerne på landsplan fra oktober 2009 til oktober 2019, som avisen Danmark har fået aktindsigt i hos Forsvarskommandoen...

...Hvis der som følge overflyvningerne sker skade på personer, dyr eller ting uden for fartøjet, er Forsvaret ifølge luftfartsloven erstatningsansvarlig. Det skal dog kunne påvises, at der er sammenhæng mellem flyvningen og skaden...

læs hele artilen

Sidens top

 

USA's militær har udstedt flyveforbud til samtlige F-35-kampfly

JP - USA . 11/10 - 2018

Flyveforbuddet er udstedt i kølvandet på et styrt, der fandt sted i South Carolina i september.

F-35-kampflyet er igen ramt af problemer. Det amerikanske militær har udstedt et midlertidigt flyveforbud for samtlige F-35-fly.

Danmark har købt 27 F-35-kampfly, som fra 2022 og frem får base på Flyvestation Skrydstrup...

...I alt ventes prisen for flyene inklusive drift og vedligehold over de næste 30 år at løbe op i 57 milliarder kroner.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

F-35 jets: US military grounds entire fleet

BBC d. 11/10 - 2018

The US military has temporarily grounded its entire fleet of F-35 fighter jets in the wake of a crash in South Carolina last month.

Inspections are to be carried out on faulty fuel tubes.

An official report questioned earlier this year whether the F-35 was ready for combat after dozens of faults were found.

The F-35 is the largest and most expensive weapons programme of its type in the world.

The programme is expected to last several decades and global sales are projected to be 3,000. The US government's accountability office estimates all costs associated with the project will amount to one trillion dollars.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Pengestrid har fået Pentagon til at frabede sig flere F-35-fly

JP - USA d. 12/4 - 2018

Pentagon har suspenderet yderligere leverancer af F-35-kampfly på grund af strid om reparationsomkostninger.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har midlertidigt frabedt sig yderligere leverancer af F-35-kampfly fra flyproducenten Lockheed Martin.

Det sker, som følge af uenighed over hvem der skal dække omkostningerne for reparation af en produktionsfejl, der sidste år blev fundet på flere end 200 af flyene.

Det oplyser tre unavngivne personer tæt på sagen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sidste år stoppede Pentagon med at tage imod F-35-kampfly i 30 dage. Beslutningen kom, efter at ministeriet havde opdaget rust mellem de udvendige kulfiberpaneler og selve skroget.

Da en løsning på problemet var fundet, blev leverancerne genoptaget, og Lockheed Martin nåede sine leveringsmål for 2017.

Men nu er leverancerne til Pentagon altså igen blevet sat på pause. Det skyldes angiveligt en strid over et mere komplekst problem, der kan betyde, at teknikere er nødt til at rejse verden rundt for at reparere de berørte fly.

De unavngivne kilder fortæller til Reuters, at det også kan påvirke udenlandske kunder, når Pentagon stopper med at tage imod flere F-35-kampfly.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

kampfly

STOP køb af kampfly for 30 mia. kr.

Denne underskriftsindsamling er afsluttet.

Sidens top

 

Denne webside er opdateret d. 24/4 - 2021

 

______________________________________

Størrrelsen på Hiroshimabomben:
15- 20 kg t TNT

Taktiske atomvåben har i dag:
3- 50 kg t TNT

F-35 kan bruge taktiske nukleare våben.
Se f.eks. Youtube
Fra US Military News
The Air Force has completed the flight testing to ensure the F-35A can safely, and reliably, and drop the B61-12 nuclear bomb.

Den største amerikanske er i dag:
1.300 kg t TNT
eller ca. 65 gange større end Hiroshima bomben.

Læs mere her

______________________________________

 

Støt borgerforslag der kræver kampfly-indkøb annulleret


foto: Tiger 2000, F35 Lightning, flickr,

ID: FT-04707
Folketinget opfordres til at annullere Danmarkshistoriens største våbenhandel med ordren på 27 F-35 kampfly til en anslået samlet pris på mere end 56 mia. kr. i flyenes levetid. Det første fly skal efter planen ankomme næste år.
På baggrund af den opståede force majeure situation og ventende økonomiske krise, forårsaget af den globale Corona pandemi, kan +56 mia. kr. bruges bedre til gavn for den danske befolkning.
Hvad skal vi bruge 27 nye kampfly til? De kan kun bruges til én ting, krig.
Krig er værre end Corona-virus.

Link til underskriftsindsamlingen

Se indlæg i Jyske Vestkysten

Læs mere om F35

 

Link

Her en hjemmesider der som de selv siger, bringer nyheder og analyser om indkøb af militær isenkram, forsvarspolitik og den danske forsvarsindustri

http://nytkampfly.dk/

Sidens top

---------------------------------------------------------------

 

 

 

F35 er en dårlig investering.

Folketinget beslutter formentlig for lukkede døre at købe F 35, som formentlig bliver en kæmpe skandale, men med et pres fra USA vil de fleste danske politikkere alligevel beslutte at købe F35 (d. 11/11 - 2015l)

Med mere end 90 mia kunne vi løse mange konflikter med fredelige midler

Island og de baltiske lande er medlem af NATO men disse har ingen kampfly.

Klip fra den danske Wikipedia:
Costa Rica er det mest velstående land i Mellemamerika. Costa Rica har ikke nogen hær.
Costa Rica er sluppet for megen af den politiske vold, som nærmest har hærget konstant i øvrige lande i Mellemamerika.
Den Interamerikansk Domstol for Menneskerettigheder og FN's Fredsuniversitet ligger begge i Costa Rica.

Lad os blive et lande der bruger penge på velfærd og fredelige løsninger i stedet for kampfly til krige der blot øger problemmerne i de områder vi bomber i.

Sidens top

 

30 milliarder kroner - men ingen kritisk dækning

Journalisten d. 9/10 - 2015

En investering på 30 milliarder – 100 milliarder, hvis man medregner udgifter i flyenes levetid – skal diskuteres i kritisk lys. Redaktører og journalister må sætte sig ud over, at det er en langhåret sag

…Endnu kortere: Pressen interesserer sig ikke kritisk for noget, som et stort flertal i Folketinget støtter…

læs hele artiklen

Sidens top

 

Minister: Valg af kampfly bliver afgjort i efteråret

Information d. 5/8 - 2015

Forsvarsminister lover åbenhed om grundlag for køb af kampfly, der i efteråret rykker ind i den afgørende fase

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Danmark vil købe F35 – og det vil man komme til at fortryde

denfri d. 2/6 - 2015

Verdens mest sofistikerede kampfly er mere farligt for os selv og vores allierede, end vores fjender.

Indlægget er syndikeret fra Technology in Words, inc.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

TV2 d. 11/11 - 2015 om køb af kampfly.

Jeg hæftede mig ved følgende i udsendelsen:

Det let kan koste 100 mia at købe nye kampfly. Anskaffelsen udgør ca. 1/3 og vedligehold ca. 2/3.

På nær Enhedslisten og Alternativet støtter alle partier købet af nye kampfly.

Skal vi have være kamfly?
Der har ikke været en ordentlig debat om vi skal have dem

Ole Væver: F35 er et usikker projekt.

Da vil skulle vi kampfly sidst.
Stod valget mellem et fra USA eller et fra EU. Der er forsket i hvorfor vi besluttede at købe F16. Alliance forholdet betød mest ved købet og der blev lagt pres på danske politikere

I forbindelse med det nye køb:

Fransk flyproducent ville ikke bruge tid på det danske køb, da de mener at vi har besluttet os for at købe F35

Griben fra Sverige er det billigste, men de har trukket sig, da det ikke er en fair konkurrence, det er besluttet at Danmark vil købe .

der er mange problemmer med F35
Motoren kan let gå i brand
Der har været over 1000 softwarefejl

Den skulle have været færdig i 2010, men den som Danmark formentlig køber kan være færdig på 2017.

Vi kan stille krav om modkøb ved andre flytyper.

Boing tilbyder 10.000 ny arbejdspladser i Danmark

Køber vi F35 så kan dansk våbenindustri risikere at Danmark slet ikke får en eneste kontrakt.

Anskaffelsen er ca. 1/3 af omkostningerne.

Forligskredsen er ikke enig om debatten kan være offentlig.

Sidens top