¡

 

 

 

 

Irak

Siden er sidst redigeret d. 20/10 - 2022
Foto nedenfor: David Stanley lnk til foto.

The Nineveh Plains of Iraq: How culture is helping to restore peace

STOCKHOLM INTERNATIONAL
PEACE RESEARCH INSTITUTE

New SIPRI film: 20 October 2022
The independent resource on global peace and security

new SIPRI short film launched today describes the role of cultural and religious practices in the post-conflict reconstruction of Iraq’s most ethnically and religiously diverse region.

‘The Nineveh Plains of Iraq: How Culture is Helping to Restore Peace’ tells the story from the perspective of minority groups living in the Nineveh Plains, weaving together footage from interviews with local people. The full interviews are now available on SIPRI’s YouTube channel.

Sidens top

 

Så blev USA:s fångläger ett universitet för IS

Aftonbladet d. 16/1 - 2022 af Jan Guillou

KOLUMNISTER
I Washington såg man det som en lysande idé att liera sig med den ganska färske irakiske diktatorn Saddam Hussein i krig mot Iran.
Hur Saddam Hussein såg på denna politiska mesallians är inte gott att veta, USA var ärkefienden. Men en fiende med ett erbjudande som var svårt att säga nej till: satellitövervakning över alla iranska trupprörelser och kemiska massförstörelsevapen. En sådan militär förstärkning måtte ha styrkt Saddam Hussein i föreställningen att kriget skulle kunna vinnas på några veckor.
Vad han rimligtvis inte hade någon aning om var att Israel, i samförstånd med USA, skulle stödja Iran i kriget med vapen, reservdelar och militära rådgivare. Att USA och Israel därmed skulle komma att ligga i krig mot varandra är inte så underligt som det kan förefalla. Det var nämligen inte meningen att vare sig Irak eller Iran skulle vinna kriget, men helst båda förblöda.

Så blev det. När båda sidor var utmattade efter åtta års krig slutade det utan segrare. Irak hade förlorat 200 000 man i döda, Iran förmodligen tre gånger så många. Kriget blev för Iraks del början på ett fyrtioårigt helvete som skulle komma att krossa landet ekonomiskt, politiskt och kulturellt. Och det skulle leda till efterkrigstidens mest omfattande och minst kritiserade, eller ens omdiskuterade, folkmord.
Men efter kriget mot Iran fick Saddam Hussein den briljanta idén att kompensera fiaskot med en snabb erövring av Kuwait, i tron att han fortfarande hade USA på sin sida. I värsta fall, fast det är omdiskuterat, fick han rent av grönt ljus från USA...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Iraks militære forlanger umiddelbar tilbaketrekking av USAs tropper i landet

steigan.no d. 15/3 - 2020

Det irakiske militæret har krevd en øyeblikkelig tilbaketrekning av alle amerikanske og utenlandske tropper fra landet i samsvar med en parlamentarisk resolusjon som ble vedtatt tidligere i år, og i lys av en serie luftangrep utført av USA mot flere av basene til Folkets Mobiliserings-Enheter (PMU), bedre kjent under det arabiske navnet Hashd al-Sha’abi.

Lørdag 14. mars 2020 ba militæret i Irak alle USA-ledede styrker om å handle i henhold til den parlamentariske resolusjonen og trekke seg ut av Irak.

Som kjent vedtok parlamentet i Irak 5. januar 2020 at USAs militære og alle andre lands styrker skulle trekkes ut av landet. Norge har 70 soldater i Irak. Vedtaket gjelder også dem.

Læs hele artiklen

Sidens topKrigsforbryderen Tony Blair har været rådgiver for den franske præsident angående Brexit!

Lave i Facebook d. 14/3 - 2019

Tony Blair fik sit land med i den ulovlige Irak-krig, da han var Storbritanniens premierminister - ligesom USAs præsident George Bush og Anders Fogh Rasmussen fik henholdsvis USA og Danmark med i krigen.

Nu kommer det frem, at Blair hemmeligt har været rådgiver for den franske præsident i forhold Brexit og Storbritannien. Blair er virkelig en politiker af værste skuffe.

Blair bruger således viden om det britiske samfund - som han fik som premierminister - til at rådgive et andet land, der har andre interesser end det britiske folk når det gælder EU. Det er forkasteligt!

Men det er ikke overraskende. Vi ser alt for ofte politikere, der er ligeglade med værdier og normer. Jeg kan varmt anbefale, at I går i biografen og ser den nye film "Vice". Den sætter fokus på kynismen, der førte til Irak-krigen og hvordan ledende amerikanske politikere undergravede det amerikanske demokrati og var ligeglade med menneskeliv.

I 2016 lavede det britiske parlament en rapport om Irak-krigen, der bl.a. slår fast, at Storbritannien gik i krig uden at alle fredelige alternativer var afprøvede, at Blair overdrev truslen fra Saddam Hussein, og at Blair lovede Bush uforbeholden opbakning til krig før FN's våbeninspektører havde udført deres arbejde.

George Bush, Tony Blair og Anders Fogh Rasmussen & Co. bærer et stort ansvar for den sikkerhedspolitiske udvikling, der er en konsekvens af deres krig og de var villige til at undergrave demokratiet for at nå deres mål.

Det er estimeret at ca. 600.000 mennesker døde i Irak, som en følge af krigen, og krigen har haft mange andre konsekvenser heriblandt mere mistro og had mellem mennesker.

Jeg er derfor ikke overrasket over Tony Blairs ageren, men jeg vil aldrig ophøre med at være forarget og kæmpe for en verden, hvor værdier har betydning.

Demokrati er en sådan værdi. Det er så afgørende, at demokratiske beslutninger respekteres, og at vi gør alt for at styrke demokratiet.

Derfor håber jeg så inderligt, at det britiske folks nej til EU vil blive respekteret.

Ja til samarbejde og demokrati - Nej til EU-staten!

PS. I kan læse mere om den britiske Irak-rapporten klik her

Her kan I læse om det estimere tal af ofre på grund af Irak-krigen,
klik her.

Her kan I læse om den danske Irak-rapport,
klik her.

Her er trailer for filmen "Vice",
klik her.

Link til Facebooksiden

Sidens top


Trump truer med at lukke for Iraks adgang til egne oliepenge.


Arbejderen d. 25/2 - 2020

Alle Iraks olieindtægter opbevares i USA's centralbank. Nu har USA valgt at presse landets økonomi ved at forsinke udbetalingerne af pengene. Målet er at straffe Irak, hvis parlament har krævet USA's militær ud af landet, lyder det fra kritikere.

USA presser nu Irak på pengepungen.

USA er utilfreds med, at Irak handler for meget med Iran. Derfor forsinker Washington den månedlige udbetaling af Iraks oliepenge, der er samlet i USA's centralbank i New York, skriver nyhedsbureauet AFP, der citerer anonyme embedsmænd i Iraks regering for anklagen.

35 milliarder dollars, der udgør store dele af Iraks oliindtægter, ligger efter tidligere aftale opbevaret i USA's centralbank, Federal Reserves filial i New York. Hver måned trækker Iraks centralbank en eller to milliarder dollars fra kontoen og får dem fløjet til Irak, hvor de bliver brugt til at betale offentligt ansatte og landets udlandsgæld...

..."Døden for Iraks økonomi"

Finansanalytikeren Ahmed Tabaqchali fra Institut for Regionale og Internationale Studier i Irak mener, at forsinkelsen af udbetalingen af oliepengene er dybt alvorlig.

– Dette er begyndelsen på enden for Iraks økonomi. Forsinkelsen vil betyde tusindvis af nedskæringer, advarer han og tilføjer, at Irak i forvejen er ramt af store problemer.

Landets nyudnævnte premierminister Mohammad Allawi kæmper for at danne en stabil regering, imens store folkelige demonstrationer mod social nød, korruption og daglige strømnedbrud fylder gaderne...

Læs hele artiklen

Sidens top

 

VK-regering tilbageholdt oplysninger forud for Irak-krig

Arbejderen d. 5/2- 2019

Fogh-regeringen tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget forud for Irak-krigen. Det betød, at Folketinget fik et "ufuldstændigt billede" af situationen, konstaterer to forskere.

Fogh-regeringen tilbageholdt oplysninger for Folketinget forud for beslutningen om gå i krig i Irak.

Det konkluderer de to forskere, Rasmus Mariager fra Saxo-Instituttet og professor Anders Wivel fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, i deres udredning af beslutningsgrundlaget for Danmarks krige i Kosovo i 1998, Afghanistan i 2001 og Irak i 2003.

Udredningen blev offentliggjort i dag, og fylder mere end 2000 sider fordelt på fire bind.

"Det kan konstateres, at regeringen i en række tilfælde ikke videregav vigtige oplysninger til Folketinget, eller at regeringen "strammede" oplysninger, så de gav Folketinget et ufuldstændigt billede af situationen", skriver forskerne i deres udredning.

Forskerne nævner blandt andet spørgsmål om Iraks masseødelæggelsesvåben.

"FE's (Forsvarets Efterretningstjeneste, red.) vurderinger om, at der ikke fandtes sikre beviser, men at det vurderedes, at Irak havde våben, ændredes til statsministerens sikre erklæring om, at 'det er noget, vi ved'", skriver forskerne.

Og overfor Udenrigspolitisk Nævn forklarede regeringen, at det juridiske grundlag for krigen i Irak var i orden – på trods af, at der internt i regeringen var en opfattelse af, at grundlaget byggede på "et politisk skøn".

Regeringen fortalte heller ikke Folketinget, at USA's mål i Irak-krigen var regime-skifte, konstaterer forskerne...

...Det er et spørgsmål om alliancehensyn mere end om humanitære hensyn. Solidaritet med USA var afgørende for beslutningen om at sende Danmark i krig i Afghanistan. Det er påfaldende, når man læser de interne dokumenter, at forholdene i Afghanistan spillede nærmest ingen rolle, lyder det fra Rasmus Mariager.

læs hele artiklen

Sidens top

 

Lukning af Irak Kommissionen

Længere ned - seneste nyheder om Irak - klik her.

 

iraq
Foto Paul Rogers - Link til billede

 

Støt underskriftsindsamling:

Imod Lukning af Irak Kommissionen

Kære Danskere,

Som mange af jer ved, så gik VK-regeringen på vegne af Danmark ind i Irak krigen uden hverken et FN mandat eller angreb på Danmark fra Irak, hvilket er imod Danmark's Grundlov. "Irak kommissionen" blev lovligt pålagt opgaven af en siddende regering at 'undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak', og derved formelt give en vurdering af, om vores Grundlov kan være blevet brudt.

Den nye Venstre-regering har i sit netop fremlagte regeringsgrundlag meddelt, at man agter at nedlægge kommissionen inden dens pålagte opgave er udført. Dette på den baggrund, at "det er belyst og gennemarbejdet", og derfor ikke er det værd at undersøge.

Dette er "skandaløst, og tyder jo på, at Venstre har noget at skjule, når de nedlægger den netop nu, hvor kommissionen har indkaldt vidner", siger Nikolaj Villumsen, Enhedslistens Forsvarsordfører. VK's lukning af kommissionen nu, for at beskytte politiske partifæller imod undersøgelse for lovbrud, vil være et sort mærke på Danmark, og undergravende for det store mønster af det Danske samfund.

Det er vigtigt for Danmark og verden at respektere Grundloven, forhindre overtrædelser af den, og dermed at forsvare vores fundamentale værdier: Med Lov Skal Man Land Bygge. Vi skriver under, som Danskere, for at demonstrere vores modstand mod lukningen af Irak Kommissionen. Lukningen af Irak Komissionen er udansk.

Laurent Christian Asker Melchior Tellier

Skriv under her

Sidens top

Irakkrigen startede d. 20. marts 2003.

Danmark tilsluttede sig Den Internationale i 2002:

Bekendtgørelse om ikrafttræden af lov om Den Internationale Straffedomstol
I medfør af § 8 i lov nr. 342 af 16. maj 2001 om Den Internationale Straffedomstol fastsættes, at loven træder i kraft den 1. juli 2002.
Udenrigsministeriet, den 20. juni 2002
Per Stig Møller

Se retsinfo

Lov om Den Internationale Straffedomstol

PRÆAMBEL til ICC

Deltagerstaterne i denne statut,

som er bevidste om, at alle folkeslag er forenede ved fælles bånd, deres kulturer sammensat i en fælles arv, og er bekymrede for, at denne skrøbelige mosaik når som helst kan blive slået itu,

som erindrer, at millioner af børn, kvinder og mænd i dette århundrede har været ofre for utænkelige grusomheder, der dybt ryster menneskehedens samvittighed,

som erkender, at sådanne alvorlige forbrydelser truer fred, sikkerhed og velfærd i verden,

som bekræfter, at de alvorligste forbrydelser, der vedkommer det internationale samfund som helhed, ikke må passere ustraffet, og at den effektive strafforfølgning heraf må sikres gennem foranstaltninger på nationalt niveau og gennem en styrkelse af det internationale samarbejde,

som er besluttet på at hindre, at gerningsmændene forbliver ustraffet, og således bidrage til forebyggelsen af sådanne forbrydelser,

som minder om, at det er enhver stats pligt at udøve sin strafferetlige jurisdiktion over for de ansvarlige for internationale forbrydelser,

som bekræfter De Forenede Nationers Pagts formål og principper, og i særdeleshed at enhver stat skal afholde sig fra trussel om magtanvendelse eller brug af magt; det være sig mod nogen stats territoriale integritet eller politiske uafhængighed eller på nogen anden måde, der er uforenelig med De Forenede Nationers formål,

som understreger i denne forbindelse, at intet i denne statut skal give en deltagerstat ret til at gribe ind i en væbnet konflikt eller i en stats indre anliggender,

som er besluttet på med disse formål for øje og af hensyn til nulevende og fremtidige generationer at oprette en uafhængig permanent international straffedomstol i tilknytning til FN-systemet med jurisdiktion over de alvorligste forbrydelser, der vedkommer det internationale samfund som helhed,

som understreger, at Den Internationale Straffedomstol oprettet i henhold til denne statut skal være komplementær i forhold til national strafferetlig jurisdiktion,

som er fast besluttet på at sikre varig respekt for og håndhævelse af den internationale retsorden,

har opnået enighed om følgende:

Se retsinfo

Sidens top

 

I artikkel 17 står følgende:

Betingelser for antagelsen af en sag
1. Under hensyntagen til afsnit 10 i præamblen og artikel l skal domstolen beslutte, at en sag ikke kan antages, såfremt:
(a) sagen er genstand for efterforskning eller retsforfølgning af en stat, som har jurisdiktionskompetence, medmindre staten er uvillig eller ude af stand til effektivt at gennemføre efterforskning eller retsforfølgning.

 

 

warcrime
Foto: Stan, link til billede

 

Nuclear Threat Initiative (NTI)

The Nuclear Threat Initiative (NTI) is a nonprofit, nonpartisan organization with a mission to strengthen global security by reducing the risk of use and preventing the spread of nuclear, biological, and chemical weapons and to work to build the trust, transparency, and security that are preconditions to the ultimate fulfillment of the Non-Proliferation Treaty’s goals and ambitions.

De beskriver at Irak i 1995 under overvågning af FN destruerede sine biologiske og kemiske våben

se link

Sidens top

 

Irak burde have haft de samme muligheder, men de havde for meget olie.

NATO fjernede Irak's diktator Saddam Hussein med krig på et falsk grundlag. Over en million irakere er dræbt, og landet er bombet tilbage i udvikling og materiel formåen. Inden krigen havde man i Irak f.eks. et anlæg der kunne lave saltvand om til drikkevand- det er nu blot en ruin.

Tidligere var Irak et forholdsvist velstående land med en stor veluddannet gruppe, der kunne have været drivkraften i en fredelig demokratiudvikling. Nu er Irak præget af fattigdom, arbejdsløshed, utryghed, terror og religiøse stridigheder.

Kan man have demokrati uden tryghed?

UNHCR advarer om, at bileksplosioner, vejsidebomber, morterangreb og bortførelser er en daglig trussel mod irakerne. Man opfordrer til ikke at sende afviste asylansøgere tilbage til de fem centrale provinser i Irak, som fortsat er farlige - Bagdad, Diyala, Kirkuk, Nineveh og Salahuddin.

Der er stadig 50.000 amerikanske soldater i Irak.

Hvor blev genopbygningen af?

Krig er der råd til, men genopbygning og udvikling er der ikke råd til.

Måske var der også andre hensigter med krigen, klip fra Information d. 25. juli 2007:

"Vesten scorer kassen på de irakiske oliereserver.
Iraks enorme oliereserver, de tredjestørste i verden, skal nu åbnes for storstilet udnyttelse af vestlige olieselskaber. Det sker, når en kontroversiel lov, hovedsageligt udarbejdet af amerikanerne, forventes at blive sat til afstemning i det irakiske parlament i løbet af få dage"

"Den amerikanske regering har været involveret i arbejdet med at udforme et lovforslag, der lægger op til, at de store olieselskaber som BP, Shell og Exxon kan få 30 års kontrakter på udvinding af irakisk olie. Det viser et lovudkast, som The Independt har fået indsigt i. Samtidig lægger loven op til den første omfattende aftale med udenlandske olieinteresser i landet, siden industrien blev nationaliseret i 1972.
De enorme indtjeningsmuligheder for vestlige selskaber, som loven lægger op til, vil give vind i sejlene til de kritikere, som siger, at Irak-krigen er - og hele tiden har været en krig om olie."

 

De borgerlige svigter groft ved at nedlægge Irak-kommissionen

Politikken d. 29/6 - 2015

I virkeligheden burde enhver krigsdeltagelse kræve grundig undersøgelse efterfølgende.

Rasmus Brygger, tidligere landsformand for Liberal Alliances Ungdom

Forestil dig et land, hvor en siddende regering deltager i en militærkoalition, der baseret på et grundlag, der sidenhen viser sig at være urigtigt. Forestil dig desuden, at selve krigsdeltagelsen viser sig at være katastrofal og resulterer i en million dødsfald.

Læg dertil at der sidenhen er embedsmænd tæt på processen, der anonymt anklager regeringen for politisk bestillingsarbejde for at fremvise grundlag for krigsdeltagelse – og samtidig forsinker et statsligt efterretningsvæsen en formel undersøgelsesproces.

Ethvert moderne demokrati ville i denne situation afkræve svar fra politikerne. Men ikke det danske. Og med den nye regerings løfte om at nedlægge Irak-kommissionen, har det borgerlige Danmark leveret et demokratisk svigt af dimensioner…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Frygten for fakta

Leder information d. 30/6 - 2015

…Vi ved, at FN på linje med kommissioner i andre lande og juridiske eksperter herhjemme har vurderet, at Irakkrigen var i strid med folkeretten. Vi ved også, at anonyme embedsmænd fra Udenrigsministeriet i journalisten Jesper Tynells bog Mørkelygten har sagt, at de udførte politisk bestillingsarbejde for Fogh-regeringen, da de leverede det juridiske grundlag for dansk deltagelse i Irakkrigen, og at de reelt måtte bøje juraen til det yderste. Ligesom vi ved, at der i Irak ikke fandtes de masseødelæggelsesvåben, som daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og daværende udenrigsminister Per Stig Møller på linje med deres amerikanske og britiske kolleger gav offentligheden indtryk af, at Saddam Hussein var i besiddelse af…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Fogh ville vide, om han kunne retsforfølges

Information d. 18/10 - 2014

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen spurgte Udenrigsministeriets jurister, om han kunne retsforfølges ved Den Internationale Straffedomstol som en konsekvens af Danmarks deltagelse i Irakkrigen, siger embedsmænd i ny bog

Kan jeg blive stillet for Den Internationale Straffedomstol?

Det spørgsmål stillede tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen op til Danmarks deltagelse i krigen i Irak. Det siger flere anonyme jurister fra Udenrigsministeriet, fremgår det af ny bog med titlen Mørkelygten af journalist og Cavling-vinder Jesper Tynell.

Læs hele artiklen

 

Embedsmænd klamrede sig til ’juridisk halmstrå’ for at opfylde krigsønske

Information d. 18/10 - 2014

Udenrigsministeriets embedsmænd måtte overvinde en række juridiske hurdler for, at Danmark kunne deltage i Irakkrigen i 2003. Men VK-regeringen vidste ifølge embedsmændene godt, hvor tynd den juridiske argumentation var. Det fik Folketinget aldrig at vide af ’regeringens advokater’, som embeds-værket omtaler sig selv…

…Men embedsmændenes udtalelser i Jesper Tynells bog illustrerer med al tydelighed, at Udenrigsministeriet i en sådan situation ikke ser det som sin opgave at fremkomme med den mest sobre og korrekte folkeretlige analyse, mener Anders Henriksen, der er lektor i folkeret på Københavns Universitet.

Han vurderer, at Folkeretskontoret, som var det kontor i Udenrigsministeriet, der lavede notatet, »ser det som sin primære opgave at skabe juridisk råderum for regeringen«:…

Læs hele artiklen

Sidens top

Krav fra britisk fredsbevægelse:
Stil Blair for en krigsforbryder-domstol

Arbejderen d. 12/7 - 2016

Fredsbevægelsen kræver, at Chilcot-rapportens kritiske konklusioner munder ud i, at tidligere premierminister Tony Blair bliver stillet for en krigsforbryderdomstol for sin rolle i invasionen af Irak i 2003.

Link til artiklen - kræver abonnement

Sidens top

INVITATION TIL STIFTENDE GENERALFORSAMLING I TRIBUNALFORENINGEN

LØRDAG 30. JANUAR 2016 kl. 13.00 – 16.00
KØBENHAVNS RÅDHUS, UDVALGSVÆRELSE D, HVALROSPORTEN, BAGINDGANGEN

De politiske efterdønninger efter regeringens lukning af Irak- og Afghanistan kommissionen har endnu ikke lagt sig.
En gruppe af mennesker har siden sommeren 2015 undersøgt muligheden for at etablere et bredt folkeligt initiativ i form af et tribunal, som kan genoptage og færdiggøre de undersøgelser som kommissionen skulle have foretaget.
Denne initiativkreds inviterer nu til stiftende generalforsamling af en tribunalforening, der har til formål, at forberede og senere facilitere et tribunal til undersøgelse af Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.
Forslag til dagsorden, forslag til foreningsvedtægter og forslag til samlet projektbeskrivelsese nedenfor.

Sidens top

 

Forskere: Hemmelige Irak-dokumenter gemmer på sandheden.

Politiken d. 13/10 - 2015

…Med Liberal Alliance i spidsen vil et politisk flertal på Christiansborg have V-regeringen til at fremlægge de omstride Irak- og Afghanistan-dokumenter inden jul, så længe dokumenterne ikke er klassificerede. Derudover skal også kommissionens eget arbejde offentliggøres…

… I 2005 konkluderede en amerikansk undersøgelse, at efterretningsfolkenes vurdering af, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, var en »alvorlig efterretningsfejl«.

…Så sent som i 2010 konkluderede et hollandsk undersøgelsesudvalg bestående af syv dommere, at selve Irakkrigen ikke var i overensstemmelse med international lov…

læs hele artiklen

Sidens top

 

Danmark fritog sig selv fra tilsyn med, om krigsfanger fik tæsk

Politikken d. 27/9 - 2015

Det stred mod folkeretten, da Danmark standsede tilsyn med fanger i Irak.

Få dage efter at en dansk militærjurist 23. juni 2004 havde rapporteret til København om en række tilfælde af mishandling og tortur som »slag med kabellignende genstande« og »misbrug på kønsdelene« i et irakisk fængsel besluttede regeringen at stoppe tilsynet med fanger, som danske soldater havde afleveret til irakiske myndigheder og fængsler.

For ni irakiske fanger i det notorisk berygtede retssystem betød det standsede tilsyn, at de ikke mere skulle tilses af en dansk militærjurist, læge og militærpolitifolk for at undgå tortur og mishandling.

De ni specifikke personer fremgår af dokumenter til den nu lukkede Irakkommission, som Politiken har fået aktindsigt i. Ingen ved, hvad der siden skete de ni.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Demonstration mod lukning af Irak - kommissionen d. 8/8 - 2015

Link til arr. Facebook

 

Samler underskrifter i protest:
Soldater kræver Irak-kommission genåbnet

D. 30/7 2015

En kaptajn i hæren og to tidligere ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste står i spidsen for et protestbrev mod, at regeringen vil nedlægge Irak-kommissionen. Også flere andre soldater har skrevet under.

rak-kommissionen skal ikke skrottes – den skal styrkes!

Sådan lyder opfordringen fra kaptajn i hæren Mads Silberg, tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard og tidligere efterretningsanalytiker i FE Frank Grevil har skrevet under på et åbent brev i protest mod, at regeringen vil Irak- og Afghanistan-kommissionen…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Database om Irakfanger er væk

Politiken d. 16/7 - 2015

Centrale oplysninger, der kunne være med til at opklare danske fangers skæbne, er ifølge forsvaret forsvundet. Oppositionen: Undersøg fangehåndteringen særskilt.
Forsvundet. Danmark er ansvarligt for hvad der er sket med de over 300 irakere, men kender kun skæbnen for 76 af de udleverede fanger. - Foto: Peter Hove Olesen (Arkiv)

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Dokumenter og database om Irak-fanger er forsvundet.

DR d. 16/7 - 2015

Centrale dokumenter og en elektronisk database med oplysninger om, hvordan danske soldater håndterede fangerne under Irak-krigen, er blevet væk…

…Ifølge internationale konventioner var og er Danmark ansvarlig for, hvad der er sket med de over 300 irakere. Forsvaret kender kun skæbnen for 76 af de udleverede fanger, skriver Politiken…

Læs hele artiklen

 

Sidens top

Ny lov mørklægger centralt Blackwater-dokument

JP d. 8/7 - 2015

Irak: Et centralt dokument i Blackwater-sag bliver hemmeligholdt med henvisning til omstridt regel i den ny offentlighedslov. Politikere er rasende…

…Søndag beskrev Jyllands-Posten, hvordan forsvaret i flere interne notater kaldte aftalen med Blackwater for »uformel«, ligesom der i et notat stod, at det trods aftalen var o.k. at fastholde over for offentligheden, at forsvaret ikke samarbejdede med private sikkerhedsfirmaer i Irak – akkurat som den daværende VK-regering havde svaret Folketinget flere gange tidligere i 2006…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Espersen: »Der kører nogle meget teoretiske spekulationer om lovlige og ulovlige krige. Jeg kan ikke acceptere det«

Politiken d. 8/7 - 2015

DF-profil kan ikke frembringe jurister, der finder Irak-krigen lovlig. Men det er heller ikke relevant – for Folketinget definerer loven, siger han.

… Tidligere i dag gik Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen ind i debatten med følgende opdatering på Twitter:

»Når Folketinget beslutter at sende danske soldater i krig, så er det lovligt, og så er vores deltagelse lovlig. Alt andet er snak«.
»Det, vi beslutter, er lov« …

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Flertal ønsker åbenhed om Irak-kommissionens arbejde

Information d. 7/7 - 2015

Liberal Alliance og en samlet rød blok ønsker mest mulig indsigt i det arbejde, som Irak-kommissionen nåede at udføre. Materialet står til at blive overdraget til Rigsarkivet, hvor det tidligst bliver tilgængeligt om to årtier

Læs hele artiklen

 

Anti-Korruptions-NGO: Ødelæggende at lukke Irak-kommission

DR d. 6/7 - 2015

Regeringens beslutning er et tilbageskridt for åbenheden, lyder kritikken fra Transparency International Danmark

…Venstre-regeringens beslutning om at nedlægge Irak- og Afghanistan-kommissionen får nu også kritik fra Transparency International, en organisation, der bekæmper korruption i lande verden over.
- Når man ser på gennemsigtighed i statens arbejde over for borgerne, så er det her et klart tilbageskridt, siger Knut Gotfredsen, der er formand i Transparency Internationals danske afdeling…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Nedlæggelse af retsstaten

Arbejderen d. 3/7 - 2015 af Christian Harlang

Nedlæggelse af Irak-kommissionen er et led i afdemokratiseringen af den demokratiske retsstat.

Nedlæggelsen af Irak-kommissionen indgår i det system af forsøg på at undvige, at sandheden om den ulovlige krigsaggression bliver bragt frem i lyset, og at ansvaret for tortur under ansvar for det danske militær bliver afdækket.

I en demokratisk retsstat er det de uafhængige og velfungerende domstole, der skal udføre disse vitale funktioner, således at ingen myndighedsperson bliver ansvarsfri, og således at samfundet - af hensyn til fremtiden - kan lære af fejltagelserne. Sker dette ikke, er der ikke retfærdighed, og så vil statsmagten gentage ulovlighederne.

I 2010 afviste Højesteret at behandle substansen om grundlovsbruddet, idet man hævdede, at der ved grundlovsændringen i 1953 modsat Norge, Sverige og Tyskland ikke var indført overensstemmelse med international ret.

Ansvaret for selve krigens udførelse har Forsvarsministeriet med flere undgået ved forskellige manøvrer. Blandt disse hører forsinkelse, og i disse spalter har jeg, da man i 2012 endeligt nedsatte Irak-kommissionen, kaldt dette for en syltekrukke og påpeget, at domstolene er det rigtige forum. Nedlægges kommissionen, er der kun domstolene tilbage, og jeg vil i tortursagerne til et retsmøde i Østre Landsret den 9. november begære forhenværende forsvarsminister Søren Gade afhørt som vidne.

Næste etape bliver, at der forhåbentligt rejses en rigsretssag, med mindre nye tildækningsforsøg igen bliver gjort. Som det ser ud nu, har vi kun domstolene at håbe på, hvis de vil gøre arbejdet.

Læs hele artiklen i Arbejderen

 

guantanamo
Foto: Stephen Melkisethian, 2014 DC Rally To Close Guantanamo, link til billede

 

Hemmeligt notat: Fogh varslede støtte til USA et år før Irakkrigen

Politikken d. 2/7 - 2015

Fogh drøftede en invasion af Irak med USA langt tidligere, end det hidtil har været kendt. Danmark »ville utvivlsomt yde sin støtte«, lød det fra Fogh ifølge et klassificeret notat.

Allerede i marts 2002 – et år før Irakkrigens begyndelse – drøftede daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, muligheden foren invasion af Irak med den amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz. Det viser et klassificeret mødereferat fra Statsministeriets arkiver, som Politiken kender indholdet af.

Se hele artiklen

Selv om vi i Danmark har ministeransvarslovn sagde Fog ikke i det danske Folketing at der var lavet en aftale med USA, uanset hvor mange spørgsmål han fik inden Irak krigen i Folketiget.

Se TV2

Sidens top

 

Hvad er andre landes Irak-kommissioner kommet frem til?

Politikken d. 1/7 - 2015

Både amerikansk, britisk og hollandsk rapport retter skarp kritik af Irak-krigen.

læs hele artiklen

Sidens top

 

Soldater-fagforeninger kritiserer nedlæggelse af krigskommission

To fagforeninger for soldater kritiserer Lars Løkke Rasmussens nye regering for at ville nedlægge den kommission, som er i gang med at undersøge Danmarks krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan.

Information d. 30/6 - 2015

…»Når der er tvivl om legaliteten af den danske krigsførelse, falder det tilbage på soldaterne og det, de gør ude i verden. Det er vores holdning, at alle sten bør vendes, så vi kan få det frem i lyset, hvis der er noget, som ikke har været i orden,« siger Jesper K. Hansen, der tilføjer: »Det er meget vigtigt for soldaterne, at der er bred politisk opbakning og bred folkelig opbakning, når de tager ud og handler på Danmarks vegne. Derfor vil vi gerne have afklaret alle tvivlsspørgsmål. Som det er nu, kan befolkningen med rette spørge, om alt var o.k., og det duer ikke.«…

…Men der har også været andre væsentlige problemer. Først i efteråret sidste år godkendte Politiets Efterretningstjeneste kommissionens lokaler og it-systemer. Det skete dermed først knap to år efter, at kommissionen blev nedsat. Ifølge et notat skrevet af den tidligere formand efter en proces, hvor også Forsvarets Efterretningstjeneste var indblandet i forsinkelsen…

læs hele artiklen

Sidens top

 

DF kræver Irak-kommission lukket

Politiken d. 27/6 - 2015

DF vil holde V-regering op på ønske om at lukke krigskommission.

… Adspurgt, hvor han ved fra, at kommissionen er spild af penge, svarer Peter Skaarup (DF):

»Jeg ved det fra, at det jo i høj grad er et politisk spørgsmål, hvad vi kan lære af Irakkrigen og beslutningsgrundlaget dengang. Det var en politisk afvejning, man foretog dengang, hvor man sagde, at Saddam Hussein ikke overholdt FN’s resolutioner, og det vurderede man så fra dansk side, at det var nok til, at man kunne gøre det, man gjorde«.

Læs hele artiklen

Dårlig begrundelse

Det er en utrolig dårlig begrundelse Peter Skaarup (DF) kommer med. Han forholder sig jo på ingen måder til om det var et rimeligt grundlag at gå i Krig på.

På det tidpunkt havde man ikke fundet masseødelæggelsesvåben i Irak.

USA har ikke destrueret sine biologisk og kemiske våben endnu - skal de omliggende stater gå i Krig med USA på det grundlag?

Man kan heller ikke sige at Sadam var en diktator der var meget værre end de andre diktatorer.

Sidens top

 

 

 

 


USA offentliggør grundlaget for Irak-krigen

Information d. 10/4 2015

USA vidste udmærket, at Saddam Hussein var en langt mindre trussel mod verdensfreden, end politikerne påstod. Det fremgår af det efterretningsmæssige grundlag for Irak-krigen, som netop er blevet offentliggjort

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Enhedslisten til anonyme embedsmænd: Fortæl om Irak-krigen til en dommer

Politiken d. 18/10 - 2014

Vi kendte facit på forhånd, siger embedsmænd om grundlag for Irak-krig i ny bog.

…»Jeg vil kraftigt opfordre de pågældende embedsmænd til at stille sig frem for kommissionen og fortælle alt, hvad de ved, om beslutningen dengang. Hvis der skal placeres et ansvar, så kræver det, at der kommer ansigt på embedsmændene. Hvis de er i besiddelse af viden om, at den måde, som regeringen videregav oplysninger til Folketinget, var forkert eller misvisende, så mener jeg, at de har pligt til at fortælle om det«, siger Per Clausen…

…Kommissionen, der undersøger baggrunden for den danske beslutning om at gå i krig mod Irak, skal også undersøge tilbageholdelse af fanger i forbindelse med krigene i Irak og Afghanistan. Kommissionen skal efter planen være færdig med sit arbejde i slutningen af 2017…

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Embedsmænd: Juridisk grundlag for Irak-krig var politisk bestillingsarbejde

Information d. 18/10 - 2014

Det var politisk bestillingsarbejde, da jurister i Udenrigsministeriets Folkeretskontor i 2003 erklærede dansk deltagelse i Irakkrigen for lovlig. Det fortæller flere af juristerne nu i bogen Mørkelygten af den prisbelønnede journalist Jesper Tynell

Klik her

Sidens top

 

Cheney's Halliburton Made $39.5 Billion on Iraq War

ren d. 20/3 2013 By Angelo Young, International Business Times

he accounting of the financial cost of the nearly decade-long Iraq War will go on for years, but a recent analysis has shed light on the companies that made money off the war by providing support services as the privatization of what were former U.S. military operations rose to unprecedented levels...

...According to the bipartisan Commission on Wartime Contracting in Iraq and Afghanistan, the level of corruption by defense contractors may be as high as $60 billion. Disciplined soldiers that would traditionally do many of the tasks are commissioned by private and publicly listed companies...

...Last week, the Costs of War Project by the Watson Institute for International Studies at Brown University said the war in Iraq cost $1.7 trillion dollars, not including the $490 billion in immediate benefits owed to veterans of the war and the lifetime benefits that will be owed to them or their next of kin.

Læs hele artiklen

 

Seneste:

 

Declassified CIA Document Reveals Iraq War Had Little

Justification d. 28/3 - 2016

This article was originally published in 2015 and is frequently updated

The justification for going to war in Iraq thirteen years ago, was based on a 93-page classified document that allegedly contained “specific information” on former Iraqi leader President Saddam Hussein and the weapons of mass destruction (WMD) programs he was apparently running.

Læs hele artiklen og CIAs rapport

 

Dick Cheney Poisoned Hundreds of US Troops in Iraq — They’re Dying — And the Media is Silent

The Free Thought

d. 19/2 - 2016

The legacy of death and misery from the invasions of Iraq and Afghanistan continues today, and, once again, Dick Cheney plays a central role. A new book by Joseph Hickman, a former U.S. Marine and Army sergeant, titled “The Burn Pits: The Poisoning of America’s Soldiers” details how soldiers and local civilian populations were exposed to constant streams of toxic smoke from the burning of waste.

The infamous Kellog, Brown, and Root (KBR), which was a part of Dick Cheney’s corporate empire under Halliburton, operated about 250 burn pits which contributed to the $40 billion that Halliburton made during the Iraq occupation. “Every type of waste imaginable” was burned, including “tires, lithium batteries, asbestos insulation, pesticide containers, Styrofoam, metals, paints, plastic, medical waste and even human corpses.”

Læs hele artiklen

Sidens top

 

“They really don’t want this out”: The biggest Iraq War scandal that nobody’s talking about

Salon d. 16/2 - 2016

The first 10 pages of “The Burn Pits: The Poisoning of America’s Soldiers” will rip your heart out. In the opening chapter of this new book, Joseph Hickman, a former U.S. Marine and Army sergeant, shares the brief and tragic life story of one Iraq War veteran. In a nutshell, a healthy young man shipped off to Iraq, was stationed at a U.S. military base where he was exposed to a constant stream of toxic smoke, returned home with horrible respiratory problems, was denied care by the VA, developed brain cancer and died.

Thousands of soldiers have suffered similar fates since serving in the vicinity of the more than 250 military burn pits that operated at bases throughout Iraq and Afghanistan. Many who haven’t succumbed to their illnesses yet have passed along the legacy of their poisoning to their children. “The rate of having a child with birth defects is three times higher for service members who served in those countries,” according to the book.

The impact on local civilian populations is even more widespread. Although collecting data in these war-ravaged areas is extremely difficult, the studies that have been conducted reveal sharp increases in cancer and leukemia rates and skyrocketing numbers of birth defects. The toxic legacies of these burn pits will likely continue to devastate these regions for decades.

So what are the “burn pits”? When the U.S. military set up a base in Iraq or Afghanistan, instead of building incinerators to dispose of the thousands of pounds of waste produced each day, they burned the garbage in big holes in the ground. The garbage they constantly burned included “every type of waste imaginable” including “tires, lithium batteries, asbestos insulation, pesticide containers, Styrofoam, metals, paints, plastic, medical waste and even human corpses.”

Here’s where the story gets even more infuriating. As a result of the privatization of many aspects of military operations, the burn pits were operated by Kellogg, Brown, and Root (KBR), a former subsidiary of Halliburton, the company where Dick Cheney was CEO before ascending to the White House. During the Bush administration, Halliburton made nearly $40 billion from lucrative government contracts (despite many corruption scandals), Dick Cheney and his corporate allies got incredibly rich, and the soldiers whose lives have likely been destroyed by this reckless operation… are pretty much screwed.

læs hele artiklen

 

 

Irak krigen byggede på løgn
og nu er det bevist grundigt.

De rigeste og militærindustrien skulle tjene et astronomisk beløb og samtidig kunne man stjæle verdens tredjestørst største olielager.

Hvorfor skal de ikke have krigsskadeerstatning?

 

USA offentliggør grundlaget for Irak-krigen

Information d. 10. april - 2015

USA vidste udmærket, at Saddam Hussein var en langt mindre trussel mod verdensfreden, end politikerne påstod. Det fremgår af det efterretningsmæssige grundlag for Irak-krigen, som netop er blevet offentliggjort

Læs hele artiklen

 

og der er ingen kontrol med biologiske våben

Ingen kontrol med biologiske våben.

Information d. 4/9 2008

Selv om der i dag findes en international konvention, der forbyder alle typer biologiske våben, er der ingen kontrol med, om konventionen overholdes. Eksperter advarer om, at biologiske våben udgør 'en massiv fremtidig trussel' og ser med bekymring på USA's massive forskning i 'forsvarsvåben'

Læs hele artiklen

 

USAs Irak-vurdering

 

Danmark vil ikke offentliggøre deres krigsgrundlag:

’Danmark bør følge USA’s eksempel’
Forskere og tidligere efterretningsanalytikere opfordrer Danmark til at offentliggøre det danske krigsgrundlag.

Information d. 10/4 - 2015

...Hverken Forsvarsministeriet eller forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har ønsket at svare på opfordringerne til at offentliggøre det danske krigsgrundlag.

Se hele artiklen

Sidens top

Borgerlige vil lukke Irak-kommissionen efter to spildte år.

Politikken d. 27/1 - 2015

Det er et skib, der ikke kan sejle, siger Venstres Troels Lund Poulsen.

Læs hele artiklen

 

Embedsmænd: Juridisk grundlag for Irak-krig var politisk bestillingsarbejde

Information d. 18/10 - 20141

Facit var på forhånd lagt fast ’fra højeste sted i regeringen’, da embedsmænd i Udenrigsministeriet i 2003 konkluderede, at det var lovligt for Danmark at gå i krig i Irak. Det fortæller embedsmændene nu selv i ny bog
Indland

Det var politisk bestillingsarbejde, da jurister i Udenrigsministeriets Folkeretskontor i 2003 erklærede dansk deltagelse i Irakkrigen for lovlig. Det fortæller flere af juristerne nu i bogen Mørkelygten af den prisbelønnede journalist Jesper Tynell.

Læs hele artiklen

 

 

Irak-kommission skal granske en million dokumenter

DR 23/4 - 2014

Irak-kommissionen ligner allerede nu et kolonormt papirmonster. Op mod en million dokumenter skal granskes.

Læs hele artiklen

 

Dét fik Danmark for sin indsats

Af Nicolai B. Bechfeldt, premierløjtnant i Hæren og cand.stud.soc i international sikkerhed og folkeret ved Syddansk Universitet

Berlingske d. 27/7 2014

HVIS DANMARK SOM en del af NATO fortsat vil nyde godt af den sikkerhedspolitiske beskyttelse, som en stærk alliance med USA giver, må vi fortsat støtte den amerikansk-ledede kamp mod terror. Vi skal være villige til at være med dér, hvor det gør ondt.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Bryder selv FN-konvention

Arbejderen d. 17/9 - 2013

USA har 3135 tons kemiske våben
USA har haft 15 år til at destruere sine kemiske våben og skulle have afskaffet dem sidste år. Men det er ikke sket, trods løfter til det internationale samfund.

Læs hele artiklen

Sidens top

 

Løgnen om krigen

Information d. 22/4 - 2010

...Det var især hans beretning om Iraks mobile våbenanlæg, som rystede verden. Både USA og Danmark brugte oplysningerne til at retfærdiggøre krigen. Udenrigsminister Colin Powell stod i FN og fortalte om de mobile anlæg. Det samme gjorde udenrigsminister Per Stig Møller (K) herhjemme. De glemte begge at fortælle, at kilden til oplysningerne - Curveball alias Rafid Ahmed Alwan - var afsløret som patologisk løgner og var indlagt på en psykiatrisk klinik i Schweiz...

Læs hele artiklen

Sidens top

bank

The Central Bank of Iraq, guarded by U.S. Army soldiers, on June 2, 2003.
Foto by Thomas Hartwell

 

Biggest crime you've never heard of: when US and UK killed half a million children

Stop th War coalition d. 31/5 - 2015

Ian Sinclair 31 May 2015. Posted in News
No country had ever been subjected to more comprehensive economic sanctions than Iraq, enforced mainly by US and UK.

læs hele artiklen

 

USAs Irak-vurdering

 

Danmark vil ikke offentliggøre deres krigsgrundlag:

’Danmark bør følge USA’s eksempel’
Forskere og tidligere efterretningsanalytikere opfordrer Danmark til at offentliggøre det danske krigsgrundlag.

Information d. 10/4 - 2015

...Hverken Forsvarsministeriet eller forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har ønsket at svare på opfordringerne til at offentliggøre det danske krigsgrundlag.

Se hele artiklen

 

Løgnen om krigen

Information d. 22/4 - 2015

...Det var især hans beretning om Iraks mobile våbenanlæg, som rystede verden. Både USA og Danmark brugte oplysningerne til at retfærdiggøre krigen. Udenrigsminister Colin Powell stod i FN og fortalte om de mobile anlæg. Det samme gjorde udenrigsminister Per Stig Møller (K) herhjemme. De glemte begge at fortælle, at kilden til oplysningerne - Curveball alias Rafid Ahmed Alwan - var afsløret som patologisk løgner og var indlagt på en psykiatrisk klinik i Schweiz...

Læs hele artiklen

 

 

Synspunkt

Irak burde have haft de samme muligheder, men de havde for meget olie.

NATO fjernede Irak's diktator Saddam Hussein med krig på et falsk grundlag. Over en million irakere er dræbt, og landet er bombet tilbage i udvikling og materiel formåen. Inden krigen havde man i Irak f.eks. et anlæg der kunne lave saltvand om til drikkevand- det er nu blot en ruin.

Tidligere var Irak et forholdsvist velstående land med en stor veluddannet gruppe, der kunne have været drivkraften i en fredelig demokratiudvikling. Nu er Irak præget af fattigdom, arbejdsløshed, utryghed, terror og religiøse stridigheder.

Kan man have demokrati uden tryghed?

UNHCR advarer om, at bileksplosioner, vejsidebomber, morterangreb og bortførelser er en daglig trussel mod irakerne. Man opfordrer til ikke at sende afviste asylansøgere tilbage til de fem centrale provinser i Irak, som fortsat er farlige - Bagdad, Diyala, Kirkuk, Nineveh og Salahuddin.

Der er stadig amerikanske soldater i Irak.

Hvor blev genopbygningen af?

Krig er der råd til, men genopbygning og udvikling er der ikke råd til.

Måske var der også andre hensigter med krigen, klip fra Information d. 25. juli 2007:

"Vesten scorer kassen på de irakiske oliereserver.
Iraks enorme oliereserver, de tredjestørste i verden, skal nu åbnes for storstilet udnyttelse af vestlige olieselskaber. Det sker, når en kontroversiel lov, hovedsageligt udarbejdet af amerikanerne, forventes at blive sat til afstemning i det irakiske parlament i løbet af få dage"

"Den amerikanske regering har været involveret i arbejdet med at udforme et lovforslag, der lægger op til, at de store olieselskaber som BP, Shell og Exxon kan få 30 års kontrakter på udvinding af irakisk olie. Det viser et lovudkast, som The Independt har fået indsigt i. Samtidig lægger loven op til den første omfattende aftale med udenlandske olieinteresser i landet, siden industrien blev nationaliseret i 1972.
De enorme indtjeningsmuligheder for vestlige selskaber, som loven lægger op til, vil give vind i sejlene til de kritikere, som siger, at Irak-krigen er - og hele tiden har været en krig om olie."

 

Tanker

Irak betaler erstatning for Saddam Husseins invasion af Kuwait i 1990. Mon der er nogen der betaler erstatning til Irak?

Hvad var der sket hvis andre land stjal amerikanske værdier, læs her hvordan USA stjal værdier i Irak. Læs mere her

Det er ufatteligt hvor kyniske nogle mennesker kan være, se amerikanske sodat udtale sig. se video

Sidens top

 

10 år efter: Irakkrigen har kostet 4600 milliarder kroner

DR d. 15/3 - 2013

20. marts 2003 rykkede en USA-ledet koalition ind i det olierige land. 120.000 blev dræbt under konflikten.

I den kommende uge er det præcist 10 år siden, at USA og andre vestlige lande invaderede Irak, og et hold amerikanske forskere har i den anledning gjort status over den otte år lange og blodige krig.

Mindst 116.000 civile irakere og mere end 4800 mennesker fra koalitionsstyrkerne mistede livet fra invasionen begyndte 20. marts 2003, til de amerikanske styrker trak sig ud af landet i december 2011.

Læs hele artiklen

 

Toxic legacy of US assault on Fallujah 'worse than Hiroshima'

The shocking rates of infant mortality and cancer in Iraqi city raise new questions about battle
By Patrick Cockburn d. 24/7 - 2010

Dramatic increases in infant mortality, cancer and leukaemia in the Iraqi city of Fallujah, which was bombarded by US Marines in 2004, exceed those reported by survivors of the atomic bombs that were dropped on Hiroshima and Nagasaki in 1945, according to a new study.

Iraqi doctors in Fallujah have complained since 2005 of being overwhelmed by the number of babies with serious birth defects, ranging from a girl born with two heads to paralysis of the lower limbs. They said they were also seeing far more cancers than they did before the battle for Fallujah between US troops and insurgents.

Their claims have been supported by a survey showing a four-fold increase in all cancers and a 12-fold increase in childhood cancer in under-14s. Infant mortality in the city is more than four times higher than in neighbouring Jordan and eight times higher than in Kuwait...

læs hele artiklen

 Sidens top


Irak-krigen har kostet 15.000.000.000.000 kr. i USA


Jyllandsposten d. 29/2 - 2008

Indsatsen i Irak har både menneskeligt og økonomisk været en dyr fornøjelse for USA. 50.000 kroner per amerikansk statsborger har krigen kostet indtil videre, vurderer Nobelprismodtager.

"Den kommende præsident vil arve et USA, som lever på lånt tid og lånte penge," siger den tidligere Verdensbank-direktør Joseph Stiglitz i dag til The Telegraph.

Harvard-professor Linda J. Bilmes har sammen med Joseph Stiglitz skrevet bogen The Three Trillion Dollar War: The True Cost of the Iraq Conflict. I bogen beskyldes Bush-administrationen for at skjule de menneskelige og økonomiske konsekvenser af krigen i Irak...

...Joseph Stiglitz, der tidligere har modtaget Nobelprisen i økonomi, anslår, at Irak i de kommende to år vil koste yderligere en 2,5 billioner kroner...

Læs hele artiklen

 Sidens top


Det militærindustrielle kompleks -- fjenden indefra

kristeligt Dagblad d. 30/6 2006

KRONIK: Verdens sidste supermagt er i dag truet af dén indre fjende, som præsident Eisenhower indsigtsfuldt advarede imod i 1961: En konflikt imellem dét, der gavner det militærindustrielle kompleks, og dét, der gavner det amerikanske samfund…

…Efter nogle år med jubel over kommunismens sammenbrud opstod der alvorlige økonomiske og politiske problemer i USA. Dollaren begyndte at falde drastisk (ligesom det i øvrigt sker nu igen, hvilket i sig selv skaber begrundet frygt for nye terrorangreb og mere krig!). Fredsvindene medførte, at beskæftigelsen stagnerede i USA i midten af 1990'erne. Militærbaser samt fly- og våbenfabrikker lukkede eller skar drastisk i antallet af ansatte. Arbejdsløshedskøen voksede år for år.

Samtidig med den militære og nationale lavkonjunktur begyndte titusindvis af højreorienterede amerikanere at organisere sig i militsgrupper, der udpegede den føderale regering i Washington som fjende af det amerikanske folk. 100.000 mand stor blev denne hær, der først blev ignoreret, men så at sige sprængte sig vej på den politiske dagsorden.

En chokeret præsident Clinton og omverden erfarer den 19. april 1995, at den statsfjendtlige cowboy-hær mener det alvorligt, da en regeringsbygning i Oklahoma City bliver sprængt i luften og over 168 uskyldige mennesker dræbt. Umiddelbart efter Oklahoma-bomben anholdt FBI 13 militsfolk i Arizona, mistænkt for at forberede bombeattentater mod amerikanske regeringsbygninger…

Læs hele artiklen

Sidens top

Øvringt indhold denne webside:

Irak krigen årsagen til den økonomiske krise.
USA planter positive historier i Irakisk presse
Oppositionen vil have de danske tropper ud
Vi svømmede i 100 dollar sedler
USA's invasion af Irak var ulovlig. Det siger FN’s generalsekretær Kofi Annan.
Fanger udsat for tortur og seksuel ydmygelse.
Kerry - Bush vidste at en besættelse ville føre til kamp mod terrorister.

USA har tabt krigen i Irak

Ingen masseødelæggelsesvåben

Informations kritik af regeringens deltagelse i krigen mod Irak

Udtalelser
Læs debatten om FE´s vurdering:
Koalitionen anvender terror.
USA's angreb på Iraks vandrensningssystem


Sidens topSidens indhold

 

 

 

Irak krigen årsagen til den økonomiske krise.

http://www.information.dk/166103

kan du læse:

"LONDON: "De nuværende økonomiske problemer kan tilskrives Bush regeringens udenrigspolitik og især krigen i Irak."

Så bastant lyder kritikken fra økonomen Joseph Stiglitz i et interview med BBC. Og han er ikke nogen tilfældig økonom, men nobelpristager i økonomi, tidligere cheføkonom i Verdensbanken og forhenværende formand for den amerikanske præsidents råd af økonomiske rådgivere. ..."

Det er trist at krigsindustrielle kompleks kan give et afkast på 25%. Hvis det ikke var tilfældet, ville der nok være en mere kritisk presse i USA.

Poul Eck Sørensen d. 19/9 - 2008

Sidens topSidens indhold


USA planter positive historier i Irakisk presse - Politiken d. 30. nov. 2005

I Politiken kunne man læse at USA betaler Irakiske aviser for at skrive positivt om det amerikanske militær. En aktivitet der er forbudt i USA, men som Pentagon åbenbar finder er ok når det blot foregår i Irak.

En besynderlig form for demokratiopfattelse de har i USA

Sidens topSidens indhold


 

Oppositionen vil have de danske tropper ud

Fra information d. 23. nov. 2005:
"Besættelsesstyrker er problemet, ikke løsningen i Irak, hvor 82 procent af befolkningen vil have styrkerne fjernet. Derfor vil både SF og de radikale trække de danske tropper ud af Irak"


 

Vi svømmede i 100-dollar sedler.

Information d. 1. september og 3. august  2005

4 milliader dollar i kontanter blev delt ud inden irakkerne selv overtog pengekassen d. 30 juni. Penge som var inddraget af landets olieoverskud.

Information skriver d. 3. august at amerikanerne havde så travlt med at bruge pengene fordi de ikke kunne stilles til regnskab for dem.

Sidens topSidens indhold


 

USA's invasion af Irak var ulovlig. Det siger FN’s generalsekretær Kofi Annan.

Han tilkendegiver samtidigt overfor BBC, at han tvivler på, at det kommende valg i Irak kan holdes, hvis ikke sikkerheden forbedres.

- Jeg er en af dem, der mener, at FN's Sikkerhedsråd skulle have givet grønt lys til den amerikanske invasion, der afsatte Saddam Husseins regime, siger Annan.

Forkert beslutning
- Jeg har anført, at det ud fra vores synspunkt ikke var i overenstemmelse med FN's charter, og ud fra FN's charter var det ulovligt, tilføjer han.

DR nyheder, 16. september 2004 06:31 Udland

Sidens topSidens indhold


 

Kerry - Bush vidste at en besættelse ville føre til kamp mod terrorister.

(Eller hvad de nu bør kaldes)

Citing an intelligence estimate prepared for Mr. Bush in late July that presents a bleak picture of prospects in Iraq, Mr. Kerry said the president was turning his back on his own intelligence and ignoring the reality that Iraq was increasingly in the hands of terrorists.

"He didn't tell you this," Mr. Kerry said, even though "his own intelligence officials have warned him for weeks that the mission in Iraq is in serious trouble.''

The New York Times By ELISABETH BUMILLER
Published: September 17, 2004

Sidens topSidens indhold


 

Fanger udsat for tortur og seksuel ydmygelse.

Billeder fra behandlingen af fanger i Irak fra CBS´s news

klik her

Vi er overbevist om at dette er foregået med ordre fra højeste sted, og at disse metoder er sat i system og anvendt på Cuba, i Afghanistan og i Irak. Samme metoder som USA har anvendt i Latinamerika i 80érne se vores side om 11. september, som også medtager 11. september i Chile. 
Det er  trist at de mange rapporter som menneskerettighedsorganisationer og Røde Kors har sendt til politikkerne, ikke har haft nogen effekt.  Først da billederne skabet offentlig forargelse kom politikkerne med udtalelser - det er for uansvarligt.
(Amnesty International og Internationalt Røde Kors  gjorde regeringerne opmærksom på, at der fandt mishandling af fangerne sted).

Klip fra NBC d. 24/5 - 2004 - viser at Bush, Rumsfeld og John Ashcroft har sagt god for disse metoder:

But a NEWSWEEK investigation shows that, as a means of pre-empting a repeat of 9/11, Bush, along with Defense Secretary Rumsfeld and Attorney General John Ashcroft, signed off on a secret system of detention and interrogation that opened the door to such methods. It was an approach that they adopted to sidestep the historical safeguards of the Geneva Conventions, which protect the rights of detainees and prisoners of war. In doing so, they overrode the objections of Secretary of State Colin Powell and America's top military lawyers—and they left underlings to sweat the details of what actually happened to prisoners in these lawless places. While no one deliberately authorized outright torture, these techniques entailed a systematic softening up of prisoners through isolation, privations, insults, threats and humiliation—methods that the Red Cross concluded were "tantamount to torture."

Oberstløjtnant Poul Dahl fra Prinsens Livregiment bør fyres, selv om han forhåbentlig giver udtryk for en holdning der er på retur. Og får vi en professionel hær bør det sikres, at alle har pligt til at angive den slags metoder. 

Tortur skaber flere terrorister og viser blot at selv lande som USA og England, der har haft langt flere år til at udvikle deres demokratier end de arabiske lande, har uhyrlige fejl der skal fjernes fra deres demokratier.

Amnesty International støtter Dansk Røde Kors’ kritik af regering og folketing udsendt den 19. maj 2004

Amnesty bakker op om generalsekretær Jørgen Poulsen fra Dansk Røde Kors offentlige kritik af såvel tidligere som nuværende regeringer og folketing for ikke at tage Genévekonventionerne alvorligt og dermed forårsage et skred i holdningerne til tortur og menneskerettigheder. 
- Vi er fuldstændig enige med Jørgen Poulsen og det er meget befriende, at Røde Kors sætter ord på det centrale problem, nemlig at respekten for Genèvekonventionerne skrider, siger Amnesty Internationals generalsekretær, Lars Norman Jørgensen.

Regeringen læste ikke Amnestys rapport om tortur i Irak

Udsendt d. 5. maj 2004

Læs mere her


Sidens topSidens indholdUSA har tabt krigen i Irak

Politikken d. 17. maj 2004

Men i tirsdags blev mønsteret brudt, da Jyllands-Posten i en skelsættende leder skrev følgende:

»Vi må stilfærdigt og i dyb resignation konstatere, at USA har tabt krigen i Irak. Nu er spørgsmålet kun, hvordan og hvornår USA får trukket sig tilbage uden at efterlade en helt uoverskuelig situation med fare for yderligere konflikter og blodsudgydelser. USA's autoritet som den frie og demokratiske verdens fremmeste repræsentant er uopretteligt sat over styr«.

 

Saddam's WMD never existed, says chief American arms inspector
By Andrew Buncombe in Washington

The Independent 24 January 2004

David Kay, who stood down yesterday as head of the Bush administration's hunt for weapons of mass destruction in Iraq, said that he did not believe that any stockpiles of such weapons ever existed. 

Sidens topSidens indhold


 

Informations kritik af regeringens deltagelse i krigen mod Irak

Information lavede en temapakke, som de ikke længere har på deres hjemmeside:

I en af artiklerne:

Irak-jura var også politik

kan du bl.a. læse:

Cand. jur. Thomas Dyhr, der netop har skrevet speciale om Irak-krigen og folkeretten, var rystet over samrådet.
»Det fremgik tydeligt af ministerens svar, at Folkeretskontoret havde leveret politiske vurderinger i stedet for et et sagligt juridisk grundlag for beslutningen om at gå i krig,« sagde han.
»Ifølge folkeretten er det hverken op til nogle lokale danske jurister eller en tilfældig dansk udenrigsminister at afgøre, om alle fredelige midler var udtømt. Ifølge FN’s charter er det udelukkende en vurdering, som FN’s Sikkerhedsråd kan foretage.«

Sidens topSidens indhold


 

Udtalelser:

Udtalelser fra FN-forbundets repræsantant- skabsmøde:

Irak-krigen i strid med folkerettens regler

Udtalelse fra Amnesty Internationals landsmøde 24.-25. april 2004. Om menneskerettighederne. 

Link til udtalelserne virker ikke længere.

Sidens topSidens indhold


 

 

Læs debatten om FE´s vurdering:

Denne debat er desværre fjernet på DR,
men:

Døgnets nyheder fra Ritzau
19. april 2004 kl. 19.50

Hvis Socialdemokraterne får magten efter næste folketingsvalg, lover partiet at stå i spidsen for en uafhængig undersøgelse af Irak-krigen. Det siger partiets udenrigsordfører, Jeppe Kofod, til Ritzau.

FE´s vurderinger var så forkerte så tjenesten bør nedlægges. Så vil den ikke skade kommende regeringers dømmekraft.
Har tjenesten blot afskrevet Bush´s bestillings arbejde hos CIA?  - ja, så bliver det endnu mere pinligt.

 

Sidens topSidens indhold


 

 

 

Koalitionen anvender terror.

Jan Øbergs definition på terror:
Stats- eller privat terroristerne lader deres handlinger går ud over uskyldige civile mennesker for at opnå et politiks mål.

Vi finder at koalitionen ikke afholder sig fra at anvende terror. Begivenhederne viser dette.
Se klip fra information nedenfor:

Ifølge tv-stationen al-Jazeera i Qatar og Reuters Television er antallet af faldne civile – mestendels kvinder, børn og ældre mænd – ekstraordinært højt. Måske 500-600 dræbte og 1.000 sårede. Det afvises på det skarpeste af Marineinfanteriets officielle talsmand i Falluja.
»Jeg tror, I vil finde frem til, at 95 pct. af de dræbte er mænd i militæralderen, som har mistet livet i kamp. Marineinfanterister er trænet til at skyde med stor nøjagtighed. At de har mistet 600 mand skyldes ene og alene, at vi er så gode til at ramme de rigtige personer...« siger oberstløjtnant Brennan Byrne.

April 2004

 

Sidens topSidens indhold


 

USA's angreb på Iraks vandrensningssystem

Pressemeddelelse 15. december 2003: 
Nagy taler om USA's angreb på Iraks vandrensningssystem

Den amerikanske forsker i folkemord og lektor ved George Washington University Thomas J. Nagy besøger Danmark i dagene den 8. til 10. januar. Her vil han bl.a. tale om det amerikanske militærs mangeårige strategiske angreb på Iraks vandrensningssystem. Nagys enestående bidrag til debatten om Irak-konflikten og om USA's militære strategi består i, at han har rettet offentlighedens opmærksomhed mod officielle amerikanske dokumenter, som beviser, at det amerikanske militær har anvendt en kombination af sanktioner og bombninger med den overlagte hensigt at ødelægge Iraks vandrensningssystem. I en artikel i tidsskriftet The Progressive i september 2001 gjorde Nagy opmærksom på en række rapporter udarbejdet af Pentagons efterretningstjeneste Defense Intelligence Agency i 1991, som viser, at den amerikanske regering med vilje brugte sanktionerne mod Irak til at nedbryde landets vandforsyning efter Golfkrigen.
Ikke alene bryder denne strategi med Genèvekonventionerne; den opfylder ifølge Nagy også Israel W. Charnys kriterier for et folkemord. Både Charny og Nagy er medlemmer af International Association of Genocide Scholars, som er et upartisk verdensomspændende selskab for folkemordsforskere.
Senere har Nagy gjort opmærksom på doktrindokumentet "Strategic Attack" fra 1998, som tydeligt gør angreb på el- og vandrensningssystemer til en del af det amerikanske luftvåbens strategi. Denne doktrin er vedtaget, selv om militære kilder oplyser, at muligvis 100.000 civile er døde af epidemier som følge af angreb mod vandrensningssystemet under Golfkrigen i 1991. Nagy har været i Irak i oktober 2002 for at undersøge, hvordan vandrensningssystemet ville klare sig igennem en ny krig, og han har fulgt med i udviklingen siden angrebet i marts 2003. Unicef rapporterer, at der igen i maj i år har været udbrud af kolera i det sydlige Irak, hvor det derfor har været nødvendigt at fragte rent vand ind fra Kuwait i vandtankvogne. Nagys stærke engagement i sin forskning har rødder i hans egen barndom som ungarsk flygtning i USA efter Anden Verdenskrig. Nagy er nu blandt de fremtrædende amerikanske akademikere, der forsøger at skabe en ny fremtidsvision for USA, som ellers med Terrorkrigen som påskud driver væk fra demokratiet og hen imod økonomisk og militær dominans - hvilket det amerikanske folk ikke ønsker. Mens nogle af hans kolleger betragter ham som upatriotisk, så fremgår det klart, at Nagy har en anden opfattelse af patriotismen. Blandt sine visionære løsninger har Nagy foreslået et forsoningsprojekt, hvor USA betaler 9 mia. dollar om året for at sikre rent vand til hele verdens børn. 

Yderligere baggrundsmateriale

Sidens topSidens indhold


 

152 koalitionssoldater dræbt siden 1. maj

1. maj var den dag Bush erklærede krigen for afsluttet.
Ud over de 152 koalitionssoldater, der er blevet dræbt af fjendtlig beskydning i Irak siden 1. maj, er 113 døde i forbindelse med ulykker eller ved tilfælde, hvor kampfæller ved en fejl har åbnet ild mod dem. Kilde Fyns Stiftstidende 7. november 2003.

Sidens topSidens indhold


 

EU-undersøgelse okt. 2003

Viser at de fleste europæer finder at USA gik ind på et illigitimt grundlag, der er i Danmark dog et flertalt der støtter USA´s besættelse.
Hvad ledelse af genopbygningen angår er der flertalt i Europa for at FN skal stå for dette, også i Danmark.
Målingen er bestilt af EU-kommissionen. 7500 er spurgt, 500 i hvert land. 

Sidens topSidens indhold


 

USA stjæler Irakiske værdier 

Kilde information d. 8-9. november 2003.
USA sælger Irakiske firmaer.
Selv om det er i modstrid med Haager-konventionen af 1907 og Genévekonventionen af 1949 (begge underskrevet af USA.
En besættelsesmagt må ikke sælge værdier, den må kun bruge disse.
Man må derfor håbe, at en kommende irakisk regering ikke kommer under amerikansk administration, så irakerne kan kræve deres værdier tilbage.

Læs mere her.

Sidens topSidens indhold


 

Underskriftsindsamling for undersøgelse af beslutningsgrundlaget for den danske krigsdeltagelse

Kort fortalt er vi en gruppe borgere over hele landet, der kræver en uvildig undersøgelse af beslutningsgrundlaget for den danske krigsdeltagelse.

Der kom en undersøgelse, men en tandløs. 

Sidens topSidens indhold


 

USA vidste Saddam ikke havde våben
25. september 2003, af Jørgen Steen Nielsen - Information - link virker ikke længere.

Allerede i 2001 sagde Powell og Rice, at Iraks diktator var militært stækket og ikke havde udviklet masseødelæggelsesvåben

Den amerikanske regering var flere år før Irak-krigen klar over, at Saddam Hussein ikke havde udviklet masseødelæggelsesvåben, og at den irakiske diktator var stækket i en sådan grad, at han ikke udgjorde nogen reel militærrisiko mod sine naboer.
Det afsløres i en ny tv-dokumentar om forspillet til Irak-krigen, produceret af den australske krigsreporter og filmmager John Pilger. 

Sidens topSidens indhold


 

USA ud af Irak

Amerikanernes irakiske allierede i det 25-mand store regeringsråd kræver nu, at USA afgiver magt til irakerne. Irakerne har allerede bedt om støtte hos FN og en række lande.

Fem højtstående medlemmer af Iraks regeringsråd - som USA har nedsat - kræver nu amerikanernes tilbagetrækning fra Irak og en overgivelse af magten til det 25-mand store irakiske regeringsråd.

Politiken 15. september 2003

Sidens topSidens indhold


 

Danske soldater egner sig ikke til politiopgaver.

I forbindelse med undersøgelse af konstabel Preben Pedersens død. Er det kommet frem at han blev skudt af sine kammerater, der antog ham for at være en irakisk tyv.

Danske soldater skyder åbenbart uden at undersøge hvem de skyder imod. Er de pågældende mistænk for tyveri, ja så skyder man. De to irakere der blev skudt viste sig at være ubevæbnede fiskere.

Man har givet en undskyldning men får de danske soldater der skød uden grund nogen straf - næppe. En politibetjent der skød uden grund ville ikke slippe på den måde. Første gang danske soldater dræbte en iraker blev det våben han havde brugt væk - det lyder ikke særlig godt.

Dette viser at soldater ikke er egnede til at løse politi opgaver, og hvorfor skulle de også være det.

Det andet drab, som ikke medførte danske soldaters død - bliver det undersøg?

Danske soldater udtalte til BT d. 29/8-03 at de var parat til at tage ud og hævne drabet. Hvad er det for en holdning, skal en eller anden uskyldig iraker, så dræbes fordi danske soldater ikke kan styre sig? 

Sidens topSidens indhold


 

Gør amerikanske soldater?

Som ovenfor nævnt egner de danske soldater sig ikke til politiopgaver, men gør de amerikanske det?

CNN viser i dette lille klip, at amerikanske tropper skyder en såret iraker, mens han ligger og vrider sig på jorden. Gad vide om soldaterne bliver straffet, eller om de får medaljer for denne handling?  Den udtalelse soldaten kommer med taler for sig selv.

Sidens topSidens indhold
D. 7/11 var 152 koalitionssoldater dræbt siden 1/5
EU-undersøgelse
USA stjæler irakiske værdier

Underskriftsindsamling for undersøgelse af beslutningsgrundlaget for den danske krigsdeltagelse
USA vidste Saddam ikke havde våben
25. september 2003, af Jørgen Steen Nielsen
Irakerne kræver USA ud af Irak
Danske soldater egner sig ikke til politiopgaver.
Gør amerikanske soldater?

Kronik af Coilín Oscar ÓhAiseadha

Irak høring d. 24/3 - 2004
Skyklapperne
USA

Talere afholdt i forbindelse med Esbjeg Fredsbevægelses demonstrationer

Link.

 

 

 

 

tegn

20. marts 2004 Budapest

 

 

Irak høringen 24/3 - 2004:

Solkongen var på:

Politikken d. 25. marts: HELE KONSTRUKTIONEN bag gårsdagens Irakhøring var bizar: Den statsminister, som kastede Danmark ud i en dybt kontroversiel krig uden om FN, kom for at aflevere en monolog, hvorefter han igen forlod salen. Ingen spørgsmål. Ingen dialog. Ingen vilje til diskussion, selv om der var nok at diskutere.

Fogs ønsker at et hvert land har lov til at føre krig mod et andet land, international lov sat ud på et sidespor:

Kristeligt Dagblad d. 26. marts: Det må erkendes, at en stat, der frygter massive angreb, for eksempel fra masseødelæggelsesvåben eller terrorister, ikke kan eller vil se passivt til, hvis FN's Sikkerhedsråd ikke er i stand til at handle. Set fra den truede stats synspunkt kan et nødvendigt alternativ til kollektiv handling godkendt af Sikkerhedsrådet i en sådan situation være, at den enkelte stat tager sagen i sin egen hånd og griber til militær magt ud fra ønsket om at beskytte sin befolkning, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Sidens topSidens indhold

Fogs kreative fortolkninger:

Information d. 26. marts: Hele FN-pagten sigter mod at begrænse anvendelsen af militær magt og militære trusler mest muligt. Kun i tilfælde af selvforsvar mod et væbnet angreb må staterne gribe til krig som udvej. Eneste anden undtagelse er, hvis Sikkerhedsrådet giver bemyndigelse.
Det er en stor magt, Sikkerhedsrådet hermed forvalter, og derfor bør enhver sådan uddelegering af Sikkerhedsrådets helt særlige kompetence være klar og utvetydig. Her er ikke plads til alle mulige fortolkninger og udlægninger af kommaer og paragraffer i teksten, som for eksempel:
- At resolution 1441 kan sammenkædes med tidligere resolutioner, og at summen af disse resolutioner tilsammen udgjorde en bemyndigelse til krig.
- At kravet om en ny »drøftelse« i Sikkerhedsrådet var noget andet end et krav om en ny »beslutning«.
- At resolutionens ordlyd om »alvorlige konsekvenser« for Irak frit kunne fortolkes som lig med en angrebskrig.

 

Tillykke 

til Charlotte Aagaard og Jørgen Steen Nielsen fra Information og Bo Elkjær fra Ekstra bladet for modtagelsen af Cavling-prisen for afdækning af fortielser og overdrivelser op til Irak krigen.


 

80% af irakerne har ikke tillid til de amerikanske besættelsestropper ifølge uafhængig britiske undersøgelse.


 

Skyklapperne

Skyklapperne er stadig slået ud, selv om kritikken vælter ned.

Det eneste argument for at gå i krig med Irak var, at Sadam havde masseødelæggelsesvåben, samt at det var for farligt at vente til våbeninspektø-
rerne var færdige med deres undersøgelser.
Det er i sig selv helt vanvittigt, men når der så yderligere ingen masseødelæggelsesvåben er, så er der end ikke et argument tilbage.

----------------------------------------

Coilín Oscar ÓhAiseadha har skrevet følgende: 

Spørgsmålet, der blev stillet til udenrigsministeren og forsvarsministeren, lyder sådan her: ”Vil ministeren redegøre for,
hvilke beviser der findes for, at Irak besidder
masseødelæggelsesvåben?”

Ministrene indleder deres svar sådan her: 
”Under den første våbeninspektion i Irak fra 1991 til 1998, forestået af UNSCOM, blev der navnlig fra 1995 fundet og destrueret store mængder kemiske og biologiske masseødelæggelsesvåben. Denne proces blev aldrig afsluttet som følge af, at våbeninspektørerne på grund af Iraks obstruktion af deres arbejde måtte forlade landet i 1998.”

Disse to sætninger viser meget tydeligt, hvor dybt misinformationen om Iraks masseødelæggelses-
våben og våbeninspektionerne rækker. Ministrenes svar viser nemlig, at de danske politikeres forvirring om disse mytiske våben ikke er noget nyt, men tværtimod rækker helt tilbage til den første våbeninspektion, UNSCOM. 

Fandt ingen våben efter 1993.

Jeg talte pr. telefon med den tidligere chefvåbeninspektør Scott Ritter den 16. juli, og hans kommentarer til de danske ministres første sætning ovenfor var korte og utvetydige: ”Vi fandt ingen masseødelæggelsesvåben efter 1993. Enhver, der siger, at vi fandt betydelige mængder af masseødelæggelsesvåben - eller råmaterialer til fabrikation af masseødelæggelsesvåben – efter 1995 er løgner. Eller misinformeret.” 

Sidens topSidens indhold


 

Kristeligt Dagblad d. 3. juli.

Kronikken på Kristeligt Dagblads websider

Ingen våben - ingen overraskelse 

IRAK-KRIGEN: Hvis regeringen ikke var klar over, at der hverken var masse-ødelæggelsesvåben i Irak eller folkeretligt grundlag for krigen, er det næppe, fordi de ikke var blevet advaret om det.

Kronik af Coilín Oscar ÓhAiseadha

Allerede i oktober 2002 gjorde FN's tidligere assisterende generalsekretær Hans von Sponeck medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn i Danmark opmærksom på, at »beviserne« for, at Irak var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben, var fejlagtige. ...

For at opsummere sagen: Ingen af de eksperter, der talte med Udenrigspolitisk Nævn og forsvarsudvalget den 5. november 2002, mente, at det foreslåede angreb mod Irak kunne retfærdiggøres. Alligevel gik Danmark med til invasionen. Det er tankevækkende: Hvorfor holder man møde med eksperterne, hvis man alligevel ikke tager hensyn til dem?

Dr. Coilín Oscar ÓhAiseadha, DCH (Diploma in Child Health), Harrestrupvang 11, st. th. Valby

Mvh 
Coilín. 
Den danske Komité for Fred og Udvikling i Irak,

Sidens topSidens indhold


 

USA

Ud over den tilsidesættelse af international orden der ligger i at USA med sin alliance gik i krig på trods af sikkerhedsrådet og FN´s charter og dermed foretog en krigsforbrydelse. Ja, så har omverdenen påtvunget befolkningen i Irak langt flere lidelser end Sadam.

Over 1.000.000 er døde grundet sanktionerne, heraf mindst 500.000 børn. Nogle sanktioner der var så skrappe, at hospitalssæbe var på den forbudte liste.

Kræfttilfældene er steget i Irak med 10 - 20% grundet brug af forarmet uran - et våben det har været totalt unødvendig at bruge for at vinde krigen, men det skulle vel afprøves. I følge Vietnanveteranerne har Golf Syndromet ramt 400.000 børn.

Mange mennesker får varige lidelse da elværker er bombet, hvilket betyder mangel på vand. Dette går især ud over børnene, hvoraf nogle har fået  hjerneskader der varer resten af livet, da det i dette varme område er særdeles vigtigt at få vand og rent vand.
Den general der blev spurgt først sagde det ville kræve 200.000 mand, men han blev fyret og man fandt så en der kunne klare sig med 50.000 mand. Dermed var der ikke tilstrækkelige ressourcer til at passe på sygehuse og kraftværker, at man skød på disse må være udtryk for manglende viden.

I tæt beboede områder har man anvendt klyngevåben, der lader mange små bomber ligge rundt omkring - nærmest som landminer, men klyngevåben er desværre ikke omfattet af landmine konventionen, som USA dog heller ikke har underskrevet. Det betyder at især mange børn vil komme til skade i lang tid efter krigen.

Der er et gammelt ordsprog der siger at man ikke skal skyde med sten når man bor i et glashus. Ingen lande i alliancen har skabt demokratier på under 100 år efter afskaffelse af enevælde eller oprettelse af en stat på andres område, men de kan let forlange af andre lande, at de ikke må have en diktator, selv om et land som Irak først kunne starte den demokratiske proces i 1922, da kolonimagten England først da delvis gav dem muligheden. Havde landet ikke været udsat for sanktioner, havde befolkningen haft langt større muligheder for på fredelig vis at afskaffe en diktator.

Samtidig kan vi huske, at i 80érne var det ok, når USA støttede det ene diktatur efter det andet i Latinamerika, samt terrorgrupper der.

Det er dog med glæde, at man kan notere sig at Bush har tilbagegang blandt vælgerne i takt med at den ene løgnhistorie efter den anden bliver afsløret.

Poul Eck Sørensen

Sidens topSidens indhold


 

Link

Skott Ritter

Scott Ritter: US at War with Iran
"We declared a war on terror and those who practice terror," said Ritter. "Are we going to declare war on ourselves?"

Link til Skott Ritter

 

Read in the middle

Read in the middle er en ret berømt blogger fra Bagdad Hans lille bror og mor blogger også
De giver et godt indtryk af hvordan det står til i Irak(Af H.. til)
http://raedinthemiddle.blogspot.com/
Moderes blog hedder
http://afamilyinbaghdad.blogspot.com/
 

Michael More

Michael More kendt med sin film Fharenheit 9/11 Har en side om USA's dårligdomme
http://www.michaelmoore.com/

Baghdad Burning

En lynende Inteligent ung kvindelig Computer teknikker fra Bagdad
Hun er Sunni og velformueret
http://riverbendblog.blogspot.com/

Juan Cole

Juan Cole is Professor of History at the University of Michigan.
Den største speciallist i Mellemøsten på nettet
http://www.juancole.com/

IRAQ -Occupation and Resistance Report

En side der stort set dagligt lægger links ind til artikler nettet om Irak, opdelt på besættelsen, Modstandskæmperne og analyser
http://psychoanalystsopposewar.org/ORR.htm

Oberst Karen Kwiatkowski

Tre artikler af den tidligere oberst Karen Kwiatkowski, om hvorledes de neokonservative inkl. folk med tilknytning til Israel overtog Pentagon i 2001 og 2002

link virker desværre ikke længere til militaryweek.com

World Tribunal on Iraq

World Tribunal on Iraq

»WTI Demands Bush and Blair Indictment at International Criminal Court
»WTI and the BBC, MEDIA LENS: Correcting for the distorted vision of the corporate media.
»Participant and witnesses' speeches
at the culminating session in ISTANBUL

 

Tuto:

Tutu tells Blair: Apologise for 'immoral' war
Independent d. 16/2 - 2004

 

TFF:

Her er der mange spændende artikler om Irak

 

United for Peace

United for Peace and Justice began as a national campaign to bring together a broad range of organizations throughout the United States to help coordinate work against a U.S. war on Iraq. At an initial meeting in Washington, DC on October 25, 2002, more than 70 peace and justice organizations agreed to form United for Peace and Justice and coordinate efforts to oppose the war on Iraq.

In June 2003, representatives of more than 325 local and national peace and justice groups from across the U.S. gathered again in Chicago for UFPJ's first Strategy and Planning Conference. The conference was aimed to help coordinate actions to stop the Bush administration's program of permanent war, as well as solidify UFPJ's organizational structure.

De har ikke længere oplysninger om Irak

http://www.unitedforpeace.org

Norbert's Bookmarks for a Better World

Conflict Regions, IRAQ !

sundayherrald:

Hvade en artikel om at Bush planlagde krigen mod Irak inden han blev præsident, og at han havde tænk sig at gennemføre dette uanset om Sadam sad ved magten eller ej.

Information:

Den internationalt anerkendte og kontroversielle journalist og mellemøst-kender, Robert Fisk, rapporterer om Irak-krigen direkte fra mellemøsten.
Link til temapakken findes ikke længere

Her kan man bl.a. læse at USA har indført censur på aviserne i Irak!

Fejlinformationerne til Folketinget om inden Irak krigen.
FN’s våbeninspektion bekræfter nye eksempler på fejlinformation op til Irak-krigen. Socialdemokratiet vil have regeringen stillet til ansvar.

Når moderne, demokratiske lande fører krig, så udkæmpes en meget stor del af slaget i medierne - Irak-krigen en ingen undtagelse. Forkerte, fordrejede og falske informationer er en del af hverdagen for både journalisterne og befolkningen, hvis tid og evner til at skelne sikdt fra kanel bliver sat alvorligt på prøve.

 

Dissident Voice

War Crimes, US Planners and Iraq’s Water
Vulnerability: A Conversation with
Professor Thomas Nagy by Abu Spinoza
June 12, 2003

Svindelnummeret med statuen.

Det var ikke irakere der væltede statuen,
se dokumentation her.

rabarber.dk

Hvordan kan Danmark, som en støtte for USA, gå i krig mod Irak på et andet grundlag end USA? Jeg spørger bare – hvordan, kan det lade sig gøre?

Cities for Peace

A national coalition of local officials and concerned citizens working to express the will of their communities through civic resolutions regarding the proposed war in Iraq.

Institute for Policy Studies

Søg på Iraq

Iraq Body Count

The worldwide update of reported civilian deaths in the war on Iraq.

Tidskriftscenteret

Nej til krig mod Irak : En linksamling om modstanden og baggrunden for USA’s krigstrussel mod Irak.

Denne link samling har de ikke mere.

Sidens topSidens indhold


 

Talere afholdt i forbindelse med Esbjeg Fredsbevægelses demonstrationer mod krigen / besættelsen af Irak og som vi fik i elektronisk udgave:

John Littau 12/4 -03

John Snedker 22/3 - 03

Oluf Dargsbo 22/3 - 03

Oluf Dragsbo 27/9 -03

Sidens topSidens indhold